Így játszható ki a rezsiemelés: ezekkel a trükkökkel húzható lejjebb a rezsiszámla

HelloVidék   
  Megosztom
Így játszható ki a rezsiemelés: ezekkel a trükkökkel húzható lejjebb a rezsiszámla

Most, hogy végre látni véltük a pandémia végét, háború tört ki a közvetlen szomszédunkban. Az albérlet és az ingatlan árak az egekbe szöktek, tombol a munkaerőhiány, a forint pedig történelmi mélyponton van. Mindezt megfejelte a napokban bejelentett rezsiemelés. Nem csoda, ha minden idegszálunkkal arra próbálunk koncentrálni, hogy ne folyjon ki a pénz a kezünk közül. Éppen ezért most cikkünkben annak jártunk utána, hogy spórolhatunk egy kicsit a villany- és fűtésszámlán, illetve, miként tudunk környezettudatosabban élni. Mutatjuk, a legjobb megoldásokat.

A múlt heti Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a rezsicsökkentés a jelenlegi formájában tovább nem tartható fenn. Ennek oka az, hogy annyira elszálltak az energiahordozók világpiaci árai, amit a kormány nem tud tovább finanszírozni. 2013 óta ugyanis a közműszolgáltatók szektorában hatósági árasak a lakossági végfogyasztói oldalon a díjak.

A 7 pontos intézkedéscsomag egyetlen eleme érinti közvetlenül a lakossági fogyasztókat: mostantól aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a többlethez már piaci áron jut hozzá. A központilag meghatározott átlaghatárok rengeteg vitát váltottak ki már eddig is, hiszen az elektromos áram esetében 210 kWh/hó, azaz éves szinten 2523 kWh, földgáz esetében 144 köbméter/hó, azaz 1729 köbméter éves fogyasztási szint igencsak szűkösnek tűnik.

Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos elmondása szerint a magyar lakossági fogyasztók háromnegyedét nem fogja érinteni ez az intézkedés, azaz ők a meghatározott szintnél kevesebbet fogyasztanak, így nekik nem emelkedik a rezsijük 2022. augusztus 1-je után sem.

Nem tartható fent, hogy továbbra is minkdenki rezsicsökkentett áron kapja az áramot és a gázt, ám nem lehet egyszerre rászabadítani a piaci árat a lakosságra

- mondta az M1-en Németh Szilárd rezsibiztos.

Hozzátette, ezért a kormány bevezetett egy a piacinál alacsonyabb, lakossági energiaárat azoknak, akik túllépik a korábban megadott limiteket. E szerint

Duplájára drágul az áram:

  • Az áram tarifája 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint lesz;
  • az e feletti fogyasztásnál pedig 70,10 fornit/kWh-t kell majd fizetni. (Németh Szilárd közlése szerint a valós piaci ár 268 forint lenne.)
  • Az éjszakai áram ára a limitig 23,1 forint lesz, míg e felet 62,9 forint/kWh-t kell majd fizetni.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll.

Hétszeresére nő a gáz ára:

  • A földgáz esetében 144 köbméter/hó limitig a kedvezményes tarifa 102 forint lesz köbméterenként;
  • e felett pedig 747 fornit/köbméter lesz a gáz ára. (Németh Szilárd közlése szerint a valós versenypiaci ár 1020 forint lenne.)

Németh Szilárd rezsibiztods azt is bejentette még, hogy megmarad a nagycsaládos kedvezmény, és a társasházak is kapnak könnyítést.

A rezsiemelés persze a bérekre is hatással van

Reálbércsökkenést okozhat a rezsicsökkentés korlátozása a GKI előzetes számítása szerint

- hangzott el az RTL Híradóban.

A becslések szerint 3-4 százalékponttal, 15 százalékra gyorsulhat éves átlagban az infláció, miután augusztustól csak átlagfogyasztásig állja a rezsicsökkentést a kormány. A Gazdaságkutató úgy számol, hogy egy átlagos dolgozó fizetése a kiugró béremelések ellenére kevesebbet érhet idén, mint tavaly. A nyugdíjasok pedig a vártnál is nagyobb, további kompenzációra számíthatnak novemberben a növekvő infláció miatt.

Mit tehet az átlag fogyasztó?

Őrült spórolásba kezd! Ha még nem tettük meg, ideje körbenézni a lakásban és szemügyre venni, hogy mi az, amit lecserélhetünk, vagy megjavíthatunk, hogy ne zabálja az áramot feleslegesen. Persze rengeteg tipp és tanács van a témában, éppen ezért most összegyűjtöttünk néhányat ezekből.

