Kiharcolták a helyiek: mégsem épül meg a Balaton-parti gigantikus társasház?

HelloVidék   
  Megosztom
Kiharcolták a helyiek: mégsem épül meg a Balaton-parti gigantikus társasház?

Már meg is jelent és hatályba is lépett az a kormányrendelet, ami az egykori úttörőtábor helyszínére vonatkozóan visszaállítja az eredeti építési szabályozást. Ugyanakkor ez még nem a végeredmény, a korábban kiadott építési engedély így is érvényben van.

Az Alkotmánybírósághoz fordult, valamint keresetet nyújtott be a Pécsi Törvényszékhez Balatonvilágos önkormányzata egy volt úttörőtábor helyére tervezett 92 lakásos, hétszintes vízparti társasház építési engedélyének visszavonásáért, azonnali jogvédelmet is kérve - írja a Telex.

Nem értett egyet a tervvel Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője sem, aki hivatalos levélben fordult a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz az ügyben, és aggályait a Miniszterelnökség felé is jelezte. Witzmann arról számolt be kedden a közösségi oldalán, hogy a legfrissebb Magyar Közlönyben

Ugyanakkor azt is hozzátette: ez még nem a végeredmény, hiszen a korábban kiadott építési engedély így is érvényben van. "Most a hatóságokon a sor, hogy a lakosság és a balatonvilágosi önkormányzat kérésének, valamint a kormányzati szándéknak érvényt szerezve lépjenek az ügyben", írta.

Takács Károly, a település polgármester korábban azt mondta: szerinte a beruházás megvalósítása ellentétes lenne a helyi építési szabályzattal, és a vízparti építkezést szabályozó miniszteri rendelettel is. A tervezett építmény szerinte teljesen tájidegen, a kiadott engedély pedig nem biztosítja az önkormányzat elővásárlási jogát a bárki által megközelíthető parti sáv, illetve sétány kialakítására, amit a 2018-as területrendezési törvény is szorgalmaz. Azért kértek azonnali jogvédelmet a területre, mert a bontási munkák már megkezdődtek ott.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

balatonvilágos

építkezés

társasház