Koronavírus: megérkezett az orosz vakcina Magyarországra, ennyi embert lehet vele beoltani

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: megérkezett az orosz vakcina Magyarországra, ennyi embert lehet vele beoltani

Müller Cecília elmondta: alapesetben a daganatos betegek, a magas vérnyomásban, az autoimmun és a cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott a védőoltást, de minden esetben az oltóorvos dönt a páciens beolthatóságáról, az aktuális egészségi állapotát figyelembe véve.

Húszezer ember oltására elegendő, negyvenezer ampulla orosz vakcina érkezett Magyarországra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: Magyarországon jelenleg ötféle vakcina engedélyeztetése történt meg, és összesen 19,7 millió adag oltást kötöttek le.

Az AstraZeneca készítményéből 6,5 millió adag a terv, míg a Pfizer/BioNTech oltóanyagának eddig beszállított nyolc és a Moderna két szállítmányából félmillió adag érkezett.

Mint Müller Cecília elmondta, mindegyik vakcina elégséges védelmet nyújt a vírus ellen, megakadályozza a betegség súlyos lefolyását és a szövődmények kialakulását. A kutatások azt mutatják, hogy nem egy egyszerű alsó- és felsőlégúti kórokozóról van szó, a vírus az egész szervezetet képes megbetegíteni. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus természete, megbetegítő képessége nem változott, tehát továbbra is azok a legveszélyeztetettebbek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, így továbbra is fontos a meglévő alapbetegségek kontroll alatt tartása.

Kérdésre válaszolva elmondta:

Az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy a járványügyi adatok jelenleg kedvezőek Magyarországon. Ugyanakkor a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja az előző hetek csökkenése után ismét emelkedik, különösen Debrecenben és Nyíregyházán. Az idősotthonokban korábban elrendelt felvételi tilalmat már korábban feloldották, jelenleg a látogatási és az intézményelhagyási tilalom van érvényben. Az intézményi felvételnek feltétele két, egymástól 48 óra különbséggel elvégzett negatív PCR-teszt.

Hétfőn 78 ember halt bele a fertőzés okozta szövődményekbe, a legfiatalabb 38, a legidősebb 96 éves volt, mindketten súlyos alapbetegséggel küzdöttek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

vakcina

oltás

oltóanyag

védőoltás