Egyre több a horgász és hal is a Tisza-tónál

MTI   
  Megosztom
Egyre több a horgász és hal is a Tisza-tónál

A korábbi évek stagnáló bevétele után számottevő növekedést ért el tavaly a horgászjegyek értékesítéséből a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. - közölte Hegedüs Gábor, a cég ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Tiszafüreden.

A területi jegyek értékesítéséből származó bevétel 2018-ban megközelítette a 260 millió forintot, amely mintegy 8 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Nagyrészt e meghatározó bevételi forrás bővülésének köszönhetően a társaság éves nettó eredménye a tervezett 1 millió helyett 30 millió forint körül alakult. Ezt az összeget tartalékképzésre fordítják - mondta az ügyvezető.

Tájékoztatása szerint a Tisza-tó halászati hasznosítójaként elsődlegesen halgazdálkodási tevékenységet folytató, 23 főt foglalkoztató vállalkozás kiadásai között a legnagyobb tétel a múlt évben is a halőrzés közel 80 millió forintos, valamint a halasítás mintegy 60 millió forintos költsége volt. Emellett jelentős összegeket költöttek a horgászhelyek fenntartására, 15 tonna hulladék összegyűjtésére, a horgászjegyek értékesítésére, valamint az élőhely-fenntartás jegyében egyebek mellett sulyom- és hínárkaszálásra.

A halasításról elmondta, hogy tavaly a 2017-ben kihelyezettnél 7 ezer kilóval több, összesen mintegy 50 ezer kilónyi - 255 ezer darab - pontyot, 400 kilónyi compót és 400 ezer darab előnevelt csukaivadékot telepítettek a tározóba.

A társaság 12 halőrének munkája nyomán az orvhalászat lényegében megszűnt a Tisza-tavon és a horgászok által elkövetett kihágások is visszaszorulóban vannak. Köszönhető ez annak a szemléletformáló munkának is, melynek része a 2013-ban indított Pecasuli-program. A horgászutánpótlás-nevelést célzó kezdeményezést a múlt évben 40 millió forintos minisztériumi támogatással működtették, immár mintegy 90 Tisza-menti település 1700 diákjának bevonásával.

Az agrártárcától kapott 100 millió forintos támogatással kezdték el az idei év első napjaiban a Tiszafüredhez tartozó Örvényi-morotva kotrását. Az összesen mintegy 110 millió forintos, a halaknak vonuló-, illetve vermelőhelyet teremtő és a vízi közlekedés feltételeit javító program önerejét a kft. saját forrásaiból fedezi. A márciusra elkészülő beruházás részeként a kivitelező Békés Drén Kft. 14 ezer köbméternyi talaj kitermelésével egy kilométer hosszú, 11 méter széles és átlagosan 2-2,5 méter mély halágyat alakít ki, valamint az érintett vízterület 30-60 centiméter vastag lágy iszaprétegét is kikotorja, mondta el Hegedüs Gábor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horgászat

tisza-tó

tiszafüred