Halkedvelők, figyelem: pénteken kezdődik a 17. Tihanyi Garda Fesztivál

MTI   
  Megosztom
Halkedvelők, figyelem: pénteken kezdődik a 17. Tihanyi Garda Fesztivál

Pénteken kezdődik a 17. Tihanyi Garda Fesztivál. A három napos programsorozaton látványhalászattal, koncertekkel, gyermekprogramokkal és főzőversennyel várják az érdeklődőket - írja az MTI-t a helyi.

Rózsa Éva Eszter, a program szervezője elmondta, hogy a város halászhagyományai előtt tisztelegnek a rendezvénnyel, melynek díszvendége Gyula városa lesz. Az egykori gardahalászat hagyományait eleveníti fel a szombat délelőtti látványhalászat és a garda vermelőhelyének megtekintése a tóról.

A garda balatoni halfajta, formája a kardpengére hasonlít. A gardák ősszel bandákba verődnek, és a rajok a Tihanyi-szorosban gyűlnek össze. A halrajok a tihanyi dombokról jól láthatók voltak a vízben, azokat a hagyományok szerint egy tapasztalt halász figyelte. Innen ered a hal népi neve, a "látott hal".

A fesztiválon a kikötést követően a résztvevők a hajóállomásról az apátságig vonulnak, ahol a tihanyi perjel megáldja a halat és az újbort, ezt követően pedig borlovagrendi avatással folytatódnak a programok.

Péntek délután a szüreti menet útvonalán szoboravatással kezdődnek a programok, aztán a hétvége mindkét napján kirakodóvásár várja a vendégeket az apátság előtti sétányon.

Szombaton kezdetét veszi a gardasütés, lesz geo- és nordic walking túra, a tihanyi asszonykórus, a gyulai Pernahajder Campbell zenekar szórakoztatja a közönséget, este zenés program zárja a napot.

Vasárnap a Pogány Madonna című film helyszíneit lehet majd bejárni. Gyerkőc(fél)sziget néven családi programokat szerveznek: interaktív balatoni játszóház részesei lehetnek a legkisebbek, kézműves foglalkozáson lehet részt venni és láthatják az érdeklődők a Brémai muzsikusok című bábjátékot a Kincses színház előadásában. A zárónapon fellép Pál Dénes, Hevesi Tamás és a Búgócsiga együttes.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hal

garda

balaton

fesztivál

gyula