Nem mindegy mivel és hogyan fűtünk: az otthonunk is rámehet, ha nem figyelünk

HelloVidék   
  Megosztom
Nem mindegy mivel és hogyan fűtünk: az otthonunk is rámehet, ha nem figyelünk

Sok olyan tűz volt a megyében mostanában, ami azért csapott fel, mert nem megfelelően fűtöttek az adott épületben. A katasztrófavédelem szerint ezek a tűzesetek megelőzhetőek lennének - írja a delmagyar.hu.

Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a tüzelő- és fűtőberendezéseket nem ren­­deltetésszerűen használjuk, vagy esetleg szabálytalan a kivitelezés, netán elmulasztjuk a mű­­szaki felülvizsgálatot. Csongrád-Csanád megyében csak az elmúlt két hónapban több tragikus kimenetelű fűtési balesethez riasztották a tűzoltókat

- magyarázta a lapnak Molnár Krisztina, a szervezet szó­­vivője, majd hozzátette, egyáltalán nem mindegy, hogy mit dobnak az emberek a tűzre.

A nem megfelelő tüzelőanyag vá­­lasztása és a kéménykarbantartás hiánya miatt ugyanis kéménytüzek alakulhatnak ki. Sokan otthon égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékot, pedig a szilárdtüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. Nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem előírás szerinti tüzelőanyagot égetnek, az így elzáródott kéményből pedig káros anyagok áramolhatnak vissza

- tette hozzá a szóvivő, de kiemelte azt is, hogy arra is fi­­gyelni kell, hogy az olajjal üze­­melő fűtőkészülék közelében ne legyen fűtőanyag, mert nagyon könnyen kigyulladhat.

A szakemberek szerint a leg­­fontosabb azonban, hogy mindegyik fűtőberendezést ellenőrizni kell, legalább egyszer évente, lehetőleg még a fűtési szezon kezdete előtt

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűz

tűzeset

megelőzés

katasztrófavédelem

tűzifa

tűzhely

kémény

fa

szén

tűzifa