Kipusztíthatatlan szobanövények a téli lakásba: ezek a túlélők mindent kibírnak

HelloVidék   
  Megosztom
Kipusztíthatatlan szobanövények a téli lakásba: ezek a túlélők mindent kibírnak

Télen rövidek a nappalok, ráadásul még olyankor is gyakran előfordul, a borult időjárás miatt alig jut napfény a lakásunkba. Ezért is fontos, hogy tudjuk, melyek azok a szobanövények, amelyek a fényhiányt is jól viselik, ráadásul jól alkalmazkodnak a zordabb körülményekhez, és szinte mindent túlélnek. Mutatjuk, melyek ezek.

Azt mindenki tudja, hogy a növényeknek fényre van szükségük a növekedéshez, hiszen anélkül nem tudnak megfelelően fejlődni. Viszont rengeteg olyan szobanövény létezik, amely minimális napfény mellett is jól érzi magát, sőt, kifejezetten a lakás árnyékos helyein gyarapszik. Ezek többsége az árnyékkedvelők közé tartozik, ami azt jelenti, hogy közvetett napfényben is egészségesen fejlődnek.

Március óta másfélszer annyi kerti és mezőgazdasági termék talál gazdára folyamatosan, mint tavaly ilyenkor. Bár a barkácsáruházak és kertészetek nyitva tartanak, a járványhelyzetben sokan elkerülik a sokszor zsúfolt helyszíneket, és interneten szerzik be a szobanövényeiket.

A legkedveltebb szobanövények piacát jelenleg is az anyósnyelv, vagy más néven szobai tigrislevél vezeti, tudtuk meg a Debreceni Oázis Kertészet szakemberétől. Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy rendkívül igénytelen spárgaféléről van szó, szinte kipusztíthatatlan, bármilyen körülményhez képes alkalmazkodni. Külön érdekessége, hogy a NASA légtisztító növénynek használja, mivel erőteljesen megköti a szén-dioxidot , és jelentős mennyiségű oxigént termel, valamint nagy mennyiségű benzolt, formaldehidet és triklór-etilént képes kiszűrni a levegőből. Az afrikai bennszülöttek íjhúrt készítettek erős rostjaiból eredeti elterjedési területén: Nyugat-Afrika trópusaitól kezdve, Nigériától délkeletre egészen a Kongó-medencéig.

A második legnépszerűbb szobanövény pedig az agglegénypálma most télen - a decemberi slágernövények mellett, mint a mikulásvirág és a karácsonyi kaktusz, amelyekről itt már írtunk - szintén igénytelensége miatt került fel a dobogóra. Az anyósnyelvhez hasonlóan hihetetlen túlélő, szinte bárhol megmarad.

A fényt sem egyformán szereti mindegyik növény. Például tökéletes választás a kevésbé kedvező fényviszonyokkal rendelkező helyiségekbe a páfrányfélék valemelyik faja, hisz ezek nem szeretik a fényt, az erdőségekben is az alsó szinteken nőnek, hozzájuk már alig ér el a napsugár a hatalmas lombkoronáktól. A trópusi eredetű, melegtűrő, fényt is jól nélkülöző szobanövények nagyon jól viselik a kedvezőtlenebb feltételeket ilyenkor télen is

- mondta el Antal Erika, az Oázis Kertészet munkatársa a HelloVidéknek.

De melyek is azok a konkrét szobanövények, amelyek szinte mindent kibírnak, a napfény nélkül is jól érzik magukat? Íme az összeállításunk.

1. Anyósnyelv

Az anyósnyelv egy nagyon kevés gondozást igénylő növény. Beltérben nagyon egyszerűen termeszthető, és hihetetlen jól bírja a sötétséget, így érdemes a lakás árnyékosabb részére tennünk. Télen két hónaponként kell öntözni, túlöntözéskor hamar rothadni kezd. Egy méretes, 60 centiméteres példány 21000 forintot is kóstál.

2. Szobapáfrány

A szobapáfrány egy csodaszép örökzöld növény, ráadásul a savanyú talajokat is nagyon jól bírja. Arra figyeljünk, hogy soha ne tegyük közvetlen napfényre, a ház sötétebb szegletében kapjon helyet. A szobapáfrány kedveli a párás környezetet, ezért ügyeljünk arra, hogy mindig megfelelő legyen a tér páratartalma. Egyszerű tartani, hetente kétszer elég locsolni, télen hetente egyszer, időnként pedig nem árt vízpermettel lefújni. 2500 forinttól kezdődik egy közepes méretű, 30 centiméters növény ára.

3. Dracéna, vagy sárkányfa

A dracénák többsége nagyon egyszerűen termeszhető, mindössze arra kell figyelni, hogy rendszeresen öntözzük őket, ugyanakkor kerüljük a túlöntözést. Emellett érdemes távol tartani a dracénákat a közvetlen napfénytől, és inkább árnyékos helyen legyenek.

4. Orchidea - a gyönyörű kivétel

Az orchidea is felkerült a listánkra, mert ez a légnépszerűbb, virágozó cserepes növény a vásárlók körében. Ugyanakkor ne dőljünk be, amikor arról olvasunk, hogy egyszerű a gondozása, és még fény sem kell neki.

