Kiakadtak a helyiek: újabb mélyfúrásokat terveznek a nemzeti park közepén

HelloVidék   
  Megosztom
Kiakadtak a helyiek: újabb mélyfúrásokat terveznek a nemzeti park közepén

A tervezett mélyfúrás nagyon közel van a lakott területhez, ráadásul Őriszentpéter teljes kül- és belterülete az Őrségi Nemzeti Park része, és nemzeti parki oltalom alatt áll.

Őriszentpéter lakossága és önkormányzata sem támogatja, hogy a település határában szénhidrogén-kutatófúrásokat végezzenek - írja az Infostart. A hatástanulmányból az derül ki, hogy Őriszentpéter Galambosszer településrészétől 440 méterre terveznek mélyfúrást.

– nyilatkozta az InfoRádió kérdésére Őr Zoltán, a város polgármestere. A kormányhivataltól egy hónapja kérte a Mol Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. az engedélyt a rendeletben előírt környezeti hatásvizsgálat elvégzésére. Erre azért van szükség, mert a mélyfúrást Natura 2000-es területen végeznék.

A fúrási helyszín a Cservölgyi-patak vízgyűjtő területéhez tartozik, a vízfolyás ötven méterre van a tervezett helyszíntől. A tervezett létesítmény mellett 150-200 méterre már van egy működő szénhidrogénkút, és településképi szempontból az ipari létesítmények látványát egyáltalán nem tartja kívánatosnak, mivel Galambosszeren többek megélhetését is biztosítja a vendégfogadás, ezt pedig az ipari beruházás veszélyeztetné.

A hatástanulmány szerint a kutatófúrás 4-6 hétig tartana 0-24 órában (ezt megelőzi például az útépítés, majd még jönnek az utómunkálatok, a felépített műtárgyak elbontása), és 700 méter sugarú körön belül az éjszakai zajterhelés a határértéket meghaladja, de ennél messzebbre is elhallatszik a zaj.

"Nem késtünk még el semmivel, és nagyon bizakodók vagyunk. Ehhez a helyi építési szabályzat módosítása szükséges, és nem támogatja a város önkormányzata az engedélyezésre benyújtott projektet, és ezt kéri az engedélyező hatóságtól is" – mondta Őr Zoltán. Azt is elismerte azonban, hogy vannak már működő szénhidrogénkutak a település külterületén, de jobbára erdős részeken, és a városhoz ilyen közel egy sincs, mint ahová most tervezik a kutatófúrást.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

őrség

kútfúrás

őriszentpéter

őrségi nemzeti park

szénhidrogén