Koronavírus: márciustól postázzák a védettségi igazolványt a magyaroknak, ezek a feltételek

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Koronavírus: márciustól postázzák a védettségi igazolványt a magyaroknak, ezek a feltételek

A védettséget az igazolványon túl okostelefonos alkalmazással is lehet igazolni, de arról, hogy mire jogosult az, aki rendelkezik a kártyával, később döntenek.

Márciustól postázzák az érintetteknek a koronavírus elleni védettséget tanúsító igazolványt, írja a Veol.hu. A kormány közlése alapján a koronavírus elleni védettséget háromféleképpen lehet igazolni.

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tesztelt, azonban utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesést, a védettségi igazolványt elektronikus úton vagy személyesen igényelheti bármely kormányablakban.

Az oltás miatt kapott kártyának – amely a személyi adatok mellett tartalmazza a védőoltás idejét és típusát is – nincs érvényességi ideje. Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje lett.

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert például tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esett át a betegségen, és otthoni karanténban maradt –, akkor a teszt utáni tizedik nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő hat hónap.

Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt az illető, akkor jogosult a védettségi igazolványra, amelynek érvényessége ebben az esetben négy hónap. A védettségi igazolványt elektronikus úton vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban. A védettséget az igazolványon túl okostelefonos alkalmazással is lehet igazolni. Arról, hogy mire jogosult az, aki rendelkezik a kártyával, később döntenek.

Az Európai Unióban még a nyár előtt bevezethetik a védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben. Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek. Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba. Az új intézmény bevezetése

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban "semmiféle politikai döntés nincs még".

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

oltási igazolvány

oltás

védőoltás

védettség