Drága év várhat azokra, akik ilyen családi házban laknak: ennek durván megfizethetik az árát

HelloVidék   
  Megosztom
Drága év várhat azokra, akik ilyen családi házban laknak: ennek durván megfizethetik az árát

Egy pince nagyszerű extra hely lehet otthonunkban, amit nem csak tárolásra, de extra helyiségként is használhatjuk őket, mint otthoni edzőterem, mosókonyha, vagy zöldségek-gyümölcsök és egyéb élelmiszerek számára kialakított tárololó. Persze ezt csak nagy odafigyelés és rendszeres takarítás árán érhetjük el, mivel egy gondozatlan pince gyorsan dohossá, penészessé válhat. Tehát, ha nem figyelünk pincénk tisztaságára, az könnyen egészségtelen helyiséggé válhat. Mire érdemes figyelni? Mit tárolhatunk és mit nem benne? Cikkünkben ennek jártunk utána. 

Miért is kell tisztán tartani a pincénket?

Ahogy azt a redfind.com cikke írja, ne feledkezzünk meg arról, hogy sok esetben vízcsövek, fűtéscsövek, kazánok is helyet kapnak a pincékben. Éppen ezért, ha valami meghibásodik, könnyen hozzáférhetővé válnak, ha rend uralkodik odalent.

Hogyan használjuk ki okosan a pincénket?

Ahogy a B Organized Today szakemberei tanácsolják, tegyünk fel néhány kérdést, mielőtt nekiesünk a rendszerezésnek, vagy a felesleges holmik kidobásának. Ezek a kérdések a következők:

 • Hogyan fogjuk használni a pincét?
 • Milyennek szeretnénk, ha kinézne a pince?
 • Tárolásta használnánk, vagy extra szobaként?

A cél megléte megkönnyíti annak meghatározását, hogy mit tarthatunk meg, és mit dobhatunk ki. Ennek mentén jelöljünk ki különböző színű zsákokat, amikbe a kidobásra ítélt dolgokat tesszük, azokat, amiket esetleg tovább tudunk adományozni, és külön azokat, amiket majd a pincében akarunk tárolni.

 • Ha szelektáltunk az eddig a pincében tartott dolgokat, itt az ideje a rendszerezésnek. Amit kidobásra ítéltünk vagy eladományozásra, azokat most tegyük félre, foglalkozzunk azzal, ami marad.
 • Rendezzük a fennmaradó elemeket kategóriákba.
 • Mérjük fel a teret, gondoljuk át mit és hová fogunk pakolni.
 • Érdemes egy költségvetést készíteni: hány polcra lesz szükségünk, hány dobozra, milyen egyéb kiegészítőkre. Érdemes fém polcrendszereket vásárolni, hogy ne a földön tároljuk a dobozokat, ezzel is biztosítsuk a szellőzést és előzzük meg a zsúfoltságot.
 • Ha ezzel megvagyunk és beszereztük a kellékeket, a könnyű és gyors hozzáférés érdekében címkézük fel a dobozokat, rekeszeket.

Hogy tároljunk helyesen?

Mindegy, hogy mit szeretnénk elcsomagolni, tartsunk mindent úgy, hogy bármikor hozzáférjünk bármihez. Kicsit képzeljük el úgy a tér beosztását, mint egy élelmiszerboltban: minden doboz látható legyen, épp úgy, ahogy a címkék is. Ne keljen mindent átmozgatni ahhoz, hogy egy-egy dobozt előszedjünk. Szinte bármit tárolhatunk a pincében, de pakolás előtt gondoljuk át, hogy mit szeretnénk elraktározni pontosan. Elsősorban olyan cuccokat pakoljunk el ezekre a helyekre, amelyeket évente egyszer vagy csak alkalmanként kell használnunk. Így ezek az elemek nincsenek útban, amíg nincs szükségük rájuk.

Íme néhány példa:

 • Ünnepi dekorációk: Ez magában foglalja a karácsonyi díszeket, a farsangi vagy Halloween jelmezeket, a húsvéti dekorációt, a nyári parti kellékeket és lényegében bármilyen szezonális kelléket. Valószínű, hogy évek óta megvannak ezek a dekorációk, és minden évben ugyanazokat használjuk. Ezzel semmi baj nincs, viszont nem szükséges értékes szekrényteret feláldozni arra, hogy a lakásban tároljuk a műfenyőnket. Megfelelő csomagolásban a pincében is képes kivárni a következő ünnepet.
 • Konyhai eszközök: Azok, akik szezonálisan lekvárt főznek, esetleg disznóvágást rendeznek, vagy bármilyen terméket előállítanak bizonyos időnként, számos eszköz, gép, készülék felgyülemlik a konyhájukban. Azonban ezek is tárolhatók pincében, ha jól meg vannak tisztítva és el vannak csomagolva.
 • Kerti szerszámok: Nem kell a lakásban tárolni a metszőollót, a sövényvágót és egyéb kiegészítőket. Ha összeszedjük a barkácsolós eszközöket, a kerti szerszámokat, a pincében egy jól kialakított tárolón felsorakoztathatjuk őket. Itt sokkal jobb helyen vannak, mint a lakás eldugott szekrényeiben vagy kint szétszórtan az udvaron.

Hibák, amiket ne kövess el!

A legtöbb pincében nincs klíma és általában nincsenek szigetelve, ami azt jelenti, hogy a hőmérsékletük nyáron melegebb, télen hűvösebb. Ráadásul a legtisztább, legjobban karbantartott otthonokról is tudni lehet, hogy alkalmanként rovar vagy egér látogatja őket.

Ilyenek például:

 • Fényképek: Ezek apró dobozokban is elférnek, akár az ágy alatt vagy a szekrényekben. Sem padláson, sem pincében nem érdemes őket tárolni. Ne ez legyen az első, amit száműzünk egy „raktárba”.
 • Tűzveszélyes anyagok: Legyen szó festékhígítóról, halom tűzifáról vagy öngyújtó folyadékról a grill számára, az alagsorban nincs hely ezeknek az elemeknek. Ha bármikor tűz ütne ki, nehéz lenne az oltás, a robbanásveszély viszont hatalmas méreteket öltene. Ha ennek ellenére mégis itt tárolnánk ezeket az elemeket, győződjünk meg arról, hogy semmi nem képes tüzet okozni, hogy a vezetékeket rendszeresen ellenőrizve vannak, és érdemes füstjelzőt telepíteni odalent, valamint a további szintekre is.
 • Régiségek, festmények és fontos papírok: Általános ökölszabály, hogy ha felbecsülhetetlen, szentimentális vagy bármilyen módon nem pótolható tárgyakról van szó, azokat ne tároljuk ott, ahol a kártevők, a páratartalom vagy az áradás tönkreteheti őket.
 • Étel és ruházat: Szintén ugyan ez vonatkozik erre a kategóriára is, ne tároljuk ezeket olyan helyen, ahol kártevők, egerek, vagy a páratartalom és víz károsíthatja őket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

péncetakarítás

pincerendezés

pince kialakítás

pince

takarítás

rendszerezés