Tarol a tél és a szélvihar: több megye területére is narancs riasztást adtak ki

MTI   
  Megosztom
Tarol a tél és a szélvihar: több megye területére is narancs riasztást adtak ki

Ma délelőtt egy telefonpóznát is kidöntött az erős szél Táplánszentkereszten, és ez még fokozódni fog, közel száz kilométeres szél lesz.

Erős szél veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben - adta kis az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú, Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés él.

Havazás miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Gyalogosok hóviharban Nyíregyházán, a Stadion utcában 2021. február 11-én. MTI/Balázs Attila
Gyalogosok hóviharban Nyíregyházán, a Stadion utcában 2021. február 11-én. MTI/Balázs Attila

Azt írták: csütörtökön általában a keleti országrészben, illetve legtovább az Alföld középső tájain, hozzávetőlegesen az Eger-Orosháza közötti sávban még váltakozó intenzitással havazhat. Ezen sáv mentén néhol még 5 centiméternél is több hó eshet, másutt is hullhat még további néhány centiméter friss hó. Délkeleten egészen péntek hajnalig kitarthat a gyengébb havazás. Pénteken már csak kisebb hózáporok várhatók az országban.

Kiemelték továbbá, hogy csütörtökön a Dunántúlon és a Duna vonalának tágabb térségében viharos északnyugati, az északkeleti országrészben (Bodrogköz, Hajdúság, Nyírség) viharos északkeleti szél várható. A legerősebb széllökések jellemzően elérik az óránkénti 60-85 kilométeres sebességet, főként a Dunántúl középső részén (Dunántúli-középhegység, Balaton környéke), illetve a Bodrogköz térségében 90-100 kilométer/óra körüli lökésekre is számítani lehet.

A több centiméter friss hóval borított északkeleti tájakon erős hófúvás várható, de a hó mennyiségétől függően a Dunántúl középső tájain és Pest megye egyes részein is előfordulhatnak hóátfúvásos útszakaszok. A szél péntekre virradó éjszaka veszít erejéből, majd napközben erős, viharos lökések várhatók, így északkeleten továbbra is hordhatja a szél a havat.

Hóvihar Nyíregyházán, a Ferenc körúton 2021. február 11-én. MTI/Balázs Attila
Hóvihar Nyíregyházán, a Ferenc körúton 2021. február 11-én. MTI/Balázs Attila

Az előrejelzés szerint csütörtökön a hőmérséklet folyamatosan csökken, napközben már országszerte fagyni fog, 0 és mínusz 6 Celsius-fok közötti értékek valószínűek, késő este mínusz 12 és mínusz 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy az éjszakai órákban leginkább Észak-Magyarországon mínusz 15, helyenként mínusz 20 fok köré csökken a hőmérséklet.

Vas és Zala megyében is tombol a szélvihar

Az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt Másodfokú (narancs) riasztást adott ki Vas megye, Zala megye területére. Az érintett területen a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t. - írja a katasztrófavédők honlapja.

Ma délelőtt Vas megyében egy telefonpóznát is kidöntött az erős szél. A vaol.hu videófelvételt is készített a helyszínen:

Címlapfotó: Nyíregyházán, a Sóstói úton 2021. február 11-én. MTI/Balázs Attila

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

idojaras

szélvihar