Fürdőfelújítás 2023-ban? Erre költhetjük a legtöbb pénzüket idén

HelloVidék   
  Megosztom
Fürdőfelújítás 2023-ban? Erre költhetjük a legtöbb pénzüket idén

Sokan vannak, akik idén nagy fába vágják a fejszéjüket és fürdőszobafelújításba kezdenek. Amellett, hogy sokszor várólistára kerülünk a szakik naptárában, azzal is szembe kell néznünk, hogy az árak egyre inkább az egekbe szöktek az elmúlt hónapokban, így talán a nulladik lépés a tervezés, matekozás, hogy történjen a kivitelezés. Ennek mentén most cikkünkben annak jártunk utána, mi történt az ágazatban, mire számíthatunk idén, várhatók-e akciók, vagy sem. 

Praktikus okokból költ az otthonára a magyarok többsége: 71 százalék például akkor cseréli le a bútorait, ha a régi tönkre ment, 31 százalék pedig, ha költözik - derült ki a JYSK üzletlánc kutatásából. A felmérés szerint a magyarok 70 százalékának az otthona jelenti azt a helyet, ahol a leginkább ki tud kapcsolódni, és 10-ből 8-an fontosnak érzik, hogy a lakhelyük otthonos és kényelmes legyen. A 18-65 magyarok közel fele, 49 százaléka vágott bele valamilyen felújításba az elmúlt három évben. A legtöbben (53 százalék) a konyhát, étkezőt újították fel, a nappalit a megkérdezettek 42 százalék tökéletesítette,

Mi vár arra, aki most újítaná fel a fürdőszobáját?

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani

- mondta el Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője, a cég évindító konferenciáján.

Persze további problémák is adódtak az ágazatban. A 30 építőanyag kereskedés körében végzett személyes próbavásárlások eredményeinek elemzéséből kiderült, hogy egyre romlik a vevők kiszolgálásának a minősége.

A kereskedések átlagosan 45 százalékos eredményt értek el tavaly, 3 százalékponttal rosszabbat 2021-hez képest, 2020-hoz viszonyítva pedig 11 százalékponttal kevesebbet. Markovich Béla szerint ez elszomorító, még akkor is, ha köztudott, hogy sokszor nem győzték kiszolgálni a vevőket. Vannak persze pozitív példák is, kiválóra értékelt kereskedések, azonban az átlag elszomorító. A szakember szerint a mai helyzetben, amikor visszaesett a kereslet, már ez nem elég, stratégiát kell váltani és aktívan kell értékesíteni. Azok a kereskedések lesznek sikeresek, akik ezt a leggyorsabban és a legjobban valósítják meg.

Ehhez számos kihívással kell szembenézni, de sajnos már voltak hasonló helyzetben a kereskedők a korábbi válságok során. Meg kell erősíteni a helyzetüket a piacunkon, pótolni kell a kieső projekteket, a forgalmat, a hatékonyságot. Ehhez javítani kell a szolgáltatásokat, meg kell tartani a biztos vevőket és növelni a potenciális partnerek számát

- tette hozzá Markovich Béla.

Elcsíphetünk idén még jó akciókat?

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a HelloVidéknek elmondta, 2023. első három hónapjában átlagosan 10%-kos áremelkedést tapasztalunk az építési termékek piacán. Ez igaz a fürdőszoba és szaniter termékekre is.

Véleményem szerint ezt a piac összességében nem fogja lefogadni, jelentős fizetőképes kereslet csökkenésére számítok. Május hónaptól „havi árengedményes akciókra” számítunk

- mondta az elnök.

Hogy mire számíthatunk még idén? Koji László szerint a kereslet-kínálat 2023.év második felében várható alakulása egyenlőre nehezen prognosztizálható. Mivel ezen termékek jelentős része importból jön, a forint/euró árfolyam alakulása is jelentősen befolyásolhatja az árakat.

Nem csak felújítási munkára, gépekre is költenek a magyarok

Az Euronics szakembereri szerint típustól és márkától függően 5-20% közötti áremelkedés volt jellemző a fürdőszobai gépek termékkategóriájában, de ezek az árváltozások 2022 év végéig már lezajlottak. Ennek mentén kíváncsiak voltunk arra, mennyit költenek jellemzően ilyen gépekre a magyarok. Ahogy az áruház szakértői kifejtették,

A nagyháztartási gépek kategóriájában a megszokott módon folyamatosan erős a kereslet, a fürdőszobát a mosógépek és szárítógépek érintik leginkább – kiugrást nem látnak ezen a területen, de érdekesség, hogy online is egyre szívesebben megrendelik ezeket a termékeket a vásárlóink.

És mi a helyzet a pénzügyekkel. Az is érdekelt minket, hogy mi a jellemzőbb az ilyen termékeknél: Inkább teljes összegben fizetnek a vásárlók vagy népszerűek az áruhitelek? Az áruház szakemberei elmondták, a korábbi évekhez hasonlóan jelenleg is nagyon népszerűek az áruhitelek, hiszen egy nem várt kiadás esetén (például, ha elromlik a mosógép) azonnali megoldást tud jelenteni a családoknak.

Jó hír lehet annak, aki most cserélne mosó- vagy szárítógépet, hogy a szakemberek szerint további áremelkedés idén már nem várható, azonban a vásárlással várni sem feltétlenül érdemes, hiszen árcsökkenésre sem számíthatnak a fogyasztók.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fürdőszoba

fürdőszoba felújítás

fürdőfelújítás

fürdőszoba átalakítás

fürdőszoba trendek

penész

pára

problémák