Borzalmas tragédia: leomló fal temette maga alá a segédmunkást egy balatoni építkezésen

HelloVidék   
  Megosztom
Borzalmas tragédia: leomló fal temette maga alá a segédmunkást egy balatoni építkezésen

A férfiről azonnal leszedték a téglákat és értesítették a mentőket, azonban életét a műtét és a szakszerű orvosi kezelés sem tudta megmenteni. Az eset még 2018-ban történt, a vádlottakra most felfüggesztett fogházbüntetést kért az ügyészség.

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádol a Veszprémi Járási Ügyészség egy építésvezetőt, valamint az egyik alvállalkozó ügyvezetőjét, akiknek foglalkozási szabályszegései a helyi sportcsarnok építkezésén dolgozó segédmunkás halálához vezettek Tihanyban - írja a Veol.hu. A vádirat szerint a fővállalkozó egy másik céggel szerződött az építési munkák elvégzésére, amely az ügy 38 éves vádlottját, egy esztergályos végzettségű férfit alkalmazott építésvezetőként, számolnak be a Veszprém Megyei Főügyészség közleménye alapján. Az alvállalkozó a szerkezetépítési, így a falazási munkákra további alvállalkozói szerződést kötött. Az újabb alvállalkozónak saját építésvezetője, felelős műszaki vezetője nem volt, a szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalók feladataikat a 38 éves vádlott utasításai alapján látták el.

A munkások 2018. október 24-én a bejárati főfal falazását végezték, amikor annak egy 5 méter hosszú és mintegy 4,3 méter magas szakasza a sértettet maga alá temetve ledőlt.

A fal a stabilitás hiánya miatt omlott le, amiben a baleset idején feltámadt viharos szél is közrehatott. Az építésvezető foglalkozási szabályszegései éppen azért vezettek balesethez, mert a falazás során nem gondoskodott a stabilitás biztosításáról. A szerkezetépítési munkákat végző cég 47 éves ügyvezetőjét pedig azért terheli felelősség, mert a falazást végző munkásoknak nem volt megbízott vezetője, a brigádban nem volt szakképzett kőműves, holott a munkavédelmi törvény szerint, mint munkáltató, felelős volt a biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért.

Az ügyészség vádiratában mindkét vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság az építésvezetőként dolgozó vádlottat határozott időre tiltsa el a foglalkozásának gyakorlásától, míg a sértettet alkalmazó cég ügyvezetőjét pénzbüntetésre is ítélje.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tihany

építkezés

baleset

halálos baleset

segédmunkás

bíróság