Nem fogod elhinni, mi lesz ma éjjel: ha felnézünk az égre, szuperholdat láthatunk

HelloVidék   
  Megosztom
Nem fogod elhinni, mi lesz ma éjjel: ha felnézünk az égre, szuperholdat láthatunk

Bár a mai holdfogyatkozást a helyszínről nem nézhetjük, éjszaka így is érdemes lesz az égboltot nézni. Május 26-án, holdtöltekor az égitest nagyon közel lesz bolygónkhoz, emiatt a szokásosnál nagyobbnak és világosabbnak fog tűnni: ezt az égi tüneményt nevezzük szuperholdnak.

Május 26-án a Föld bizonyos pontjairól, Nyugat-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland és Kelet-Ázsia területéről teljes holdfogyatkozást figyelhetnek meg. Magyarországról nem láthatjuk saját szemünkkel a különleges eseményt, de online követhetjük a közvetítést: a Timeanddate.com például 11 órától fogja nyomon követni a jelenséget, írja a 24.hu.

Holdfogyatkozás akkor figyelhető meg, amikor égi kísérőnk a Föld árnyékába lép. A napfogyatkozással ellentétben ilyenkor nyugodtan nézhetjük szabad szemmel is a folyamatot. Az esemény során a hold látszólag vörössé változik, ezért gyakran nevezik vérholdnak a jelenséget.

Bár a mostani holdfogyatkozást a helyszínről nem nézhetjük, éjszaka így is érdemes lesz az égboltot nézni. Május 26-án, holdtöltekor az égitest nagyon közel lesz bolygónkhoz, emiatt a szokásosnál nagyobbnak és világosabbnak fog tűnni.

Azért tűnik az égitest nagyobbnak és fényesebbnek, mert a Hold nem tökéletes körben kering a Föld körül, a pályáján mozogva hol közelebb, hol távolabb kerül bolygónkhoz. A legközelebbi pont tudományos neve perigeum, a legtávolabbinak pedig apogeum. A Hold május 26-án éri el a perigeumát, ekkor 357 462 kilométerre jár majd tőlünk, azaz 153 méterrel közelebb, mint a legutóbbi szuperhold idején, április 27-én.

A napokban az Esthajnalcsillagként ismert Vénuszra is érdemes odafigyelni, hiszen kifejezetten fényesnek látjuk majd.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

holdfogyatkozás

szuperhold

vérhold

égi jelenség

vénusz

föld

távolság

égbolt

éjszakai égbolt