Kiderült: nyártól emelnek a tej és a tejtermékek árán, ezért van rá szükség

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: nyártól emelnek a tej és a tejtermékek árán, ezért van rá szükség

A kaposvári tejüzem kereskedelmi igazgatója szerint ha nyár elején mégsem nyúlnának az árakhoz, akkor tartósan romlana a piaci pozíciójuk, ami viszont nem teszi fenntarthatóvá a gazdálkodást.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb összegzése szerint a tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15–18 százalékos termelésiköltség-emelkedés volt. A kaposvári tejüzem legközelebb júniustól emeli a tej és tejtermékek árait, írja a Sonline.hu.

A nyers tej ára literenként most 8-10 forinttal drágább, mint amennyi tavaly februárban volt. Május végéig magunkra vállaljuk a költségnövekedést, ami automatikusan azzal jár, hogy romlik a feldolgozó jövedelmezősége. Június elsejétől viszont átlag hat százalékkal emeljük a tej és a tejtermékek árát, így a tejfölét és a sajtét is. Emiatt a 1,5 vagy 2,8 százalékos tej ára literenként 8-10 forinttal megy fel.

- nyilatkozta Szommer Gábor, a kaposvári Fino-Food Kft. kereskedelmi igazgatója a lapnak. Szerinte

Az elmúlt időszakban számos költségük nőtt, a koronavírus-járvány elleni védekezésre csaknem 30 millió forintot költöttek. A szájmaszktól a tekintélyes mennyiségben felhasznált gumikesztyűkön át a kézfertőtlenítőig ez immár egy éve fix tétel náluk.

A járványhelyzet az ágazat minden szereplőjénél jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket, tájékoztatott a terméktanács. Illetve azt is hozzátették: a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy 2019 decembere (330) és 2021 januárja (359) között a forint/euró árfolyam jelentősen, mintegy kilenc százalékkal változott. Ez elsősorban az energia, a megvásárolt takarmány és a csomagolóanyag-árakban okoz jelentős költségemelkedést.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tej

tej szakmaközi szervezet és terméktanács

drágulás

áremelkedés