Koronavírus: márciustól postázzák a védettségi igazolványt a magyaroknak, ezek a feltételek

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Koronavírus: márciustól postázzák a védettségi igazolványt a magyaroknak, ezek a feltételek

A védettséget az igazolványon túl okostelefonos alkalmazással is lehet igazolni, de arról, hogy mire jogosult az, aki rendelkezik a kártyával, később döntenek.

Márciustól postázzák az érintetteknek a koronavírus elleni védettséget tanúsító igazolványt, írja a Veol.hu. A kormány közlése alapján a koronavírus elleni védettséget háromféleképpen lehet igazolni.

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tesztelt, azonban utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesést, a védettségi igazolványt elektronikus úton vagy személyesen igényelheti bármely kormányablakban.

Az oltás miatt kapott kártyának – amely a személyi adatok mellett tartalmazza a védőoltás idejét és típusát is – nincs érvényességi ideje. Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje lett.

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert például tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esett át a betegségen, és otthoni karanténban maradt –, akkor a teszt utáni tizedik nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő hat hónap.

Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt az illető, akkor jogosult a védettségi igazolványra, amelynek érvényessége ebben az esetben négy hónap. A védettségi igazolványt elektronikus úton vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban. A védettséget az igazolványon túl okostelefonos alkalmazással is lehet igazolni. Arról, hogy mire jogosult az, aki rendelkezik a kártyával, később döntenek.

Az Európai Unióban még a nyár előtt bevezethetik a védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben. Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek. Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba. Az új intézmény bevezetése

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban "semmiféle politikai döntés nincs még".

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

oltási igazolvány

oltás

védőoltás

védettség