Borzalmas tragédia: leomló fal temette maga alá a segédmunkást egy balatoni építkezésen

HelloVidék   
  Megosztom
Borzalmas tragédia: leomló fal temette maga alá a segédmunkást egy balatoni építkezésen

A férfiről azonnal leszedték a téglákat és értesítették a mentőket, azonban életét a műtét és a szakszerű orvosi kezelés sem tudta megmenteni. Az eset még 2018-ban történt, a vádlottakra most felfüggesztett fogházbüntetést kért az ügyészség.

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádol a Veszprémi Járási Ügyészség egy építésvezetőt, valamint az egyik alvállalkozó ügyvezetőjét, akiknek foglalkozási szabályszegései a helyi sportcsarnok építkezésén dolgozó segédmunkás halálához vezettek Tihanyban - írja a Veol.hu. A vádirat szerint a fővállalkozó egy másik céggel szerződött az építési munkák elvégzésére, amely az ügy 38 éves vádlottját, egy esztergályos végzettségű férfit alkalmazott építésvezetőként, számolnak be a Veszprém Megyei Főügyészség közleménye alapján. Az alvállalkozó a szerkezetépítési, így a falazási munkákra további alvállalkozói szerződést kötött. Az újabb alvállalkozónak saját építésvezetője, felelős műszaki vezetője nem volt, a szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalók feladataikat a 38 éves vádlott utasításai alapján látták el.

A munkások 2018. október 24-én a bejárati főfal falazását végezték, amikor annak egy 5 méter hosszú és mintegy 4,3 méter magas szakasza a sértettet maga alá temetve ledőlt.

A fal a stabilitás hiánya miatt omlott le, amiben a baleset idején feltámadt viharos szél is közrehatott. Az építésvezető foglalkozási szabályszegései éppen azért vezettek balesethez, mert a falazás során nem gondoskodott a stabilitás biztosításáról. A szerkezetépítési munkákat végző cég 47 éves ügyvezetőjét pedig azért terheli felelősség, mert a falazást végző munkásoknak nem volt megbízott vezetője, a brigádban nem volt szakképzett kőműves, holott a munkavédelmi törvény szerint, mint munkáltató, felelős volt a biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért.

Az ügyészség vádiratában mindkét vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság az építésvezetőként dolgozó vádlottat határozott időre tiltsa el a foglalkozásának gyakorlásától, míg a sértettet alkalmazó cég ügyvezetőjét pénzbüntetésre is ítélje.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tihany

építkezés

baleset

halálos baleset

segédmunkás

bíróság