Ezek az inváziós fajok uralják a Balatont: többé nem lehet tőlük megszabadítani a tavat

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek az inváziós fajok uralják a Balatont: többé nem lehet tőlük megszabadítani a tavat

Ezektől az állatoktól teljes képtelenség lenne megszabadítani a tavat, de mivel már egyeduralkodókká váltak, nem is biztos, hogy célszerű lenne ezzel próbálkozni.

A Balatont mára teljesen uraló, idegenhonos kagyló óriási mennyiségben van jelen, írja a 24.hu. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) munkatársai két inváziós balatoni kagylófajt vizsgáltak, amelyek – mint kiderült – kiválóan alkalmasak édesvízi ragadozó halak mesterséges táplálására. Az eljárás működik, és ugyan a Balatont nem mentesíti a betolakodóktól, de egyrészt mérsékli a tengerekre nehezedő nyomást, másrészt tiszta, egészséges halat ígér a konyhára.

Dr. Balogh Csilla, a projekt szakmai vezetője, az ELKH ÖK BLI tudományos munkatársa azt mondta a témával kapcsolatban: a Kaszpi-tó és a Fekete-tenger környékén honos vándorkagyló érkezett elsőként, a múlt század 30-as éveiben. Hajók ballasztvizével vagy akár azok testére feltelepedve tud terjeszkedni bármilyen fejlettségi állapotában, a Balatonba a Sió-csatorna megnyitásával jutott, a tópart körbe kövezésével pedig remek élőhelyet talált. A Balaton-parti köveken egy négyzetméteren átlagosan 25–30 ezer vándorkagylót találunk, de a kutató munkája során talált már egymillió egyedet is egyetlen, vízen ringó csónak alján.

A másik, közeli rokon faj a bugi vándorkagyló, ahogy neve is mutatja, őshazája a Bug folyó. A közelmúltban érkezett, jelenlétének első bizonyítékát 2008-ban mutatták ki a Balatonban, mára viszont sok helyen legyőzte vetélytársát: a Siófoki-medencéből kiszorította a vándorkagylót, míg a Keszthelyi-medencében együtt él vele, ott kialakult az egyensúly.

Ha az állományokat sikerül is ideig-óráig visszaszorítani, esetleg őshonos kagylókat visszatelepíteni adott szakaszokra, ezek az agresszívan terjedő fajok pillanatok alatt újra visszahódítanák a területet.

A projekt során a kutatók igazolták, hogy a kagylóból kiváló minőségű, a tengeri halliszttel közel megegyező tápanyagtartalmú tápot lehet készíteni. Kidolgozták a kagylóhús és héj elválasztási technológiáját, illetve kidolgozták a haltakarmányozásba vont kagylók mesterséges tartási feltételeit. A gyakorlati alkalmazás azért még messzebb van, de a lényeg, hogy a „kagylóliszt” minden tekintetben képes kiváltani az egyre drágább és rosszabb minőségű tengeri hallisztet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

kagyló

inváziós faj