Tömegek rohanták meg a hazai áruházakat: ezért állnak most sorban az IKEA-ban, Praktikerben

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Tömegek rohanták meg a hazai áruházakat: ezért állnak most sorban az IKEA-ban, Praktikerben

A karácsony a szeretet ünnepe, de évtizedek óta jóval inkább a költekezésé. Az elköltött pénznek csak egy része megy az ajándékokra, szintén komoly összegeket emészt fel a rokonokhoz való utazás, az ünnepi étkezések finanszírozása, az ajándékok beszerzésére elhasznált benzin és parkolási költség, nem beszélve a szaloncukorról és egyéb dekorációkról. Most annak jártunk utána, hogy a hazai nagyáruházakban mik az idei slágertermékek. Mennyivel lesz drágább az idei karácsonyfadíszítés?

Mielőtt azt hinnénk, hogy idén a magyar családok zöménél a karácsony a felelőtlen költekezésről szól majd, az előzetes becslések szerint a 2021-es vásárlásokat minden eddiginél jobban áthatja az óvatosság. A karácsonyi kereskedelmi szezon idén a szokásosnál hamarabb kezdődött, és a vevőknek szinte minden szegmensben magasabb árakra kell számítaniuk – közölte az adventi roham elején Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, aki úgy nyilatkozott a Pénzcentrumnak, hogy ebből az óvatosságból következik a karácsonyi vásárlások korai startja.

Hetekkel ezelőtt nyilvánosságot látott egy reprezentatív felmérés, amelyből az is kiolvasható, hogy az emberek jelentős része idén nem tervez gazdag karácsonyt, a magyarok harmada pedig egyáltalán nem készül ajándékot adni szeretteinek. Ugyanakkor azt is tudni, érkeznek az év végi bónuszok, a nyugdíjprémium, lesz egy nagyobb összegű adó-visszatérítés a jövő év elején a családosoknak, ez viszont mind erősítheti a fogyasztást.

Annyi biztos: idén azért többek költünk, mint tavaly

Egy évvel ezelőtt decemberben – a pandémia akkori hullámában, lezárások közepette 1246 milliárd forint volt a kiskereskedelmi forgalom értéke. Ez nem meglepő módon akkor 3,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Idén azonban az előzetes becslések szerint többszáz milliárdos forgalomemelkedésre számítanak a kereskedők:

Azt is lehet látni, hogy az iparcikkek körében, ahol az ajándékok zömét vásárolgatjuk, már 6 százalék volt a visszaesés. Most azzal számolunk, hogy mivel az első háromnegyed év jól sikerült, az 1400 milliárd forintot is meghaladhatja a decemberi költekezés, amiben van egy jó adag drágulás, de van egy várható mennyiségi növekedés is, így meg fogjuk haladni a tavalyi számot. Ez azt is jelentheti, hogy a járvány előtti, 2019-es szintet is túllépheti a kereskedelem

– nyilatkozta Vámos György.

Több pénzt szánnak idén karácsonyi ajándékokra is a magyarok, mint tavaly, de a drágulás miatt ebből kevesebb ajándékot tudnak venni, – derül ki a GKI kutatásából. A GKI Digital felmérése szerint idén egy átlagos felnőtt 60 411 forintot szán karácsonyi vásárlásra, 15,5%-kal többet, mint tavaly. Csakhogy ebből kevesebbet vásárolhatnak 2021-ben, mert az elektronikai eszközök ára ennél nagyobb mértékben nőtt, ez az áremelkedés akár 30-40%-os is lehet a szállítási és gyártási gondok miatt. Emellett az is kiderült, hogy a tavalyinál nagyobb rokonlátogatást terveznek az enyhébb korlátozások miatt, így több családtagnak készülnek ajándékokkal.

Nincs ünnep karácsonyfa nélkül, de mit vegyünk?

Az ünnepek közeledtével minden évben felmerül a téma, hogy melyik a jobb megoldás: a műfenyő vagy az igazi? A több éven át használható, de műanyag fenyő, vagy a kevésbé környezetbarát, de illatozó élőfenyő? Az IKEA felmérése szerint a magyarok közel fele, mintegy 45,8 százaléka a műfenyő mellett dönt, míg a megkérdezettek 36 százaléka vágott fával ünnepel. A többi válaszadó földlabdás fenyőt vásárol (8,8 százalék), mely később visszaültethető a természetbe, vagy más, kreatív alternatív megoldásokhoz nyúl (3,3 százalék), mint például a könyvekből állított „fenyőfa”, vagy a falra, karácsonyfa alakjában felhelyezett izzósor. A válaszadók között vannak, de csak nagyon kevesen, akik egyáltalán nem állítanak fát (5,5 százalék).

