Kiderült: nyártól emelnek a tej és a tejtermékek árán, ezért van rá szükség

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: nyártól emelnek a tej és a tejtermékek árán, ezért van rá szükség

A kaposvári tejüzem kereskedelmi igazgatója szerint ha nyár elején mégsem nyúlnának az árakhoz, akkor tartósan romlana a piaci pozíciójuk, ami viszont nem teszi fenntarthatóvá a gazdálkodást.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb összegzése szerint a tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15–18 százalékos termelésiköltség-emelkedés volt. A kaposvári tejüzem legközelebb júniustól emeli a tej és tejtermékek árait, írja a Sonline.hu.

A nyers tej ára literenként most 8-10 forinttal drágább, mint amennyi tavaly februárban volt. Május végéig magunkra vállaljuk a költségnövekedést, ami automatikusan azzal jár, hogy romlik a feldolgozó jövedelmezősége. Június elsejétől viszont átlag hat százalékkal emeljük a tej és a tejtermékek árát, így a tejfölét és a sajtét is. Emiatt a 1,5 vagy 2,8 százalékos tej ára literenként 8-10 forinttal megy fel.

- nyilatkozta Szommer Gábor, a kaposvári Fino-Food Kft. kereskedelmi igazgatója a lapnak. Szerinte

Az elmúlt időszakban számos költségük nőtt, a koronavírus-járvány elleni védekezésre csaknem 30 millió forintot költöttek. A szájmaszktól a tekintélyes mennyiségben felhasznált gumikesztyűkön át a kézfertőtlenítőig ez immár egy éve fix tétel náluk.

A járványhelyzet az ágazat minden szereplőjénél jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket, tájékoztatott a terméktanács. Illetve azt is hozzátették: a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy 2019 decembere (330) és 2021 januárja (359) között a forint/euró árfolyam jelentősen, mintegy kilenc százalékkal változott. Ez elsősorban az energia, a megvásárolt takarmány és a csomagolóanyag-árakban okoz jelentős költségemelkedést.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tej

tej szakmaközi szervezet és terméktanács

drágulás

áremelkedés