Újra próbálkozik a kémény-maffia: régi-új módszerrel húzzák le az ingatlantulajokat

HelloVidék   
  Megosztom
Újra próbálkozik a kémény-maffia: régi-új módszerrel húzzák le az ingatlantulajokat

A mondás szerint szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk. Ez így is van, hiszen ha jól működik a házunk kéménye, biztonságban tudhatjuk otthonunkat és szeretteinket. Ősszel viszont indul a fűtési szezon, éppen ezért érdemes lefixálni egy találkozót előre a szakemberekkel. A kéményseprők a fűtési szezonon kívüli is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes kéményellenőrzést. Ennek apropóján annak jártunk utána, milyen változások történtek a kéménysepréssel kapcsolatban, illetve mennyibe kerül az ellenőrzés, ha nem vagyunk jelen azokon a napokon, mikor az ingyenes vizsgálatok zajlanak.

A kéménysepréssel kapcsolatos szabályok az elmúlt években sokat változtak. Nem egységes az ország abból a szempontból, hogy ki végzi az ingyenes lakossági kéményseprést. Az ország legnagyobb részén a katasztrófavédelem kéményseprői, azonban vannak még olyan települések ahol ezt kéményseprőcégek végzik. Tizenhét megye 2682 településén a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a lakossági kémények ingyenes ellenőrzését

- kezdte Mukics Dániel a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Forrás:
Forrás:

A szakember szerint a hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, de a fázósabbak már lehet, hogy befűtöttek. Nem kell kétségbe esni, ha az első őszi befűtés előtt nem volt leellenőrizve a kémény, mert elfelejtettünk róla időben gondoskodni.

A hangsúly nem az ellenőrzés időpontján, hanem annak rendszerességén van. Ősszel és télen is el tudja végezni a kéményseprő a kémény ellenőrzését és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be

- emelte ki a szakember.

Külön felhívta a figyelmet arra, hogy akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet (Kft, Bt, egyéni vállalkozó…) azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt.

Nem érkezik magától a kéményseprő, hanem időpontot kell egyeztetni. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. A hivatalos weboldalon a „Ki az Ön kéményseprője?” résznél irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél tudnak időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre

- hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Mint mondta, ugyanezen a weboldalon az Online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél. Ha a kéményre gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel működő fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva, akkor évente tanácsos ellenőrizni. A családi házaknál, amelyben magánszemélyek élnek, nem kötelező a kéményseprés, viszont mindenképpen ajánlott gondoskodni róla és élni az ingyenes kéményellenőrzés lehetőségével.

Kitért arra is, hogy az olyan családi házaknál, ahová be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet, (az egyéni vállalkozó is annak számít) a kéményellenőrzés kötelező és fizetni kell érte. A kéményseprést egy- vagy kétévente kötelező megrendelni. Ezt már viszont nem a katasztrófavédelem, hanem kéményseprőcégek végzik saját díjszabásuk szerint. A gazdálkodó szervezetek attól a kéményseprőcégtől rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást, amelyik szimpatikus.

A kéményseprésért ebben az esetben fizetni kell. Az erre készült hivatalos oldalon az irányítószám megadása után ki lehet választani, hogy magánszemély, vagy vállalkozás-e a kéménytulajdonos, illetve azt is, hogy családi ház-e vagy társasház-e a szóban forgó épület. Ha mindent megfelelően kiválasztottunk, az oldal fel is ajánlja, hogy az adott területen milyen kéményseprőcégektől lehet megrendelni a kötelező ellenőrzést.

Figyeljünk, mert vannak csalók!

Vannak olyan csalók, akik a katasztrófavédelem alvállalkozóinak adják ki magukat és a gazdálkodó szervezetekhez becsöngetve bírsággal fenyegetőzve ajánlják fel a kéményseprési szolgáltatásaikat. Ezeket nem kell beengedni! A gazdálkodó szervezetek attól a kéményseprőcégtől rendelik meg a kötelező kéményellenőrzést, amelyiktől szeretnék, ne dőljenek be az erőszakos csalóknak

- hívta fel a figyelmet Mukics Dániel.

Hozzátette, ha valaki nem szereti az internetes ügyintézést, telefonon is egyeztethet időpontot. Keresse a kéményseprők ügyfélszolgálatát a 1818-as telefonszámon, ahol a telefonnak a 9-es, majd 1-es nyomógombját kell megnyomni.

Mikor kell fizetnünk?

A kémény ellenőrzése, és ha szükséges, tisztítása a magánszemélyek részére ingyenes. Ha új kéményt engedélyeztetünk, vagy a meglévőt akarjuk átépíteni, alakítani, akkor ez ehhez szükséges ügyintézés, helyszíni vizsgálat már pénzbe kerül, amit meg kell rendelni a fent említett webes felületen, vagy telefonszámon.

Minden kéménnyel kapcsolatos átépítést, változtatást kéményseprőkkel kell ellenőriztetni. Ez alól kivétel a régi, téglából épített kémények felújítása, ha legfeljebb egyméteres szakaszon kell javítást végezni és a javítás nem érinti a kémény tömörségét. Ilyenkor a javítást el lehet végezni műszaki vizsgálat nélkül is. Ez a fajta felújítás csak a kémény eredeti állapotának visszaállítását jelenti, nem eredményezhet funkcióváltozást.

Fontos az ellenőrzés, mert rengeteg a tűzeset

Hideg időben gyakori, hogy a tűzoltókat égő kéményekhez riasztják. Ez ott jellemző, ahol szilárd tüzelővel fűtenek és nem élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével. A veszélyt csak fokozza, ha szeméttel fűtenek. Ha valahol csak két hétig háztartási hulladékkal fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le a kémény belső falára, mintha hat hónapon keresztül jó minőségű, két évig szárított fával fűtöttek volna. A kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom és kátrányréteg, ha nincs eltávolítva, előbb utóbb meg fog gyulladni, és könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. Idén szeptember 30-ig összesen 700 kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat

- mesélte a szóvivő.

Ha kéményseprőt látunk, az szerencsét hoz, hiszen biztonságban tudhatjuk az otthonunkat és a családunkat. Éljünk az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségével

- tette hozzá Mukics Dániel.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kéményseprés

ellenőrzés

kéményellenőrzés

kéményseprők

katasztrofavédelem

tűzoltók