Ma indul a mohácsi busójárás: 1600 jelmezes űzi el a telet

hvg.hu   
  Megosztom
Ma indul a mohácsi busójárás: 1600 jelmezes űzi el a telet

A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel megkezdődik csütörtökön a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át rekordszámú, 1600 jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban - írja a hvg.hu.

A mohácsi busójáráson 80 programra várják az érdeklődőket 35 helyszínen. A rendezvények között lesz a húshagyó keddi koporsóégetés, farsangi felvonulás, táncház, néptáncelőadás, sokacbál, népdaléneklési verseny, busó lakodalom, maszkfaragó foglalkozás, valamint a neves művészek által készített busóálarcokat bemutató kiállítá.

Éppen 10 éve került fel a busójárás az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára. Az idei rendezvényen 60 busócsoport 1600 busója ölt maskarát, a rendezvényekre 80-100 ezer látogatóra számítanak.

Egy 1783-as feljegyzés említi először a sokácok híres farsangi fesztiválját. A legenda szerint a török megszállás elől a Duna túlsó partján fekvő Mohács-szigetre menekültek a sokácok ősei, majd álruhában ütöttek rajta a babonás törökökön, akik az ijesztő maskaráktól megrémülve elmenekültek a városból.

A rendezvény honlapján tekinthető meg a részletes program.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mohács

busójárás

szórakozás

farsang