Így ünnepli a magyar kultúra napját Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye

MTI   
  Megosztom
Így ünnepli a magyar kultúra napját Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. Díjátadóval egybekötött irodalmi gálaesttel, koszorúzással, képzőművészeti kiállítás megnyitójával ünneplik a magyar kultúra napját Vas megyében. Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.Művészeti díjak átadásával, kiállítással, mesejátékkal, irodalmi és zenei előadásokkal ünneplik Komárom-Esztergom megyében a magyar kultúra napját.

Díjátadó irodalmi gálaestek, koszorúzás és kiállítás megnyitók Vasban

Szombathelyen és Kőszegen január 22-én az ünnepség keretében köszöntik és díjazzák a város kulturális életében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket.

Bükön Bódi Barbara Boba festőművész, művésztanár Forrás című képzőművészeti vegyes tárlata nyílik meg január 22-én, a kiállítást Nagy Csaba Munkácsy-díjas grafikusművész nyitja meg.

Celldömölkön hagyományosan a magyar kultúra napján adják át Kresznerics Ferenc-díjat, a díjátadó után pedig idén Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész Kaleidoszkóp, válogatás a magyar költészet gyöngyszemeiből című előadói estjét tekinthetik meg az ünneplők.

Körmenden a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban az iskola udvarán megkoszorúzzák a költő szobrát, kihirdetik az intézmény által meghirdetett műveltségi és előadói verseny eredményét, az iskola galériáján pedig megnyílik egy karikatúra kiállítás.

Változatos programok Győr-Moson-Sopron megyében

Győrben ezúttal is egy héten át minden nap lesznek programok. A Magyar kultúra hetének nyitányaként hétfőn a József Attila Művelődési Házban Generációk találkozása címmel nyílik kiállítás. A Győri Ipartestület művészeti-kézműves szakosztályának tárlata február 21-ig tekinthető meg. A Rómer-házban aznap vetítik az Egy nap című magyar játékfilmet, amelyet Szilágyi Zsófia rendezett.

Január 22. és 27. között Winter Pop-Up elnevezéssel fiatal iparművészek és designerek mutatkoznak be a Nefelejcs közben, a Pinnyédi Művelődési házban pedig Czinka Pannától Kis Grófóig címmel a magyar cigányzene történetéről tart előadás Tóth Péter szociológus.

Kedden, a magyar kultúra napján a városi ünnepséget 17 órától tartják a Richter teremben, ahol idén is átadják a Győr Művészetéért és a Győr Közművelődéséért díjakat. Az ünnepi műsorban fellép a Győri Filharmonikus Zenekar.

Január 22. és 24. között három alkalommal játsszák a Győri Nemzeti Színházban a Két úr szolgája című komédiát. Január 23-án kortárs magyar költők megzenésített versit adják elő a Kisfaludy Károly Könyvtárban, másnap pedig a Generációk Házában Szülőhelyem, szülőföldem címmel nyílik kiállítás.

Elsősorban selymek címmel látható Csurák Erzsébet festőművész önálló tárlata január 24-től a Magyar Ispitában, a kiállítás nyitónapján a Rómer-házban Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres és Lantos Zoltán hegedűművész ad koncertet.

Január 25-én a Generációk Házában játszóházat tartanak, a Napóleon-házban a Rómer Múzeum által életre hívott Alkotó Rajztanárok Társaságának téli tárlata nyílik meg, a József Attila Művelődési Házban Rábaközi táncház várja az érdeklődőket, a Bezerédj-kastélyban Tálos Péter fotóművész képeiből nyílik kiállítás, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban Rékasi Károly ad önálló estet Wass Albert emlékére, a Vaskakas Bábszínházban pedig Makrancos Kata Junior címmel kamaszoknak és felnőtteknek adnak elő egy komédiát.

Január 26-án az Újvárosi esték keretében Dalok a Kispipából címmel Seress Rezső-emlékestet tartanak az Újvárosi Művelődési Házban, a Rómer-házban pedig a Cloud9+ ad koncertet.

Január 27-én a Magyar kultúra hetének zárásaként a Vaskakas Bábszínházban adják elő a Jancsi és Juliskát, az Esterházy-palotában pedig Nádler István Soha nem szűnő című grafikai kiállításnak záró rendezvényét tartják.

Sopronban január 21-én Csönd és dobogás címmel Pilinszky János-emlékestet tartanak nyolc órától a GYIK Rendezvényházban, másnap a Kaláka együttes 50 hét határon át címmel születésnapi koncertet ad 18 órától a Liszt Ferenc Kulturális Központban.

A fertődi Esterházy-kastélyban január 20-ig tematikus tárlatvezetéseket tartanak. Január 19-én délután 2 és 5 óra között Színházi élet Eszterházán címmel családi délutánt rendeznek, a rendhagyó túra alatt egy időutazáson lehet részt venni, ahol egyebek mellett barokk ruhákban lehet fotózkodni, és meg lehet kóstolni Esterházy Miklós herceg teáját.

A nagycenki Széchenyi-kastélyban január 19-én 10 és 13 óra között szakmai tárlatvezetést tartanak, 11 órától pedig Huiber Edit történész tart A Himnusz és Széchenyi címmel előadást.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Programok Komárom-Esztergom megyében

Tatabányán kedden, a magyar kultúra napján adják át a Jászai Mari Színházban a Tatabánya Kultúrájáért díjat, valamint a Krajcsirovits Henrik festőművészről elnevezett művészeti ösztöndíjat, majd köszöntik a pályakezdő és az idős pedagógusokat.

Komáromban a Magyar Népmese Színház a Hetvenkedő János című mesejátékkal várja a gyerekeket a közösségi házban, majd a Jókai moziban Arany János balladáiból és kései lírikus verseiből ad elő válogatást Tóth Tibor, a révkomáromi színház igazgatója.

Az oroszlányi művelődési központban Cakó Ferenc grafikus, animációsfilm-rendező alkotásaiból nyílik kiállítás, és a művész homokanimációit is láthatja a közönség. A város kulturális életében jelentős szerepet játszók munkáját elismerő Kölcsey Ferenc Emlékplakettek átadását követően az érdeklődőket Háy János költő és Beck Zoltán zenész közös, Háy Come Beck című estjére várják, melyben szerephez jut a szépirodalom és a popkultúra is.

Tatán szombaton a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola művészeti együttesei "Jó kedvvel, bőséggel" címmel adnak műsort a Magyary Zoltán Művelődési Központban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyar kultúra napja

ünnep

kultúra

program

programajánló

koncert

kiállítás

irodalom

képzőművészet

előadás

filmvetítés

emlékest

irodalmi gálaest

díjátadó