Gigantikus beruházás teheti tönkre a balatoni várost: tiltakoznak a lakosok

24.hu   
  Megosztom
Gigantikus beruházás teheti tönkre a balatoni várost: tiltakoznak a lakosok

Natura 2000-es védettségű terület mellett építenének lakóparkot, 750 lakással, és egy hotelt. A volt autós kemping területét az önkormányzat „nagyvárosias beépítésű övezetté” kívánja nyilvánítani. A Zamárdi Civil Összefogás szerint nyolc darab 9 szintes és tíz darab 5 szintes lakó- és szállodaépületet húzna fel a beruházó.

Partnerségi egyeztetésre hívta október 14-én a zamárdi lakosokat a kisváros önkormányzata egy településrendezési ügyben. Mivel a zamárdiak látják, mik történnek mostanság a szomszédos településeken (Siófokon és Szántódon) az üresen álló telkekkel, aggódni kezdtek, írja a 24.hu.

A településrendezési tervezet szerint kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a 3604/3, 3613/6, 3616/1 és a 3616/2 helyrajzi számú ingatlanokat. Ezek összesen körülbelül 12,5 hektárt ölelnek fel. A településszerkezeti terv megmutatja, hogy a Csákovics Gyula polgármester vezette önkormányzat hogyan képzeli el a volt autós kemping területének fejlesztését, ami jelenleg leginkább egy pusztaság, de az úttól távolabbi területek már Natura 2000-es védelem alá esnek.

A terület zömmel nagyvárosias beépítésű övezet lenne, „sűrű beépítésű, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, 12,5 méteres épületmagasságot meghaladó lakóépületekkel”. Feltételként szabják meg a teljes közművesítést, a lakásonként egy, telken belüli parkolóhely kialakítását, aminek vagy garázsban, vagy fásított parkolóban kell helyet kapnia (25 százalékos forgalomnövekedéssel kalkulál az önkormányzat a szántódi révhez vezető úton).

A dokumentum szabályozza, hogy hány fát lehet kivágni és ezt hogyan kell pótolni, hogy mennyi zöldfelületet kell megtartani, és azt is, hogy a betelepítendő növényfajoknak a szomszédos Natura 2000-es terület élővilágához kell illeszkedniük. A lakóövezeti telkeken 20-25 százalékos beépítettséget, 16-25 méteres építménymagasságot, minimum 60 százaléknyi zöldfelületet írnának elő. A lakóövezetek közé ékelődő településközponti területen 30 százalékos maximális beépíthetőség és 40 százalékos minimum zöldfelület szerepel.

Környezeti hatások

Azt a tervezet is elismeri, hogy tájképvédelmi, sőt vízminőség-védelmi területet is érint majd a leendő építkezés, ami ráadásul rendszeresen belvízjárta területnek minősül, hisz a Brettyó nevű lápos terület terül el itt, egész a 7-es főútig. Ez a láp pedig kapcsolatban áll a Balaton vizével.

A Sun Resort Kft. által készíttetett környezeti hatástanulmány szerint a tervezési terület 400 méteres közelségében nem fészkelt védett madár, a területet közepesen idős fák is fedik, de nagy része rendszeresen kaszált füves térség. A dokumentum azt javasolja, hogy fészkelési időben ne folyjon építési munka (október és március között kellene a legzajosabbakat elvégezni). Élőhelyvesztés a vizsgálat szerint nem fog bekövetkezni, és a tervezett építkezés mérete ellenére a zaj-, fény- és egyéb zavaró hatásokat sem említi túl jelentősnek a dokumentum.

A beruházás környezetre gyakorolt hátrányairól:

  • a terület „urbánusabbá” válhat,
  • ez káros lehet a szomszédos Natura 2000-es területre és az ott élő fajokra, de „ez a látszólagos negatív hatás mérsékelhető, csökkenthető”,
  • negatív hatások léphetnek fel a berek vízellátottságára, ami kihat a vízhez kötődő összes fajra is.

A város két érv mentén indokolja, miért van szükség a lakótelepre: az üdülőtelepi, nyugati városrésznek nincs alközpontja, emiatt zsúfoltabb a város (vasútállomás környéki) centruma. A másik érv a „fiatalok letelepedését ösztönző, munkahelyteremtést támogató várospolitika folytatása”.

A lakosság tiltakozik

A lakosság október 29-ig véleményezheti az anyagot. Az online térben ez már el is kezdődött: a SzabadAHang oldalán petíció indult Tiltakozunk! Ne épüljön nagyvárosi városnegyed nyolc emeletes házakkal Zamárdiban! címmel, amit már majdnem 1500-an írtak alá.

Nyolc darab 9 szintes és tíz darab 5 szintes lakó- és szállodaépületet húzna fel a beruházó, a Zamárdi Civil Összefogás ettől félti Zamárdi kisvárosias, Balaton-parti hangulatát. Több száz fát kellene kivágni az építkezés miatt, ami egy fokozottan védett terület mellett fog történni.

A képviselő-testület nem gördített eddig akadályt a beruházás elé, a 2019. június 25-én kelt 117/2019. testületi határozat a projekt kiemeltté tételét és az övezeti átminősítést is támogatta.

A térség fideszes országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály a Facebook-oldalán arról írt, hogy nem támogatja, sőt ellenzi a „toronyházas koncepciót”. Hozzátette, egyeztetést kezdeményezett Csákovics polgármesterrel és a Miniszterelnökséggel is, akik támogatásukról biztosították.

Az ügyben még semmiféle hatósági eljárás nem vette kezdetét, és semmiféle engedély kiadására, illetve hatósági véleményezésre nem került sor

- írta.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

natura 2000

zamárdi

beruházás

balaton

balaton-part

lakótelep

lakópark

sun resort kft.