Napelemet, korszerűbb fűtési rendszert szeretnél? Most érdemes pályázni

MTI   
  Megosztom
Napelemet, korszerűbb fűtési rendszert szeretnél? Most érdemes pályázni

A zöld átállás nem jelenthet aránytalan terhet a lakosságnak, és meg kell őrizni az energiaellátás biztonságát is, ezért a kormány célja a naperőművek kapacitásának növelése a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően. Ennek eléréséhez járul hozzá a magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv részeként megvalósuló nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat, amely napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek mától van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak.

A pályázat több mint 200 milliárd forintból nyújt segítséget az átlagjövedelem alatt kereső háztartásoknak. A program hozzájárul az energiaárak csökkentéséhez, és kiváltja a környezetszennyező fűtési rendszereket megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő fűtési megoldással. A pályázaton a tervek szerint közel 35 000 háztartás veheti igénybe a napelemek telepítésére nyújtott támogatást, ebből 11 600 pedig fűtéskorszerűsítésben is részesülhet.

Ennek során 175 MW beépített napelem kapacitás létrehozása valósul meg, ezzel több mint negyedével nő majd a háztartási méretű beépített kapacitás és harmadával a megújuló energiát hasznosító épületek száma, ami az éves üvegházhatású gázkibocsátás 50 000 tonnás csökkenésével járhat együtt.

A 100%-os, vissza nem térítendő támogatást kizárólag lakóépületekre lehet igényelni. A támogatás maximális mértéke bruttó 2 900 000 forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt pedig bruttó 11 300 000 forint. A pályázatok elbírálása pontozásos rendszer alapján történik, ahol előnyben részesülnek a gyermeket nevelők, illetve azok a pályázók, akik fejlesztendő járásokban laknak. A jelentkezés feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosai 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot.

A pályázatok benyújtásához szükséges, előzetes kivitelezői megállapodások megkötése október végétől indul majd, a pályázatok beadására első körben december 6. és január 12. között lesz lehetőség régiónként eltérő időpontokban, és várhatóan 2022 februárjában kezdődhetnek meg a kivitelezések. A felhívás további ütemeiben, 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is lehet pályázni napelemes rendszerek és korszerű fűtési rendszerek támogatására. A pályázatról bővebb információ a hivatalos oldalon található.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

korszerű fűtés

napelemes rendszer

napelem

zöld átállás

energiahatékonyság