Ezek a rezsitrükkök frászt sem érnek: be ne dőlj nekik, ráfizetés lesz a vége

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a rezsitrükkök frászt sem érnek: be ne dőlj nekik, ráfizetés lesz a vége

Mióta megjelentek az új rendeletek és módosultak a tarifák a földgáz és a villamosenergia esetében, mindeni azt kutatja, hogy vezesse energitakarékosabban a háztartást, miként tud spórolni, hogy lefaragjon valamennyit a számlák összegéből. Az elmúlt napokban rengeteg helyen olvashattunk tippeket, tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan és miként érdemes használni otthoni készülékeinket, milyen trükkök vannak a házi rezsicsökkentésre. Ám jó, ha elővigyázatosak vagyunk, nem minden ötlet célravezető. Sőt, vannak köztük olyanok is, amelyekkel egyáltalán nem spórolhatunk, se energiát, se pénzt. Cikkünkben ennek jártunk most utána! Lássuk is őket!

Ahogy arról a HelloVidék is beszámolt, Németh Szilárd ma reggel arról tett bejelentést: nem tartható fent az az állapot, hogy minkdenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát és a földgázt. Mint fogalmazott:

Ezért a következőkről döntöttünk: meghatároztunk egy limitet. Bevezettünk egy új tarifát, egy lakossági piaci árat, ez kisebb, mint egy piaci ár

- emelte ki.

Ennek alapján a következő tarifákkal kell számolni a háztartásoknak:

A villamosenergia esetében:

 • 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint.
 • Az e feletti fogyasztásnál 70,10 fornit/kWh, a valós piaci ár 268 forint lenne.
 • Az éjszakai áram: 23,1, e felet 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
 • A H tarifa korlátlanul fennáll.

Földgáz esetében:

 • 144 köbméter/hó a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
 • E felett 747 fornit/köbméter. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne.
 • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény.
 • Egy új kedvezményt is bejelentettek, a távtársasházaknak.

Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogyan töltjük otthon a mindennapokat, talán sose volt még fontosabb a tudatosság és az előre tervezés. Nem csoda, hogy a legtöbb háztartás már javában azon gondolkodik, hogyan fogja meg a pénzt, hogyan tud félretenni, spórolni, péládul a fűtési időszakra.

Az elmúlt napokban viszont rengeteg helyen olvashattunk tippeket azzal kapcsolatban, miként érdemes használni otthoni készülékeinket, milyen trükkök vannak a házi rezsicsökkentésre. Ám jó, ha elővigyázatosak vagyunk, nem minden ötlet célravezető. Sőt, vannak köztük olyanok is, amelyekkel egyáltalán nem spórolhatunk, se energiát, se pénzt. Cikkünkben ennek jártunk most utána. A Cosy Homes bejegyzése szerint, ezekkel a trükkökkel nem érdemes próbálkozni:

Ezek a tanácsok nem sokat érnek:

 1. A ruhák nem lesznek tiszták 30 fokon: Rengeteg áramot takaríthatunk meg, ha alacsonyabb hőmérsékleten mossuk a ruhákat. A legtöbb mosópor ma már 30 C-on is ugyanolyan jól működik, mint magasabb hőmérsékleten. Ha egy különösen makacs foltot próbálunk eltávolítani, próbáljuk meg mosás előtt folttisztítót használni.
 2. A termosztát felcsavarása után gyorsabban melegedik fel a lakás: Mítosz. Ha hideg házba érünk haza, nagy a kísértés, hogy felcsavarjuk a termosztátot abban a reményben, hogy így gyorsabban felmelegszik a ház. Sajnos nem fog. A kazán ugyanazon az állandó fordulatszámon működik, függetlenül attól, hogy a termosztátot 20 C-ra vagy 30 C-ra állítjuk, éppen ezért, otthonunk nem melegszik fel gyorsabban.
 3. Bekapcsolva kell hagyni a fűtést, úgy kevesebbet fogyaszt: Egy másik gyakori mítosz. Ne fizessünk a nem használt hőért! Ha nappal nem vagyunk otthon, nincs szüksége a fűtésre. Még, ha egy kicsit lejjebb is vesszük a termosztátot, a kazán folyamatosan bekapcsol, és energiát használ. Ehelyett az időzítővel programozzuk be a központi fűtést úgy, hogy az kikapcsoljon, amikor elhagyjuk a házat, majd visszakapcsoljon, hogy felmelegítse a házat körülbelül fél órával azelőtt, hogy hazaérünk.
 4. A mosogatógép káros a környezetre: A mosogatógépek gyakran rossz hírnévnek örvendenek. Pedig, ha megfelelően használják, valójában kevesebb energiát fogyasztanak, mint a kézi mosogatás. Ügyeljünk arra, hogy a mosogatógép mindig teljesen meg legyen töltve és megfelelően legyen egymásra rakva benne minden, hogy valóban minden edény és serpenyő felülete hozzáférhető legyen a vízsugarak számára.
 5. Ha fűtünk, nem nyitunk ablakot: Ha egész nap be van kapcsolva a fűtés, az otthonunkban fülledt érzést kelthet, és ez hatással lehet az egészségére, példáu kiszáradhat a bőrünk és az orrmelléküregek is. Ez akár fejfájást és orrvérzést is okozhat. Sokan nem nyitnak ablakot, mert attól tartanak, hogy "kiszökik a meleg a házból". De az állandó zárva tartás csökkenti a szellőzést, ami nedvességet, penészt és rothadást okozhat. Próbáljunk meg naponta néhányszor öt-tíz percre kinyitni az ablakot a hidegebb hónapokban is. Ez nagyon fontos az egészségünk szempontjából is.
 6. A vastag, nehéz függüny jól szigeteli az ablakot: Bár az ablak közelében kevesebb huzatot érezhetünk, a hideg ablak és az anyag közötti levegő lehűl, és gyorsabban esik le, mint a helyiség többi részében. Tehát, ha szeretjük a hangulatos, nehéz ablakburkolatokat, tekintsük esztétikai választásnak, és ne energiatakarékossági intézkedésnek.
 7. Használjunk mobil fűtőtesteket, hogy bemelítsük a házat: Ez a gyakorlat valójában többe kerül, mint gondolnánk. A helyiségfűtők működtetéséhez szükséges villamos energia drága, főleg a következő időszakokban lesz az. A nyitott ajtók a helyiség egyenletes felfűtésével elősegítik a fűtés hatékonyságát.
 8. Jobb, ha a melegvíz-bojlert folyamatosan bekapcsolva hagyjuk, ahelyett, hogy be- és kikapcsolnánk: Ez egy nagyon gyakori mítosz . De valójában nem kell állandóan melegíteni a vizet. A bojler vagy kazán meleg vizet melegít, amelyet egy tartályban tárol. Mindaddig, amíg a tartálynak jó szigetelőköpenye van, egész nap melegen tartja a vizet anélkül, hogy folyamatosan újra kellene melegíteni. Használhatunk egy időzítőt a víz melegítésére egy-két órán keresztül minden nap, közvetlenül azelőtt, hogy általában meleg vízre lenne szükség a fürdéshez vagy zuhanyozáshoz. A modern mosógépek, mosogatógépek pedig hideg vizet vesznek fel és maguk melegítik fel azt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

energiahatékonyság

energia spórolás

ára

fűtés

víz

spórolási tippek

áramfogyasztás

vízfogyasztás

gázfogyasztás

rezsicsökkentés

rezsiemelés

rezsidíjak