Irány a Sóstói-erdő: különleges virágot fognak számlálni a hétvégén

HelloVidék   
  Megosztom
Irány a Sóstói-erdő: különleges virágot fognak számlálni a hétvégén

Csillagvirág-számlálásra várja az érdeklődőket a nyíregyházi Sóstói-erdőbe az E-misszió Természetvédelmi Egyesület szombaton. A Nyírség igen ritka, védett növényfajából a tavalyi akcióban több mint 11 ezer tövet találtak a természetvédők.

Bár a hegy- és dombvidékeken többfelé gyakori a ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis), az Alföldön rendkívül szórványos az előfordulása, termőhelyei kizárólag az olyan ősi eredetű tölgyesek, mint a 371 hektáron elterülő, a helyiek által csak a "város tüdejének" hívott Sóstói-erdő - közölte Szigetvári Csaba, az egyesület elnöke az MTI-vel.

Szigetvári Csaba elmondta, a populáció egy tizenöt évvel ezelőtti tarvágás miatt került veszélybe, az évről évre ismétlődő felmérések szerint azonban a védett növényritkaság állománya kiheverte a megrázkódtatást, lassan helyreáll az erdei ökoszisztéma. A 2003 óta vizsgált mintaterületen az akkor mindössze 220 tövet számláló állomány egyedszáma mostanra 10 ezer fölé növekedett, a tavalyi akcióban már 11 ezer tő csillagvirágot számoltak össze a természetvédők.

A szakember megjegyezte, ebben az időszakban csak két kisebb visszaesés volt 2013-ban és 2018-ban, amikor a március közepén érkező sarkvidéki hideg szakította meg a növények kifejlődését. Idén viszont zavartalannak tűnik a tavaszodás, sőt, a gyors melegedés miatt gyors elvirágzásra számítanak az egyesület munkatársai.

A ligeti csillagvirág állományának gyors növekedését a "lelkiismeretlen" virágszedők visszafogják, az egyesület ezért arra hívja minden fel minden erdőjáró figyelmét, hogy véletlenül se tépjenek le semmiféle virágot az erdőben és zugárusoktól se vásároljanak ismeretlen eredetű virágot - tette hozzá az elnök.

A virágszámlálás szombat délelőtt kezdődik, a program során a szervezők bemutatják az erdő további, már nyíló vadvirágait, a csillagvirágok megcsodálása és pontos megszámlálása mellett pedig a szemetet is összeszedik a környéken a természetvédők.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

csillagvirág

sóstói-erdő

nyíregyháza

sóstó