Elkészült a Nagy magyar tájszótár: 55 ezer népies és archaikus szót tartalmaz

MTI   
  Megosztom
Elkészült a Nagy magyar tájszótár: 55 ezer népies és archaikus szót tartalmaz

A TINTA Könyvkiadóban több mint egy évtizedes széles körű gyűjtő és szerkesztő munka után napvilágot látott a magyar nyelvjárások összefoglaló szótára.

A Kárpát-medence minden régiójának tájnyelvét feldolgozó szótár 1008 oldalon 55.000 népies és archaikus szót magyaráz. A szótár tudományos igénnyel egy kötetbe szerkesztve a nagyközönség számára készült. A nyelvi ismereteken túl a letűnt hagyományos paraszti világ enciklopédiájának is tekinthető A Magyar Nyelv Kézikönyvei sorozat 30. tagjaként megjelenő új kiadvány, mondta el Kiss Gábor főszerkesztő.

A Nagy magyar tájszótár készítésének évtizedes menetét Kiss Gábor főszerkesztő ismerteti. A szótárt bemutatják: Paládi-Kovács Attila néprajztudós, akadémikus; Parapatics Andrea nyelvész; Cs Nagy Lajos és N. Császi Ildikó nyelvjáráskutatók.

A helyszínen a legjelentősebb magyar tájszótárakból kamarakiállítás tekinthető meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tájszavak

könyvbemutató

tájnyelv