Így építkeznek a magyarok: fontos szempont lett a fenntarthatóság

HelloVidék   
  Megosztom
Így építkeznek a magyarok: fontos szempont lett a fenntarthatóság

Két nagy skandináv vállalat, a VELUX és az IKEA is elkötelezett a termékek fenntartható életciklusa mellett. A törekvéseikről, eredményekről, lehetséges utakról, a fenntarthatóságról, mint üzletről, valamint a fogyasztói trendekről egy szakmai kerekasztal-beszélgetés során ismertették álláspontjaikat a cég vezetői.

A vállalati versenyképesség hatékonyságát növeli, ha látszatintézkedések helyett a cégek valós, a fenntarthatóságot szem előtt tartó stratégiai jelentőségű fejlesztéseket hajtanak végre a gyártási folyamataikban, a szolgáltatásaik terén és a vállalati elköteleződéseikben a karbonlábnyomuk csökkentése érdekében. Ezekre nem csupán a környezetvédelem miatt van szükség. A társadalomra, gazdaságra gyakorolt pozitív hatások is a fenntartható működés kialakítására sarkallják az üzleti élet szereplőit, a piac pedig szintén visszaigazolja az erőfeszítéseket, mivel a vásárlók is egyre inkább nyitnak a fenntartható termékek, szolgáltatások felé – hangzott el a VELUX fenntarthatósági kerekasztal-beszélgetésén február 28-án, Budapesten, amelyen az IKEA szakértője is részt vett.

Az esemény előadójaként Mészáros Krisztián, a VELUX kelet-közép-európai regionális alelnöke elmondta, hogy a fenntarthatóság ma már nem választható lehetőség, hanem a jövőt megalapozó gazdaságfejlesztési irány. Ezt a piaci folyamatok is alátámasztják. A vállalat tavalyi kutatása rávilágított többek között arra, hogy a magyarok jobban törődnek a fenntarthatósággal, mint szomszédaik, az osztrákok, illetve a szlovákok, amikor lakásfelújításkor termékeket választanak. A hazai válaszadók döntő része, (65 %) azt is kifejtette, hogy szívesen várnak tovább egy termékre, ha az fenntarthatóbb. A válaszokból egyértelműen az derült ki, hogy Magyarországon egyre fontosabb kérdéssé válik a környezetvédelem, és egyre többen választanak energiatakarékos megoldásokat otthonaikban, amik közül az energiatakarékos eszközök (53%), illetve az energiatakarékos ablakok (48%) a legnépszerűbbek. Éppen ezért fontos alternatív megoldásokat, illetve tartós termékeket kínálni a vásárlóknak.*

A VELUX elköteleződött, hogy 2041-re eléri a Teljes Karbonsemlegességet, tehát felelősséget vállalunk a múltbeli és jövőbeli szén-dioxid-kibocsájtásunkért is és erdővédelmi és- telepítési projektjeinken keresztül 5,6 millió tonna széndioxidot fogunk kompenzálni. 2030-ra pedig 100%-ban szén-dioxid-semleges vállalat leszünk, és 50%-kal csökkentjük az értékláncunkból származó szén-dioxidot

- jelentette ki a Mészáros Krisztián, aki hozzátette, hogy a gyártás kezdetétől az értékesítési lánc utolsó állomásáig szeretnék megteremteni 2041-ig a karbonsemleges működést, amire nemzetközi szinten közel 10 milliárd forintot fordít a vállalat.

A vállalat magyarországi, európai szinten legnagyobb és legösszetettebb gyáraiban, Fertődön és Fertőszentmiklóson is kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság. A gyárban új technológiákat alkalmaznak az alapanyag felhasználás optimalizálása érdekében, a led világítási rendszer kiépítésével csökkentik az energiafogyasztást, valamint az üzemben keletkező hulladék szinte teljes mennyiségét (99%) újrahasznosítják.

Szakács-Módos Eszter, a VELUX műszaki igazgatója a február 28-ai eseményen elmondta azt is, hogy már 35 éve fahulladékot használnak fűtésre gáz helyett, és kizárólag tanúsított forrásból származó fa alapanyagokkal dolgoznak a gyártás során, illetve folyamatosan keresik az energiamegtakarítási lehetőségeket. A tetőablakok csomagolása pedig 90 százalékban már műanyagmentes. Ez az első mérföldköve annak a célnak, hogy 2030-ra a csomagolások egyetlen, 100%-ban újrahasznosítható anyagból készüljenek.

A VELUX jelenleg a természet veszteségének minimalizálásán, a hulladékmentesség elérésén, illetve a termékek hosszú élettartamának fenntartásán alapuló körkörös gazdasági működés megteremtésén dolgozik, aminek részeként 2022-ben elkezdődik a vállalatnál a környezetbarátabb közlekedési lehetőségekre való átállás, valamint folytatják a hulladék újrahasznosítás további optimalizálását.

Az eseményen Bálint Attila, az IKEA fenntarthatósági vezetője elmondta, hogy a lakberendezési áruház fenntarthatósági törekvései a termék teljes életútját érintik, aminek része a megújuló anyagokból készült termékek előállítása és eljuttatása fair ellátási láncon keresztül a vásárlókhoz, valamint a bútorok újrahasznosítása. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a cég 2030-ra klímapozitívvá váljon és elérje, hogy a termékei 100%-ban újrahasznosított és/vagy megújuló anyagokból készüljenek. Az átállás már elkezdődött, 2021-ben az értékesítésük harmada a fenntartható kínálatukból származott.

A megkezdett úton tovább haladva nagy hangsúlyt fektetnek a termékek élettartamának meghosszabbítására, valamint a körkörös üzleti modell fejlesztésére. A szakember vallja, hogy a tárgyak nem egyszer használatosak. Nem kell kidobni, vagy megsemmisíteni őket. Ennek megfelelően biztosítják a vásárlóiknak azt a lehetőséget, hogy ha már nincs többé szüksége az IKEA termékeikre, akkor azokat visszavásárolják tőlük a Bútorok Második Élete, illetve az IKEA Family tagok számára elérhető Garantált Visszavásárlás gyermekbútorokra szolgáltatás keretében.

A Circular Hub részlegre került termékeket az érdeklődők leértékelt áron vehetik meg. Emellett az IKEA.hu oldalon szükség esetén alkatrészeket is rendelhetnek díjmentesen a vásárlók már meglévő bútoraik felújításához. Bálint Attila megjegyezte azt is, hogy az IKEA abban is segíti a vásárlóit, hogy egészségesebben és fenntarthatóbban éljenek az otthonaiban, amihez egyre inkább hozzátartozik a műanyagmentesség. Ezen a téren még sok a tennivalójuk, de világos a cél: 2025-ig minden új, 2028-ig pedig a meglévő választék esetében is teljesen kivonják a műanyagot a termékeikből.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fenntarthatóság

lakberendezés

építkezés