Hihetetlen átalakulás: romos épületből varázsolt, csodás otthon lett a sváb parasztház

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Hihetetlen átalakulás: romos épületből varázsolt, csodás otthon lett a sváb parasztház

Zsuzsát mindig is vonzotta a parasztházak romantikája, ahogy ő nevezi azt a megfoghatatlan, békés és meghitt hangulatot, amit a fáradságos munkával felújított, meseszép otthonában érez. A Pomázon álló sváb parasztház megért minden rá fordított forintot.

Pomázon áll az kis sváb ház, amelyikbe Zsuzsa beleszeretett négy éve. Az épület nem hagyományos hosszúház, mint azok, amelyek közrefogják az utcában, hanem érdekessége az egyedi fekvése: a homlokzata látszik teljes egészében az utcafront felől.

Így nézett ki az 1950-es években a ház
Így nézett ki az 1950-es években a ház

Az 1890-es évek elején még hatalmas gyümölcsös állt a telken, utána kezdtek bele a ház megépítésébe a legelső tulajdonosok. Sokáig két család leszármazottai voltak a gazdái, mire Zsuzsa birtokába került, már leromlott állapotban árválkodott a telken. Nem tudni, hogy itt eleve nem voltak gazdasági melléképületek, ahogy a falu többi házánál szokás volt, vagy csak idővel leválasztották őket.

A tornáca nem szokványos, előreugró, díszesebb, magasabb tetőépítésű, kitűnik az utca többi háza közül. Zsuzsa a vétel után tudta meg azt is, védettség alatt áll a ház.

Kilencvenen túl volt a nénike, akitől megvásároltam a házat, és ami a szépsége, az az átka is egyben. A hetvenes évek óta nem nyúltak hozzá, a néni öregotthonban élt már régóta, a házat pedig senki nem alakította, gondozta. ez egyrészt jó, mert megmaradtak az eredeti, népi sajátosságai, másrészt menetközben sok hiányosságára derült fél a felújítás során

- sorolta Zsuzsa.

A tető, a nyílászárók is eredeti állapotukra lettek visszaállítva, de nem volt a házban fűtés sem, egyetlen, tönkrement cserépkályha állt az egyik szobában, a közművek nagy része – a víz és villany kivételével - pedig be sem volt vezetve az épületbe, ezek a feladatok mind az újdonsült tulajdonosra vártak.

Időközben népi építészeti programos lett a ház, miután Zsuzsa sikerrel pályázta meg a támogatást, ami nagy könnyebbséget jelentett a számára a felújítások során, ugyanis elmondása szerint eddig már ráköltött a házra annyit, mint amennyiért négy éve megvette. A Népi Építészeti Program sajátossága, hogy a hagyományos tartalomhoz ragaszkodnak, így a tető modern szigetelése nem volt megoldható.

Igyekeztem minden eredetit megtartani a házban, amit csak lehetett, így például a vastag kőfalakat, egyfajta kővályog ez, mint megtudtam, a külső határolófalak, a belsők régi szentendrei téglából épültek. A ház lakható része 51 négyzetméter, a bruttó területe 90 négyzetméter. Két szoba, egy konyha és egy fürdőszoba van benne, ez utóbbi nem felelt meg a modern igényeknek, így átalakíttattam, a konyha is most készül még. A két szobában megmaradt az eredeti padlóburkolat, és örömteli meglepetésként régi falfestést is találtunk a felújítás során, és annyira megtetszett a minta, hogy meg akartam belőle menteni, amit lehetett, restaurátorral helyreállíttattam.

Találtunk egy mészkőtömbökből épített lépcsőt is, ami le volt betonozva, és rámpa volt kialakítva a helyén, ezt is visszaállították a szakemberek, miután ráleltek a beton feltörése után.A padláson leltem egy pléhkádat, egy ósdi tyúkketrecet és egy szép régi kredencet, amit szintén felújítok, ahogy kijön rá a lépés.

A ház szakmai felújítása lépésről lépésre

A ház a pomázi ófaluban található helyi védett lakóépület, melynek építési ideje a XX. század elejére tehető. A helyreállítás több ütemben zajlott. A lakóház műemléki érték-leltárban foglalt védendő értékeit érintő felújítási munkák a Népi Építészeti Program keretében valósultak meg, 2020-2021-ben. A tető felújítása során a födém, a csomópontok, a tornác feletti födémrészek feltárását, tisztítását és vegyszeres felületkezelését végezték el, a régi tetőfedést elbontották, a fedélszék farészeinek tisztítását és faanyag fertőtlenítő kezelését is elvégezték.

