Egyre több a horgász és hal is a Tisza-tónál

MTI   
  Megosztom
Egyre több a horgász és hal is a Tisza-tónál

A korábbi évek stagnáló bevétele után számottevő növekedést ért el tavaly a horgászjegyek értékesítéséből a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. - közölte Hegedüs Gábor, a cég ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Tiszafüreden.

A területi jegyek értékesítéséből származó bevétel 2018-ban megközelítette a 260 millió forintot, amely mintegy 8 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Nagyrészt e meghatározó bevételi forrás bővülésének köszönhetően a társaság éves nettó eredménye a tervezett 1 millió helyett 30 millió forint körül alakult. Ezt az összeget tartalékképzésre fordítják - mondta az ügyvezető.

Tájékoztatása szerint a Tisza-tó halászati hasznosítójaként elsődlegesen halgazdálkodási tevékenységet folytató, 23 főt foglalkoztató vállalkozás kiadásai között a legnagyobb tétel a múlt évben is a halőrzés közel 80 millió forintos, valamint a halasítás mintegy 60 millió forintos költsége volt. Emellett jelentős összegeket költöttek a horgászhelyek fenntartására, 15 tonna hulladék összegyűjtésére, a horgászjegyek értékesítésére, valamint az élőhely-fenntartás jegyében egyebek mellett sulyom- és hínárkaszálásra.

A halasításról elmondta, hogy tavaly a 2017-ben kihelyezettnél 7 ezer kilóval több, összesen mintegy 50 ezer kilónyi - 255 ezer darab - pontyot, 400 kilónyi compót és 400 ezer darab előnevelt csukaivadékot telepítettek a tározóba.

A társaság 12 halőrének munkája nyomán az orvhalászat lényegében megszűnt a Tisza-tavon és a horgászok által elkövetett kihágások is visszaszorulóban vannak. Köszönhető ez annak a szemléletformáló munkának is, melynek része a 2013-ban indított Pecasuli-program. A horgászutánpótlás-nevelést célzó kezdeményezést a múlt évben 40 millió forintos minisztériumi támogatással működtették, immár mintegy 90 Tisza-menti település 1700 diákjának bevonásával.

Az agrártárcától kapott 100 millió forintos támogatással kezdték el az idei év első napjaiban a Tiszafüredhez tartozó Örvényi-morotva kotrását. Az összesen mintegy 110 millió forintos, a halaknak vonuló-, illetve vermelőhelyet teremtő és a vízi közlekedés feltételeit javító program önerejét a kft. saját forrásaiból fedezi. A márciusra elkészülő beruházás részeként a kivitelező Békés Drén Kft. 14 ezer köbméternyi talaj kitermelésével egy kilométer hosszú, 11 méter széles és átlagosan 2-2,5 méter mély halágyat alakít ki, valamint az érintett vízterület 30-60 centiméter vastag lágy iszaprétegét is kikotorja, mondta el Hegedüs Gábor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horgászat

tisza-tó

tiszafüred