Az idei évben a választást az sem könnyíti meg, hogy legalább 10-20 százalékkal emelkedett az élő karácsonyfa ára. Szakemberek szerint ez elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt történt. A lucfenyő méterenként 4-5 ezer forintba, az ezüstfenyő 5-6 ezer forintba kerül, de egyre több helyen darabárat határoznak meg az eladók – írta a HelloVidék.

Idén hamarabb indult a készülődés, többen keresték a dekorációkat is

Lehet, a lezárások miatti félelem, a Covid negyedik hullámának erősödése miatt idén sokkal hamarabb kezdtek érdeklődni a karácsonyi dekorációk iránt is a magyarok, mint a tavalyi évben:

A karácsonyi választékunkat október elején szoktuk kihelyezni az áruházakba, ám az idei évben csak október közepétől vártuk vásárlóinkat a karácsonyi kínálattal. Az első napoktól kezdve nagy volt az érdeklődés a karácsonyfadíszek, csomagolópapírok, dekorációs elemek iránt, azt tapasztaljuk, a vásárlók nagy része sokkal hamarabb kezdett el az ünnepi dekorációval és az ajándékcsomagolással foglalkozni idén

– közölte a HelloVidékkel Zima Csenge, az IKEA Budaörs sales managere, aki hozzátette, a tavalyi évhez hasonlóan idén is azt tapasztalták, hogy az októberi forgalom már közelített az ünnepek előtti szinthez, novemberben pedig egy-két olyan kiemelt forgalmú hétvégéjük is volt, ami a korábbi években közvetlenül az ünnephez közeledve volt jellemző.

Idén, de tavaly is kifejezetten előre vásároltak az emberek, úgy tudunk következtetni, hogy a tél beköszöntével igyekeztek felkészülni az ünnepre. Ezzel szemben a megelőző években a november vége és a december volt az egyértelmű csúcs időszak.”

– tette hozzá az IKEA Budaörs sales managere.

A Praktiker áruházaiban is érezhetően nőtt a kereslet a karácsonyi cikkek iránt, időben minél közelebb vagyunk az ünnephez, annál nagyobb a forgalom – tudtuk meg Nagy Szilviától, a Praktiker kategóriamenedzserétől.

Mik az idei slágertermékek? Mennyire hódítanak a természetesebb anyagokból készült díszek?

A lezárásokkal és korlátozásokkal teli hónapokban szinte mindannyian a természetbe menekültünk, legyen az egy kis erkély, terasz, a saját kertünk vagy a közeli erdő. Ez a megnyugtató, biztonságot sugárzó közeg pedig lassan bekúszott az otthonunk falai közé is, és karácsonykor is uralkodó trenddé nőtte ki magát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nagyáruházak kínálatában is egyre népszerűbb és divatosabb az, ami természetes alapanyagokból készül, vagy ami valamilyen formában megidézi az erdő hangulatát, formavilágát – a Praktiker és az IKEA árui közt is rengeteg természet ihlette díszt találunk.

Az IKEA törekvéseivel párhuzamosan örülünk, hogy a vásárlóink egy része is a fenntarthatóságot egyre inkább a középpontba helyezi. Továbbra is hódítanak a hagyományos gömbök, színes dekorációk, illetve a kisgyermekes vásárlóink körében az állatminták, mesebeli motívumok. Idén több fából vagy szalmából készült, natúr színvilágú dekorációval jelentkeztünk, így érezhetően nő az érdeklődés ezek iránt is

– emelte ki Zima Csenge, az IKEA Budaörs sales managere.

Nagy népszerűségnek örvendenek a Praktikerben vásárlók körében a szettek, melyekkel könnyedén tudják díszíteni a fát. Az áruházláncban továbbra is keresett motívum a diótörő, illetve a legnépszerűbb termékek között vannak a LED-es füzérek is:

A vásárlók jellemzően először mindig a különlegességeket, újdonságokat keresik, különösen azokat, melyeket az otthoni díszeikhez hozzá tudnak illeszteni. Ugyancsak keresettek a kézműves, finom megmunkált díszek is, melyekkel egyedivé lehet tenni a karácsonyfát

– mondta el a Hellovidéknek Nagy Szilvia, a Praktiker kategóriamenedzsere, aki még hozzátette, hogy a barkácsáruház üzleteiben továbbra is a piros, arany, ezüst, fehér díszek fogynak a legjobban. Ezek mellett azonban egyre nagyobb a kereslet a natúr, természetközeli díszek iránt is, melyre a Praktiker 2021-es kollekciója épül. Ebben kiemelt szerepet kaptak a csökkent munkaképességű személyek által kézzel készített termékek is.