Íme néhány további tipp, amellyel minimalizálhatja az energiafelhasználást a konyhában:

  • Ha az otthoni áramfogyasztásról van szó, általában a konyha fogyasztja a legtöbbet. Ennek oka a rendszeresen használt készülékek gyűjteménye, amelyek energiát fogyasztanak. A jó hír az, hogy a konyhában könnyű elkezdeni az energiatakarékosságot, és sok esetben nem is kell hozzá több, mint kicserélni az izzókat.

  • Fontos, hogy ellenőrizük a készülékeinket és ellenőrizük, hogy mit és hogyan használunk. Az átlagos háztartás energiafelhasználásának körülbelül 20 százalékát a készülékek teszik ki, és nagy az esélye annak, hogy ha az elmúlt tíz évben nem vásároltunk új készülékeket, akkor többletpénzt költünk azok működtetésére. Éppen ezért, amikor ezeket le akarjuk cserélni, akkor figyeljük, hogy az új termékeken legyen feltűntetve, hogy energiatakarékosak.
  • Húzzuk ki az összes készüléket, ha nem használjuk. Az olyan dolgok, mint a kenyérpirító és a kávéfőző, akkor is fogyasztanak energiát, ha csatlakoztatva vannak, még akkor is, ha nem használják őket.
  • A fagyasztó és a hűtőszekrény ajtaját tartsuk zárva, amennyire csak lehetséges. Évente legalább egyszer tisztítsuk meg a hűtőszekrény tekercsét.
  • Ne állítsuk a hűtőszekrényt a sütő mellé, mert ez azt eredményezi, hogy a hűtőszekrénynek többet kell dolgoznia a hűvös hőmérséklet fenntartása érdekében.
  • Használjuk a „takarékos” beállítást a mosogatógépen, és csak akkor használjuk, ha tele van.
  • Használjuk a mikrohullámú sütőt, amikor csak lehetséges. Kevesebb energiát használ, mint egy hagyományos sütő.

A kevés csapadék és az időjárás változásai, valamint a fenntarthatóság iránti növekvő érdeklődés sokakat arra sarkall, hogy stratégiát találjon ki az energia és a víz megtakarítására. Ha tudjuk, hogyan takaríthatunk meg vizet a fürdőszobában, csökkenthetjük a közüzemi költségeket, csak úgy, mint a következő tippek követése, amelyek segítenek faragni az energiafelhasználáson.

  • Húzza ki az összes elektromos eszközt, ha nem használja. A szokások egyszerű megváltoztatása nagyban hozzájárul az energiahatékony fürdőszobák kialakításához. Ha elektromos fürdőszobai eszközöket csatlakoztatnak a konnektorhoz, sok közülük akkor is fogyaszthat energiát, amikor éppen nem használják őket. Húzzuk ki a hajszárítót, hajvasalót, elektromos fogkefét és elektromos borotvát a konnektorból, ha befejeztük a használatukat.
  • Levegőn szárítsuk meg a hajunkat. Ha a levegőn történő szárítást választjuk, megtakaríthatjuk a hajszárító működtetéséhez használt energiát. Ez egy apró változás, de hosszú távon sok energiát takaríthatunk meg.
  • Szereljünk be energiatakarékos fürdőszobai izzókat. Az energiatakarékos fürdőszobai világítás biztosítja a szükséges fényerőt a hagyományos izzólámpák energiaigénye nélkül. Az energiatakarékos fürdőszobai izzókra, például a LED-ekre való váltás egyszerű módja a fürdőszobai energiafelhasználás csökkentésének, különösen mivel a LED-lámpák akár évtizedekig is kitartanak. Az energiatakarékos fürdőszobai világítás emellett kevesebb hőt termel, mint az izzólámpák, így kényelmesebbé válik a helyiség.
  • Használjunk mozgásérzékelőket vagy időzítőket. Gyakori jelenség, hogy a családtagok elfelejtik lekapcsolni a fürdőszobai világítást – különösen a gyerekes otthonokban. A mozgásérzékelők vagy az időzítő kapcsolók a fürdőszobai világításhoz való csatlakoztatása biztosítja, hogy ne égesse el az energiát, amikor senki sem használja a helyiséget.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

spórolás

spórolási tippek

villanyszámla

fűtésszámla

energiatakarékosság