Minden idők legnagyobb székelykapuja épül: 11,5 tonnát nyom a díszes monstrum

HelloVidék   
  Megosztom
Minden idők legnagyobb székelykapuja épül: 11,5 tonnát nyom a díszes monstrum

A hatalmas székely kapu 10 és fél méter magas, valamint 16 méter széles lesz. A kaput a tervek szerint 28 négyzetméternyi felületen faragásokkal díszítik.

Az anyaország első olyan székelykapuja lesz a sokorópátkai, mely alatt közúti forgalom halad át. A kaput melletti parkba őshonos gyümölcsfákat telepítenek majd, emellett játszóteret, biciklis pihenőt és rendezvényhelyszínt is ki szeretnének alakítani.

A Sokorói Tájegység Egyesülés tagjai ebből a még élő örökségből merítettek, amikor az Anyaország első közúton átívelő Székelykapuját megálmodták. Céljuk, hogy a térségben élő emberek mellett a Kárpát-haza területén élő minden magyar embert megszólítsanak, hogy a világ legnagyobb székelykapujának avatóünnepségén aztán közösen mondhassák ki: Összetartozunk!

- írták a sajtóközleményben.

Egy háromezer négyzetméteres területet vásároltak meg a célra, mivel a kapu mellett egy parkot is szeretnének létrehozni. A közel 30 milliós beruházáshoz, már rengeteg felajánlást kaptak, az anyagiak mellett több helyi vállalkozó alapanyaggal, szaktudással és munkával segít.

A Sokoró Kapuja technikai megvalósítását, paramétereit a kézdi- vásárhelyi származású Pethő Sándor fafaragó mester vállalta el, aki már több nagy székelykapu emelésével büszkélkedhet.

A hatalmas székely kapu 10 és fél méter magas, valamint 16 méter széles lesz. A kaput a tervek szerint 28 négyzetméternyi felületen faragásokkal díszítik. A hatvannégy történelmi vármegye címerét mintázó domborműveket az adott vármegye területén élő fafaragóval szeretnék elkészíttetni, ezzel erősítve az összefogás üzenetét. A kész kapu körülbelül 11 és félt tonna lesz, a szükséges fát most rendelik, Erdélyből érkezik majd Sokoróra az alapanyag.

Az út fölött átívelő kapu mellett egy olyan park kerül kialakításra, amely az arra járó vándor számára nem csupán pihenőhelyként szolgál, de a térség természeti és kulturális kincseit is be tudja mutatni. A térségben honos ősi gyümölcsfák oltványaival szegélyezett kertben kialakított pajtaszerű épület egyszerre jelent színpadot az ide szervezett kulturális előadások idején, és válik kápolnává az Istentiszteletek idején.

- közölték.

A világ legnagyobb székelykapuját száz százalékban civil összefogásból szeretnék megvalósítani. Böjte Csaba ferences szerzetes lesz a kezdeményezés fővédnöke. A Sokoró Kapujának létrehozásában a különböző értékű támogatói jegyek megvásárlásával bárki részt vállalhat!

Címlapfotó: Sokorói Tájegység Egyesülés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

székelykapu

sokorópátka