Egyre kedveltebbek a nem hagyományos formájú fényfüzérek is

Az IKEA-ban, tudtuk meg, a beltéri fényfüzérek 1490 Ft-tól kaphatóak, kültérre is alkalmas füzért 2990 Ft-tól kínálnak. Elsődleges szempont, hogy hova kerül majd a dekoráció, kültérre vagy beltérre, illetve hogy hálózatról szeretnénk működtetni, vagy az elemes verzió a praktikus. A szakemberek szerint érdemes a füzér hosszát is a tervezett felhasználáshoz igazítani.

Az IKEA kínálatában évről évre jellemzőek a hagyományos motívumok, a csillag, fenyő, gyertya alakú izzók, ezek évről évre színükben vagy formájukban kicsit megújulnak – illetve idén virág alakú világító dekorációval és lámpákkal is színesítettük a kínálatot. A nem hagyományos formák, mint a virágok vagy állatfigurák, tapasztalataink szerint egyre kedveltebbek a vásárlók körében a fényfüzérek esetében is

– nyilatkozta a HelloVidéknek az IKEA Budaörs sales managere.

A fényfüzérek árai változóak a Praktikerben is, a termék jellemzőitől függően:

Összességében azt mondhatjuk, hogy a barkácsáruház minden árkategóriában jelen van. A Praktiker megpróbál minden igényt kielégíteni: kínálatában többféle termék megtalálható akár 1000 forint alatt. Többnyire 2-3 ezer forint között mozognak a szóban forgó termékek árai, de előfordul néhány fényfüzérnél a 10 ezer forinthoz közeli ár is

- emelte ki Nagy Szilvia.

Vigyázat: négyből három karácsonyi égősor veszélyes!

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, nagyon nem mindegy, hol és milyen égősort vásárolunk! A fogyasztóvédelmi hatóság által megvizsgált 31-féle díszvilágítási füzérből és dekorációs célú világítástechnikai termékből 24 típust találtak áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek. A megbukott termékeknél jellemzően nem csak egy, hanem többnyire hét-nyolc hiba is előfordult.

Feltűnően gyakori hiányosság volt, hogy a vezetéket nem rögzítették megfelelően, kettős helyett csupán alapszigeteléssel látták el, vagy a keresztmetszete nem érte el a szabványban előírt vastagságot. Sok esetben a csatlakozódugó kis mérete miatt a bedugaszoláskor a használó keze feszültség alatt álló részekkel érintkezhet. Gyakran ajánlottak kültéri használatra a víz behatolása ellen nem védett terméket. A hiányosságok az áramütés, égési sérülés, lakástűz veszélyével fenyegetnek. Huszonegy terméket kell visszahívni a vásárlóktól azért, mert kigyulladhatnak és rázhatnak is. A vizsgálati eredmények a fogyasztóvédelmi portálon olvashatók

– hangsúlyozta a fogyasztóvédelem, akik azt is kiemelték, hogy a legtöbb veszélyes termék szokás szerint filléres vegyeskereskedésekből, piaci vagy alkalmi árusítóhelyekről származott. A vásárlás helyének körültekintő megválasztásával is megóvhatjuk tehát magunkat a selejt okozta bosszúságoktól. De számos egyéb árulkodó jel segít felismerni és elkerülni az otthonunk épségét és családtagjaink egészségét kockára tevő bóvlit. A veszélyes termékeken általában nem szerepel a gyártó és importáló neve, márka vagy azonosító jele és címe, nincs típus- vagy modellszámuk, nem tüntetik fel rajtuk a műszaki adataikat, hiányzik vagy nem megfelelő formájú a CE jelölés.

De hogyan lesz igazán szép és harmonikus a dekoráció?

Vannak trendek az ünnepek alatt is, amelyeket érdemes követni. Végezetül két profi tipp következik a Praktikertől arra, hogyan készüljünk tudatosabban az ünnepekre:

1. Gondos tervezés

A stresszmentes és költséghatékony ünnepvárás érdekében tervezzük meg előre a dekorációt, akár papíron le is rajzolhatjuk. Találjuk ki a vágyott stílust, és nézzük át ennek megfelelően a díszeket. Amik beleférnek, azokat készítsük elő, és ezt a kollekciót egészítsük ki pár új darabbal. A többi dísz majd sorra kerül jövőre.

2. A kevesebb több

Ha bizonytalanok vagyunk, vegyük minimálisra a dekort, viszont rakjunk rendet, legyen tisztaság, és csak pár feltűnő helyre helyezzünk díszeket: a bejárati ajtóra, komód tetejére, étkezőasztal, ablakba. Domináljanak inkább a hangulatfények, mécsesek, ezekből sosem lehet túl sok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

karácsony

karácsonyfa

karácsonyi díszítés

dekoráció

áremelkedés

karácsonyi ajándék