Fordulat a leomlott egri várfal ügyében: kiderült, mi történt valójában

HelloVidék   
  Megosztom
Fordulat a leomlott egri várfal ügyében: kiderült, mi történt valójában

Hogy konkrétan tervezői, statikai, kivitelezői, műemlékvédelmi hiba történt, azt jogi úton, szakértők bevonásával fogják eldönteni, mondta az egri polgármester.

A kormány megítélt 600 millió forintot a vár felújítására, így amíg kiperli a város a felelőstől a kár összegét, van mihez nyúlni. Akár már nyárra eltűnhet a hiba - hangzott el az InfoRádióban. Mirkóczki Ádám, a város polgármestere azt nyilatkozta: korábban több jelzést is kaptak arról, hogy a támfallal probléma lehet.

A közvetlen oka az omlásnak szinte bizonyos, hogy a lehullt csapadék és az azt követő fagyás, de azt lehetett tudni és lehetett rá készülni, hogy csapadék esik, ha mínusz van, akkor megfagy és tágul. Egyértelmű következtetés tehát, hogy emberi mulasztás történt

- mondta a városvezető.

Hogy konkrétan tervezői, statikai, kivitelezői, műemlékvédelmi hiba történt, azt jogi úton, szakértők bevonásával fogják eldönteni. A polgármester azt is elmondta, hogy az általa ismert dokumentumokból egyértelmű, hogy a várható problémákat egyes szakemberek már előre jelezték. A további omlásveszélyt, további károk keletkezését az önkormányzat saját költségből fogja megakadályozni.

A helyzetben némi kapaszkodót jelent, hogy a kormány tavaly 600 millió forint támogatásról döntött az egri vár esetében, ezt a város a vár javításával kapcsolatos bármilyen munkára felhasználhatja, adott esetben a Szép-bástya is megújulhat ebből. A bástya felújítása tavasszal megkezdődhet, néhány hónapot vehet igénybe, hogy nyáron vagy legkésőbb ősszel újra látogatható legyen.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eger

egri vár

omlás