Tiszai árvíz: leállították a kiskörei duzzasztógátat, a vízerőmű energiatermelése abbamaradt

HelloVidék   
  Megosztom
Tiszai árvíz: leállították a kiskörei duzzasztógátat, a vízerőmű energiatermelése abbamaradt

Az árvíz miatt le kellett állítani a duzzasztógátat, így az úgynevezett árvízi üzemmódra álltak át. A szakemberek most az árvízzel érkezett több tonna hasadéktól és szeméttől tisztítják meg a vízlépcső rácsait.

Leállították a kiskörei duzzasztógátat a Tisza áradása miatt. A szakemberek most az árvízzel érkezett több tonna hasadéktól és szeméttől tisztítják meg a vízlépcső rácsait, számolt be az ATV híradó.

Másodpercenként nagyjából 1700 köbméter víz zúdul be kiskörei vízlépcső áteresztő nyílásába.

Közben a vízerőmű energiatermelése leállt, mondta el Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke. A nyári nyugalmi állapothoz képest a Tisza-tavon most nagyjából másfél méterrel magasabb a vízszint, ezért másodfokú riasztást rendeltek el.

A tóparti bérleményeket az önkormányzat költségén tisztítják meg a több tonna hulladéktól. A kikötőben ilyenkor külön figyelnek a vízben maradt csónakokra, hogy el ne sodorja őket az ár. "A kikötő fel van arra készülve, hogy a csónakok biztonságban maradjanak" - mondta Csernei István kikötőmester.

A vízügyi szakemberek szerint a Tisza a hét második felében tetőzik a Kiskörei szakaszon, majd szombattól apadásnak indul a folyó.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

duzzasztó

duzzasztógát

kisköre

tisza

árvíz