Fejlemények a kutyák "lebénulásában": megoldódhat a rejtély, mitől szenvednek

HelloVidék   
  Megosztom
Fejlemények a kutyák lebénulásában: megoldódhat a rejtély, mitől szenvednek

Az Állatvédőrség először pünkösd előtt adott hírt a rejtélyes és aggasztó esetekről: jelenleg a bakteriális vizsgálatok eredményeire várnak. Botulizmus, mérgezés és vázizom-elfajulás biztosan nem állhat az hátsóvégtag-gyengülések mögött, amit sokan tévesen bénulásnak hittek. Egyelőre türelmet kérnek a szakértők az érintett gazdáktól, míg az okok végére járnak.

Botulizmus, mérgezés és a vázizom-elfajulás biztosan nem állhat az hátsóvégtag-gyengülések hátterében, írja a haon.hu.

Korábban írtunk róla, hogy Hajdú-Bihar megyében, valamint országszerte rengeteg kutya szenved hátsóvégtag-gyengülésben, az Állatvédőrség először pünkösd előtt adott hírt a rejtélyes és aggasztó esetekről.

Még mindig érkeznek hozzánk bejelentések, jelenleg is a bakteriális vizsgálatok eredményeire várunk. Ez egy hosszadalmas folyamat, hiszen ilyen esetekben elindulunk egy adott irányvonal mentén, és ki kell deríteni, melyik altörzs okozhatja a problémát

– tájékoztatta a lapot Schreiter Katalin, az Állatvédőrség munkatársa.

Hátsóvégtag-gyengeség, nem bénulás

Bár sokan tévesen bénulásként emlegetik az aggasztó jelenséget, valójában azonban hátsóvégtag-gyengeségről van szó, mondta el a szakértő:

A botulizmust, a mérgezést és a vázizom-elfajulást már kizárhatjuk. Az érintett kutyák túlnyomó többsége most már kezd lábra állni, elenyésző azoknak az ebeknek a száma, akik maradandó károsodást szenvedtek, vagy visszaestek

Az állatok a 12-13. nap környékén kezdenek talpra állni, és ez a közel két hét rendkívül megterheli őket, mozgás hiányában tornáztatni kellene a lábaikat, hisz az ő izmaik is összeesnek, ha nem használják őket. Az összes érintett kutya izomtömege csökkent, ezt vissza kell építeni fokozatosan. A megfelelő antibiotikumos kezelés mellett B-vitamin készítményeket kapnak az ebek.

A vizsgálati eredmények kivizsgálása hetekig tarthat, így mindenkitől türelmet kérnek: nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy kiderüljön, mi áll a rejtélyes esetek hátterében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kutya

bénulás

botulizmus

vázizom-elfajulás

hátsó végtagi bénulás

hátsó végtagi gyengeség

betegség

kór

állatorvos

országos