Rengeteg koncerttel ünnepli 50. évfordulóját a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus

MTI   
  Megosztom
Rengeteg koncerttel ünnepli 50. évfordulóját a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli idén a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus. Az együttes a jubileumi sorozatát január 22-én, kedden az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban Szolnok város magyar kultúra napi ünnepségén kezdi el két, szintén ötvenéves jubileumát ünneplő együttessel, a Légierő Zenekar Szolnokkal és a Szolnoki Népdalkörrel - számolt be a kórus igazgatója kedden Szolnokon.

A keddi Aranylakodalom című előadáson a három együttes mellett hallhatja a közönség Kacsó Hanga Borbála népdalénekest, fellép a Sodrás Népzenei Kisegyüttes, valamint a Cuháré Néptáncegyüttes is, mondta el a jubileumi programokat bemutató sajtótájékoztatón Molnár Éva, aki épp harminc éve karnagya az együttesnek.

Bár az ünneplést már januárban elkezdődik, valójában a jubileumi évad 2019. augusztus 1-jén indul és 2020. július 31-ig tart. A szolnoki programokról elmondta, hogy folytatódnak a Tisza Moziban tartott rendezvények, a Hangképek összművészeti randevú sorozat keretében február 11-én Finn estre, május 13-án Magyar estre várják az érdeklődőket. Február 16-án a szolnoki református templomban tartandó Hangverseny a templomért című előadás során a Bartók kóruson kívül öt másik együttes is fel fog lépni. Március 11-én a szolnoki városháza dísztermében Are you happy? címmel adnak koncertet. Az előadást a szolnoki fellépés előtt, március 7-én Budapesten, a Zeneakadémián is bemutatják majd.

A kórusvezető arról is beszámolt, hogy március 23-ra, a Bartók Rádió Napjára is meghívást kaptak. Ez alkalomból egy négy koncertből álló sorozat indul útjára Négy évszak címmel. A női kórus a tavaszi repertoárjából ad válogatást, amelyet a rádió közvetít. A tavaszit követi majd egy nyári, őszi és egy téli hangverseny is.

Május 25-én Szolnokon, a Belvárosi templomban, május 29-én pedig a Budapest Országúti Szent István első vértanú templomban a női kar alapításának ötvenéves évfordulójára Andorka Péter zeneszerző által írt, Missa Secunda című ünnepi mise ősbemutatóját tartják. Molnár Éva szólt a Semmelweis-opera előadásairól is, amelyben fontos szerepe van a női karnak. A darab premierje 2018 júniusában a Bartók Plusz Operafesztiválon volt a Budapesti Operettszínház előadásában. Ezt követően 2018 őszén a Budapesti Operettszínházban voltak előadások és novemberben kezdődött a darab országos turnéja. Januárban Debrecenben láthatta a közönség az előadást, március 18-án Kecskeméten, március 27-én és 28-án Budapesten, április 2-án Kaposvárott, április 5-én Hódmezővásárhelyen adják elő a művet. Terveik szerint a Semmelweis-opera erdélyi turnéra is indul, továbbá szeretnének egy szolnoki előadást is, jelenleg a tárgyalások zajlanak, mondta Molnár Éva.

Négy témában folytatódik az ifjúsági sorozat. A témák közül az első a Hazádnak rendületlenül nevet kapta, amelyet egy rajzfilmslágerekről szóló sorozat követ. A Kodály Zoltán gyermekkari műveiből összeállított sorozatot főiskolákon, egyetemeken a leendő pedagógusoknak mutatják majd be. A költészet napi műsorokat a Szolnoki Szigligeti Színház művészeivel közösen adják elő. A kórusvezető a következő évadról elmondta, hogy folytatódnak majd az oratorikus hangversenyek, több nagy zenekart is a partnereik között üdvözölhetnek majd. Lesznek a capella koncertek is. Az őszt egy firenzei kórusversenyen történő fellépés színesíti majd.

A női kar névadója, Bartók Béla emlékére a kórus műveltségi vetélkedőt hirdet meg gyermekeknek hamarosan, amelynek díjátadója március 25-én, a zeneszerző születésének napján lesz. Február 1-jén múltidézésre várja a kórust és azokat a kollégáit, akikkel együtt dolgozott, mondta a kórusvezető. Szolnok hét várossal kötött kulturális együttműködést: Balatonfüreddel, Kecskeméttel, Váccal, Komárommal, Gyulával, Debrecennel és Győrrel. A Bartók kórus ezen városokban rendezendő fesztiválon vagy ezen városokban működő együttesekkel lép majd fel. A jubileumi évet egy kiadványban és egy filmben is szeretnék megörökíteni, a jubileumi év szervezésében részt vesz a Bartók Béla Kamarakórus Alapítvány, mondta Molnár Éva. A sajtótájékoztatón kiosztott kiadvány szerint a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus Magyarország egyetlen hivatásos női kamarakórusa, amelyet Szolnok Város Tanácsa 1969-ben alapított, azóta is hivatásos együttesként működik. Fenntartója alapítás óta Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, működéséhez támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A hivatásos együttest Buday Péter alapította. Az első húsz évben Bali József és Molnár László karmesterek, Egyedné Berényi Bogáta és Vajna Katalin karnagyok, majd 1989-től napjainkig Molnár Éva vezeti a női kart. A kórus 2017. július 1-jétől önálló költségvetési szervként működik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zene

kamarakórus

kórus

művészet

kultúra