Kiakadtak a helyiek: újabb mélyfúrásokat terveznek a nemzeti park közepén

HelloVidék   
  Megosztom
Kiakadtak a helyiek: újabb mélyfúrásokat terveznek a nemzeti park közepén

A tervezett mélyfúrás nagyon közel van a lakott területhez, ráadásul Őriszentpéter teljes kül- és belterülete az Őrségi Nemzeti Park része, és nemzeti parki oltalom alatt áll.

Őriszentpéter lakossága és önkormányzata sem támogatja, hogy a település határában szénhidrogén-kutatófúrásokat végezzenek - írja az Infostart. A hatástanulmányból az derül ki, hogy Őriszentpéter Galambosszer településrészétől 440 méterre terveznek mélyfúrást.

– nyilatkozta az InfoRádió kérdésére Őr Zoltán, a város polgármestere. A kormányhivataltól egy hónapja kérte a Mol Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. az engedélyt a rendeletben előírt környezeti hatásvizsgálat elvégzésére. Erre azért van szükség, mert a mélyfúrást Natura 2000-es területen végeznék.

A fúrási helyszín a Cservölgyi-patak vízgyűjtő területéhez tartozik, a vízfolyás ötven méterre van a tervezett helyszíntől. A tervezett létesítmény mellett 150-200 méterre már van egy működő szénhidrogénkút, és településképi szempontból az ipari létesítmények látványát egyáltalán nem tartja kívánatosnak, mivel Galambosszeren többek megélhetését is biztosítja a vendégfogadás, ezt pedig az ipari beruházás veszélyeztetné.

A hatástanulmány szerint a kutatófúrás 4-6 hétig tartana 0-24 órában (ezt megelőzi például az útépítés, majd még jönnek az utómunkálatok, a felépített műtárgyak elbontása), és 700 méter sugarú körön belül az éjszakai zajterhelés a határértéket meghaladja, de ennél messzebbre is elhallatszik a zaj.

"Nem késtünk még el semmivel, és nagyon bizakodók vagyunk. Ehhez a helyi építési szabályzat módosítása szükséges, és nem támogatja a város önkormányzata az engedélyezésre benyújtott projektet, és ezt kéri az engedélyező hatóságtól is" – mondta Őr Zoltán. Azt is elismerte azonban, hogy vannak már működő szénhidrogénkutak a település külterületén, de jobbára erdős részeken, és a városhoz ilyen közel egy sincs, mint ahová most tervezik a kutatófúrást.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

őrség

kútfúrás

őriszentpéter

őrségi nemzeti park

szénhidrogén