Az orchideaféléknek nagy a fényigénye, tegyük nem huzatos, de napos helyre, a nagyobb fajtákat pedig nem is kell öntözni, elég vizet spriccelni rá, vagy hetente egy-két jégkockát tenni a talajára, hogy ne érje a gyökereket sok víz

- figyelmeztet a szakember.

A cserepes virágok közül pedig az orchideafélék, amelyekből vannak 4000 Ft-tól 22000 ft-ig mindenfélék, hatalmas a forma- és színválaszték. A legtöbben a lepkeorchideát vásárolják, az a leghálásabb.

Mindemellett érthető, ha valaki elcsábul iránta, hisz rendkívül dekoratív szobanövény, hosszú szárakkal, több gyönyörű színű virággal rendelkezik, sárga, fehér, rózsaszín, lila, zöldes színű változatokban és számtalan virágformában pompázik, tönn tízezer forintba is kerülhet egy nagyobb. Bár nem olcsó, ha igazán szép növényt ajándékoznának, a legtöbben mégis ezt a cserepes virágot viszik ajándékba névnapokra, születésnapokra, de karácsonyi ajándéknak is kiváló egy-egy nagyobb példány

- osztotta meg a HelloVidékkel tapasztalatait Nagy Judit, debreceni virágbolt tulajdonos.

5. Agglegénypálma, vagy zamiopálma

Elterjedt dísznövény igénytelensége és szívóssága miatt, képes megkötni a levegőben található veszélyes anyagokat 0.01 mol/(m² nap) mennyiségben. Eredeti élőhelyén a növény leveleit Ghána őserdeinek sámánjai súlyos gyomorfájás gyógyítására használják. Nagy mennyiségben fogyasztva viszont halálos lehet, vigyázzunk vele. Mérettől függően 2500-3500 Ft közötti áron vásárolhatjuk meg. Fényes leveleivel csodás éke lehet lakásunknak, minimális gondozást igényel. Árnyékos helyen, közvetett napfényben érzi a legjobban magát, ráadásul locsolni is csak ritkán kell, arra figyeljünk viszont, hogy meleg helyre tegyük.

6. Zöldike

A zöldike amellett, hogy tisztítja a levegőt, minimális napfény mellett is boldogan elél. Mindössze arra figyeljünk, hogy ne tegyük közvetlen fényre, mert az könnyen a levelek megégését okozhatja.

A zöldike strapabíró, gyorsan növekvő növény, jól néz ki függő kosarakban vagy a fürdőszobai polcokon lecsüngő száraival. Szárról szaporítható, az új hajtásokat a nedves talaj tetejére kell helyezni, miközben továbbra is a növényhez kapcsolódnak, és így új gyökereket fognak ereszteni. Egy 15 centiméteres növény ára 4500 Ft körül mozog.

7. Vitorlavirág

Ha olyan szobanövényt keresünk, amelyik kevés gondozást igényel, viszont szép, fehér virágokkal is megörvendeztet, akkor a vitorlavirág a legjobb választás. Ráadásul az árnyékos helyeken is nagyon jól érzi magát. A vitorlavirág kedveli a magas páratartalmat, kiválóan alkalmas a levegő tisztítására, mivel kiszűri a formaldehidet, a benzolt és az ammóniát a levegőből. A levelek lehajlásával azt jelzi, hogy vízre van szüksége. Szupermarketekben is kifogható jó áron, akciósan 2500-3000 forintért megvásárolható egy 40 centiméteres növény.

8. Aloe Vera

Az aloe vera sok országban az egyik legnépszerűbb szobanövény, többek között azért is, mert minimális gondozást igényel csak. Kiváló választás azoknak, akik hajlamosak megfeledkezni növényeikről, kevés fény mellett érzi magát a legjobban, és túlzott öntözést sem igényel a többi pozsgáshoz hasonlóan. A leveleiben lévő zselés anyag nagyon jó égési sérülések hűsítésére és egyéb sérülések kezelésére. Extra tipp: ha ezt a zselés anyagot összeturmixoljuk bármilyen gyümölccsel, nagyon finom, egészséges üdítőt kapunk! Egy 25 cm-es növény ára 2500 ft körül mozog a kertészeti webáruházakban.

Néhány tipp az árnyékkedvelő növények neveléséhez:

  • Figyeljünk arra, hogy soha ne öntözzük túl az árnyékkedvelő szobanövényeket, sőt, inkább tartsuk a földjüket szárazon. A viszonylag sötétben nevelt növényeknél a túl sok víz hatására könnyen gyökérrothadás alakulhat ki, ezért érdemes résen lenni, már ami a locsolást illeti.
  • A vegetációs időszakban adjunk havonta egyszer folyékony műtrágyát a növényeknek.
  • Rendszeresen tisztítsuk meg a növények leveleit a felületükre tapadt portól és szennyeződésektől, ezzel javíthatjuk ugyanis a fotoszintetizáló képességüket.
  • Mindig figyeljünk a kártevőkre, és rendszeresen ellenőrizzük a növényeket nincs-e rajtuk valamilyen betolakodó.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szobanövény

árnyékot kedvelő növények

tél

fényhiány

anyósnyelv

dracéna

aloe vera