Koronavírus: túl korai lenne a járványügyi szabályok enyhítése Müller Cecília szerint

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: túl korai lenne a járványügyi szabályok enyhítése Müller Cecília szerint

Az országos tisztifőorvos a járványügyi adatok alapján mindenkit körültekintésre és maximális óvatosságra int. Azt is mondta, hogy több ország példája is mutatja, a korai nyitás sok veszélyt rejt magában.

A járványügyi adatok alapján túl korai lenne a szabályok enyhítése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: több városban - így Kecskeméten és Miskolcon is - "foglalkoznak a gondolattal", hogy enyhítenek az elrendelt higiénés szabályokon. Mint mondta, a város vezetésének hatásköre van a higiénés szabályok elrendelésére és az azokon történő enyhítésre is, "de ez a hatáskör rendkívüli felelősséggel is jár".

Ismertetése szerint a járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, a számítások szerint várhatóan a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet.

A napi adatokat ismertetve elmondta: kedden 1279-cel emelkedett a fertőzöttek száma, és 98-an haltak meg. Kórházban 3747 embert ápolnak, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen. Bár az aktív esetek száma napról napra mérséklődik, a kórházban ápoltak száma nem csökken jelentősen.

Azt is mondta, hogy a járványügyi helyzetet a védőoltások nagyszámú és rövid idő alatt történő beadásával lehet befolyásolni, fontos, hogy növekedjen a beoltottak száma. Eddig 292 627-en kapták meg az első védőoltását, és 113 570-en már a másodikat is.

Kedden kiszállították a kormányhivatalokba a Pfizer-vakcinát, amely onnan a háziorvosi körzetekbe is eljut, továbbá az AstraZeneca-vakcinával is elkezdhetik a háziorvosok a 18-59 éves krónikus betegek oltását. A Szputnyik vakcinával egyelőre a budapesti oltópontokon praxisonként öt-öt ember beoltására nyílik lehetőség.

Kedden Pfizer-oltóanyag érkezett Magyarországra, csütörtökre 45 600 adag AstraZeneca-vakcinát, illetve csütörtök-péntekre 21 600 adag Moderna-vakcinát várnak. Már folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, de még mindig nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű. Jelenleg a célcsoportokat próbálják minél gyorsabban immunizálni.

Azoknak, akik mindkét adag védőoltást megkapták, és a beadásukat követően eltelt a vakcina leiratában megszabott idő, már nem kell karanténba vonulniuk, ha egy beteg környezetében kontaktszemélynek minősülnek.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy benyújtotta engedélyezésre a Szputnyik vakcinát az Európai Gyógyszerügynökséghez az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap. Reményei szerint az oltóanyag gyorsan megkapja az engedélyt, hiszen a magyar vizsgálatokon látták, hogy "minden paraméter vonatkozásában megfelel a biztonságos és hatásos vakcina követelményeinek".

Kérdésre válaszolva Müller Cecília kiemelte: jelenleg nincs influenzajárvány Magyarországon, mindössze egy B típusú influenzatörzset tudtak kimutatni, ám a fertőzések száma messze a járványos küszöbérték alatt van. Ennek okát abban látja, hogy a higiénés szabályok betartásával nemcsak a koronavírus, hanem az összes cseppfertőzéssel terjedő betegség ellen védekeznek.

Beszélt arról is, hogy egy társasházban karanténban levő ember nem jelent veszélyt a többi lakóra, hiszen nem hagyhatja el a lakását, így nem tudja a közös tereken átadni a fertőzést. Azt mondta,

Az autoimmun vagy daganatos betegeket, mivel magas kockázati csoportba tartoznak, Müller Cecília szerint javasolt oltani, de náluk egyénenként dönti el a kezelőorvos, hogy állapotuk alapján olthatók-e, és melyik vakcinával.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

operatív törzs

müller cecília

országos tisztifőorvos