Elkeserítő hír az építkezőknek és a lakásfelújítóknak: további drágulás jöhet

Világgazdaság   
  Megosztom
Elkeserítő hír az építkezőknek és a lakásfelújítóknak: további drágulás jöhet

Az építőipar számára a legfontosabb növekedési korlát az anyag- és kapacitáshiány lett. A magyar gazdaság egészének közeljövőjét illető várakozások valamelyest romlottak, de még így is a derűlátó cégek maradtak többségben - derült ki a GKI elemzéséből.

Júliusban az építőipari termelők kilátásai – két hónapnyi stagnálás után – érezhetően romlottak – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből, amelyet a Világgazdaság közölt. Az ágazati bizalmi index nyolc ponttal csökkent, s ezzel négy havi mélypontra esett. Júliusban a magas- és mélyépítő cégek kilátásai is romlottak. Havi összevetésben egyaránt kedvezőtlenebb lett az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos ágazati megítélés és a rendelésállományok értékelése, valamint a foglalkoztatási várakozások is gyengültek.

Az áremelési törekvések intenzitása júliusban tovább erősödött

Az építőipar számára a legfontosabb növekedési korlát az anyag- és kapacitáshiány lett. A magyar gazdaság egészének közeljövőjét illető várakozások valamelyest romlottak, de még így is a derűlátó cégek maradtak többségben.

A meglévő rendelésállományokra vonatkozó értékelés – az előző hónaphoz képest – júliusban érezhetően romlott, e mutató négy havi mélypontra jutott, de még így is magasabb a járvány miatti korlátozások által érintett időszakhoz képest. A nyers adatok is negatív változásra utalnak

– írja a GKI.

Júliusban a válaszadó vállalkozások 21 százaléka számolt be magas és 29 százaléka alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júniusban 27 és 22 százaléka volt. E hónapban mind a magas-, mind a mélyépítők elégedettsége csökkent.

A GKI szerint

a megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2021 júliusában 5,7 hónap.

A foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások júliusban romlottak az előző hónaphoz képest. A nyers adatok negatív változást jeleznek – így is fennmaradt azonban az alapvetően pozitív összkép:

több cég számít a létszám növekedésére, mint annak csökkenésére. A jelen felmérés során a következő három hónapban a létszám bővítésére és szűkítésére készülő cégek aránya 18 és 10 százalék. Júniusban ugyanez a két arány 21 és 6 százalék volt.

További drágulás volt tapasztalható

Az áremelési törekvések intenzitása júliusban is tovább emelkedett az előző hónaphoz képest. A kiigazítás nélküli adatok is az áremelési szándékok erősödését mutatják: az áremelést tervezők aránya júniusban és júliusban is 49 százalékos, míg az árcsökkenésre számítóké 4 százalékról 5 százalékra emelkedett.

Az anyag- és kapacitáshiány egyébként elsősorban a magasépítő cégek körében okoz gondokat, a mélyépítésben jóval kisebb korlátozó szerepe. A kereslethiány, illetve a vevők laza fizetési fegyelme minden ötödik cégnek okoz gondokat. A kereslet hiánya lényegében csak az 50 fő alatt foglalkoztató kisvállalatokat érinti.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése júliusban kissé negatívan korrigált. A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok is romlást jeleznek, de az optimisták azért továbbra is többségben vannak: a derű- és borúlátók aránya júliusban 29 és 24 százalék, míg júniusban 34 és 20 százalék volt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építóipar

lakásépítés

lakásépítési támogatás

hitel

építőanyagárak