Titokzatos égi jelenség: különleges kisbolygót fedeztek fel a magyar csillagvizsgálóban

HelloVidék   
  Megosztom
Titokzatos égi jelenség: különleges kisbolygót fedeztek fel a magyar csillagvizsgálóban

Ebben a kutatási kategóriában a piszkéstetői vizsgáló "vetekszik" a NASA-val és az európai kutatóállomásokkal, feltéve, hogy jó idő van és némi szerencse.

Január 31-én a Piszkéstetői Obszervatóriumban egy különleges kisbolygót fedezett fel Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományt Kutatóközpont munkatársa, írja az Infostart.

"Már ősz óta a Földet megközelítő égitesteket kutatjuk, a legújabb volt az ötödik felfedezésünk. Ez egy 40-50 méter átmérőjű égitest, becsapódása esetén egy nagyvárosnyi területet is képes lenne lerombolni, de ettől nem kell félni, a legutóbbi égitest több millió kilométerre húzott el tőlünk, és ha 2027-ben visszatér a Föld közelébe, akkor sem tud 1,9 millió kilométernél közelebb kerülni hozzánk" - nyilatkozta a tudós.

Hosszú távon, tízezer, százezer vagy millió éves távon egy ilyen égitest sorsa tipikusan az, hogy vagy beleütközik egy belső bolygóba, vagy – és ennek van a legnagyobb esélye – a Napban végzi, elpárolog, szétfoszlik, darabokra hullik.

A Föld tágabb környezetében mintegy 20 ezer kisbolygó keringhet, de egymillió fölött van azoknak a száma, amelyek a Naprendszerben akár csak törmelékként jelen vannak. Tanulmányozásuk a Naprendszer kialakulásának vizsgálata miatt fontos.

feltéve, hogy jó idő van és némi szerencse. Az eszközök rendelkezésre állnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

piszkéstető

mátraszentimre

obszervatórium

csillagászat

csillagvizsgáló