Szigetszentmiklósi olajszennyezés: még mindig rengeteg a munka, évekig tarthat

MTI   
  Megosztom
Szigetszentmiklósi olajszennyezés: még mindig rengeteg a munka, évekig tarthat

A kárelhárítás aktuális szakasza várhatóan március végéig tart, ezután indulhat meg a természeti környezet regenerálódása. Az OVF többször hangsúlyozta, hogy a teljes kármentesítés és a helyreállítás évekig is eltarthat.

Kezdődik az olajszennyezés felszámolásának következő üteme Szigetszentmiklóson - tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság - mint vízvédelmi hatóság - lezárta a 2020 decemberében Szigetszentmiklóson, a Tebe sornál történt olajszennyezés kivizsgálását. A katasztrófavédelem felkérte a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot (KDVVIZIG) a helyreállítási terv elkészítésére, és a környezetkárosodás elhárítására. A vízügy elkészítette a helyreállítási tervet, amelyet a legmagasabb (III.) fokú vízminőségvédelmi készültség mellett, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal egyeztetve valósítanak meg. A kárelhárítás ezen szakasza várhatóan március végéig tart, ezután indulhat meg a természeti környezet regenerálódása.

A kárelhárítással megbízott cég felvonult az érintett területre, a munka napokon belül elindul.

Ezután a szakemberek elbontják a decemberben kiépített ideiglenes utat, ami a következő lépés a környezet eredeti állapotának visszaállításához.

A vízügy munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a szennyezés ne juthasson ki a Ráckevei (Soroksári)-Duna nyílt vízébe, ezért a már decemberben bevált merülőfalakat kiegészítve, egy második lokalizációs vonalat is kiépítenek. A munkaterületről, illetve csónakokból pedig továbbra is állandó figyelőszolgálat ellenőrzi a vizet. A munkafolyamatok - a vízvédelmi hatóság mellett - a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetséggel egyeztetve zajlanak.

A szennyezés maradéktalan eltávolítása és elszállítása után kezdik meg a sérült terület rehabilitációját. Ennek során a szennyezett iszap helyére az eredeti környezetre jellemző anyag kerül, amelyre a térségben élő vízparti növényeket telepítenek a szakemberek, elősegítve ezzel olyan fajok spontán visszatelepedését is, melyek védettségük miatt nem ültethetők át (mint például tőzegpáfrány, lápi csalán, kálmos).

A szakemberek igyekeznek a zajjal járó tevékenységeket napközben elvégezni, előfordulhat, hogy a legsürgősebb feladatok ellátásához átmenetileg kénytelenek az esti órákban, illetve hétvégén is dolgozni a területen, ami megnövekedett tehergépjármű-forgalommal és zajterheléssel jár. Ezért kérik a környéken lakók türelmét és megértését.

A legsürgősebb kárelhárítási munkák december 22-éig tartottak, de az OVF többször hangsúlyozta, hogy a teljes kármentesítés és a helyreállítás évekig is eltarthat.

Címkép: MTI, Máthé Zoltán

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szigetszentmiklós

olajszennyezés

környezetszennyezés