Az új tetőfedés klasszikus hódfarkú terrakotta cserepekkel valósult meg, és elvégezték az ereszcsatorna, a padlásszellőző ablakok felújítását, új tetőkibúvó és padlásfeljáró beépítését, a szerelt kémény áthelyezését és új burkolatának kialakítását is. A tornác fa tartószerkezete és díszítőelemei feltárásra és átvizsgálásra kerültek. A vizsgálat eredménye alapján restaurálásra és részbeni rekonstrukcióra került sor: pótolták a hiányzó függődíszeket és könyököket, rekonstruálták a hiányzó oszlopokat a szobák előtt.

Kutatásokat végeztünk a pomázi házak lábazati elemeinél, és Pomáz város főépítészének szakmai felügyelete mellett valósult meg az átvételi állapotkor elveszett tornác oszlopok lábazati elemeinek analógiák alapján történő rekonstruálása. A kódisállás csúcsdíszének rekonstruálása is megtörtént, helyi analógiák alapján. A díszítőelemek, áttört kontúrfűrészelt elemek restaurálására is sor került

- mondta el a szakember.

A restaurátorművész fontosnak találta a hitelesség és a szakszerűség mellett az időtállóságot is, ezért szibériai vörösfenyőből készítette el a pótlásokat. Majd a munkálatok végén az esztétikai helyreállítás következett, az eredeti festékréteg színének helyreállításával. A tornác korábbi szakszerűtlen, hevenyészett beton burkolata és rámpája elbontásra került. A tornácra alapozást követően új burkolat készült kisméretű, fagyálló téglából.

A homlokzati nyílászárók felújítása is a farestaurátor művész folyamatos szakfelügyeletével készült. A pinceajtó rekonstrukciója következett. Fontosnak találtuk, hogy jellegében egy ugyanolyan nyílászárót kapjunk. Festéssel nyerték el a jelenlegi tornác színének megfelelő színüket. Az utcai homlokzat felújítása a tornác oldalfalait és mennyezetét, valamint a pincelejáró falát érintette.

Homokos-meszes vakolattal, a tornác mennyezetén stukatúrvakolattal valósult meg a felújítás, majd mészfestékkel került kifestésre a homlokzat. A belső szoba nyugati falának falvizesedését a régi vakolat mintegy egyméteres magasságban történő eltávolításával, majd szárító vakolattal való visszavakolással kezelték. A bontás során régi díszítőfestés nyomai kerültek elő, és e festés bemutatása mellett döntöttünk egy kiválasztott szobasarokban.

Az esztétikai helyreállítás az eredeti, de kopott felület megtartásával történt. A felületen minél több eredeti festékréteg megtartása mellett, kopottságában való helyreállítása volt az irányvonal. A hiányzó részek rekonstrukciós festésénél is a visszafogottság, a kopott felületek egy fokkal halványabb jelzésszerű, de az összképet összefogó látványára törekedtek a restaurátorok. Az alapszín hiányait, egy az alapszínhez igazodó, világoskék meszes színezéssel pótolták. A rekonstrukciós részeket is meszes festékkel festették, a megfelelő alap és keretszínekkel kiegészítve. A rekonstrukciós részekre sablonfestés került, az eredeti részeket azonban nagyrészt akvarellel retusálták. Ez alól kivételt képeztek az eredeti felületen lévő olyan kopások, melyek csak sablonnal voltak visszaállíthatók.

A 360 négyzetméteres telken otthonra lelt a két kutyus, Tüske, a pumi és Parázs, a játékos mudi, utóbbinak kész rajongótábora van már a környékről.

Tüske és Parázs
Tüske és Parázs

Nagyon jó itt élni, a parasztház romantikáját megélem a mindennapokban, nyugalom és csend van, különleges érzés itt élni, nagy a belmagasság, szépek a belső terek, nagyon funkcionálisan készítettek mindent a régiek, ez látszik a házon is. A pince annak idején borospince lehetett. Ráadásul élő faluközösség van itt, segítik egymást az emberek. Ez számomra korábban ismeretlen volt, de megtaláltam itt a helyem, örömmel tölt el a vidéki életforma

- mondta el Zsuzsa.

A csatornázást most fejeztük be, ez a sziklás agyagtalajon igazán nagy munka volt. És persze a 21. századi igényekhez alakítom a fürdőszobát és a konyhát, a házat és a kertet is szépítgetem, csinosítgatom folyamatosan. Elkezdtem beültetni gyümölcsfákkal, fűszernövényekkel, virágokkal.

A felújított pincelejáró
A felújított pincelejáró

Legújabban pedig benyújtottam a „Múltját őrző ház” pályázatomat, ez egy elismerés, nem jár semmivel, de nagy büszkeséggel töltene el, ha elnyerném a címet.

Címlapkép, fotók: Máté Zsuzsa

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

házfelújítás

parasztház

pomáz

máté zsuzsa

sváb parasztház