Természetképek és középkori várak: több mint 350-en vettek részt a Medvesi Fotós Maratonon

MTI   
  Megosztom
Természetképek és középkori várak: több mint 350-en vettek részt  a Medvesi Fotós Maratonon

A Medvesi Fotós Maraton képeiből válogatott kiállítást rendeznek a szlovákiai Füleki Vármúzeumban, ez a program nyitja meg az idei turistaszezont március 15-én.

Tavaly júniusban zajlott a rangos és egyre közismertebb Medvesi Fotós Maraton című rendezvény negyedik évada a határon átnyúló Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark területén, amelybe több mint 350 résztvevő kapcsolódott be Magyarországról, Szlovákiából és más országokból, írják a közleményben.

A fotósok több ezer képet készítettek, amelyek a médián és a közösségi oldalakon keresztül mutatják be a térség egyediségét. Az esemény központi része volt a fotóverseny a táj, az emberek és az élővilág kategóriákban.

A felvételeket szakmai zsűri értékelte, a legjobbnak ítélt fotókért járó díjak mellett pályázni lehetett a közönségdíjra, az ifjúsági, valamint a fődíjra is. Utóbbi azt a résztvevőt illette, akinek a három legjobb felvétele a zsűri pontozása szerint a legmagasabb pontszámot érte el.

A legjobb felvételekből készült vándorkiállítás megnyitója március 15-én lesz a füleki várban. Az érdeklődők mintegy harminc képet láthatnak amatőr és professzionális fényképészektől.

A múzeum tájékoztatása szerint a kiállítás nyitja meg az idei turistaszezont a füleki várban. A középkori erőd az előző évekhez hasonlóan tematikus kiállításokkal, színes rendezvényekkel, valamint a vár és a földalatti folyosók állandó tárlataival várja a látogatókat, a kiállításokat a szlovák és magyar nyelvű feliratok mellett már angol szöveges ismertető is kíséri.

A Medvesi Fotós Maratont 2013-ban rendezték meg először, hogy népszerűsítse a geopark értékeit és a tájvédelmet. A hagyományos természetfotózáson túl a szervezők extra lehetőségeket is biztosítanak a fotósoknak, a maraton 24 órájára kivilágítják például a térség három középkori várát, Salgót, Somoskőt és Füleket. A program részei az asztrofotózás, az éjszakai tájképek elkészítése, vagy a hajnali túrák, de megmutatják a résztvevőknek a Medvesalja rejtett értékeit is.

Fotó: MTI/Komka Péter

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fotó

kiállítás

természetfotó