Vas, Zala, Komárom-Esztergom: így ünneplik a megyék a költészet napját

HelloVidék   
  Megosztom
Vas, Zala, Komárom-Esztergom: így ünneplik a megyék a költészet napját

Rendhagyó versnépszerűsítő programokkal ünneplik Zala megyében a költészet napját: a könyvtárosok motoros kísérettel viszik el a költeményeket a zalaegerszegi iskolákba, az irodalmi esteken versíró műhelyek alkotásai és új zenei formációk dalai is elhangzanak.
Változatos programokkal ünneplik a magyar költészet napját Szombathelyen is: óriás puzzle kirakása, verses délután, hangos képregény bemutatása, lakáskoncert szerepel a kínálatban. Tatabányán Hibrid dalok címmel közös koncertet ad a Fugato Orchestra és Lackfi János a költészet napján, április 11-én.

Rendhagyó versnépszerűsítő programok Zala megyében

Rendhagyó versnépszerűsítő programokkal ünneplik Zala megyében a költészet napját: a könyvtárosok motoros kísérettel viszik el a költeményeket a zalaegerszegi iskolákba, az irodalmi esteken versíró műhelyek alkotásai és új zenei formációk dalai is elhangzanak.

A Deák szakközépiskola diákjaiból álló alkotócsoport - a Leírhatatlan(ok) nevet viselő versíró műhely - kedden mutatkozik be a zalaegerszegi Apáczai tagkönyvtárban. A rendezvény vendége lesz Balaton Imre író, a könyvtárosokból álló Az Alkotó Pihent zenekar megzenésített verseket, gyermekeknek szóló dalokat ad elő - mondta el Tóth Renáta, a megyei könyvtár olvasószolgálati csoportvezetője.

A Leírhatatlan(ok) és a könyvtári zenekar csütörtökön, a költészet napján a Deák Ferenc megyei könyvtár meglepetésprogramokkal színesített, kötetbemutató rendezvényén lép fel. Az irodalmi délutánon a Pannon Tükör legújabb számát és a kulturális folyóirat Les neiges d'antan című válogatáskötetét mutatják be. A résztvevők Izsó Zita Éjszakai földet érés című könyvét is megismerhetik, a meglepetésprogram az "újkori verselés" - Varga Vencel és Székely Zoárd Told a rímet! című slam poetry estje - lesz.

A könyvtárosok a költészet napján a polgárőr egyesületek kéklámpás motorosainak kíséretében versnépszerűsítő programmal keresik fel az iskolákat: a rendhagyó találkozón verseket szavalnak, az iskolák udvarán Az Alkotó Pihent zenekar előadásában megzenésített versek csendülnek fel és lufikba zárt, kinyomtatott költemények szállnak majd a magasba - ismertette a részleteket Tóth Renáta.

A Lóerőn a költészet című kezdeményezéssel az irodalom sokszínűségére szeretnék felhívni a figyelmet. Szólt arról is, hogy a könyvtárosok kötetbe foglalták a legkedvesebb verseiket, a kiadványokkal azokat az embereket jutalmazzák meg, akik a költészet napján kérésükre a város fő terén verset szavalnak.

A Keresztury művelődési központban a Magyarucca Zenekar Innen és túl - Lélek-kereső versdalok címmel ad koncertet csütörtökön. Az összeállításban magyar költők megzenésített versei hangzanak el, és azt a folyamatot is szeretnék bemutatni a közönségnek, amikor a vers dallá formálódik - jelezte Z. Lukács Sándor, a versek megzenésítője.

Keszthelyen, a Balaton Színházban József Attila születésnapján az "évfordulós" költők - Ady Endre (1877-1919) és Weöres Sándor (1913-1989) - és József Attila megzenésített verseit énekli Joó Tamás. A műveket a Pro Kultúra Keszthely címmel kitüntetett Helikon Versmondó Kör tagjai szavalják el - ismertette Csengei Ágota, az intézmény igazgatója.

Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban a csaknem másfél évtizedes hagyomány szerint a költészet napján vers- és prózamondó találkozóval emlékeznek Nagy Gáspár (1949-2007) költő, prózaíróra.

Április 11-én délelőtt Szombathelyen, a megyei művelődési és ifjúsági központ előtti téren Ady Endre halálának 100. évfordulójához is kapcsolódva flashmobbal emlékeznek a költőre, amelyben diákok egy hatalmas, százdarabos puzzle ötvenszer ötven centiméteres darabjait emelik a fejük fölé, a fotódarabok pedig egymáshoz illesztve adják ki a költő képmását- tájékoztatott Novák Edina, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ munkatársa.

Hozzáfűzte: délután öt órakor szintén Szombathelyen, a Március 15. téren a hangoskönyvek mintájára egy "hangos képregény" bemutatóját láthatják és hallhatják a résztvevők Nyugat + Zombik címmel.

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban Balló László költővel találkozhatnak az érdeklődők, akinek egyik versét Szabó Tibor színművész mondja el, majd Rozán Eszter író adja elő a költő néhány versét, saját megzenésítésében. A Weöres Sándor Színházban a költészet napján az esti előadásokra érkező közönség a nézőtérnyitás előtt egy rövid, váratlan performansz keretében Antal D. Csaba előadásában hallhatja Kántor Péter A könyvespolc előtt című versét.

Április 13-án szombaton délután öt órától Szombathelyen, az Almássy László utca 10. szám alatt zenél a Rózsabors Műhely, amely második alkalommal rendez lakáskoncertet a vasi megyeszékhelyen. A koncerten vasi kortárs költők közreműködnek, Devecsery László, Döme Zsuzsa, Kelemen Zoltán, Nagy Róbert, Pődör György, Tóthárpád Ferenc mondanak részleteket verseikből.

Lackfi János és a Fugato Orchestra Tatabányán

Hibrid dalok címmel közös koncertet ad a Fugato Orchestra és Lackfi János a költészet napján, április 11-én Tatabányán, majd 24-én a fővárosi Barabás Villában is. A műsor Lackfi Jánosnak a zenekar számára írt új szövegeire és korábbi verseire épül. A zeneszámokat összefűző szövegeket a verses koncerten a szerző adja elő - közölték a szervezők.

Mint írták, az elektronikával, dobbal, basszusgitárral és énekesekkel kiegészített szimfonikus kamaraegyüttes, a Fugato Orchestra vezetője, Alpár Balázs a különböző műfajok energiáit egyesíti hibrid zenéjében. A Fugato Orchestra világában így a régi és a modern, a könnyű- és a komolyzene egymást erősítve talál egymásra. A zenekar tavaly mutatta be Lackfi János Te is, én is című verse alapján készült dalát, de az együttműködés ötlete korábbra nyúlik vissza.

Három évvel ezelőtt dolgoztak először együtt, tavaly Lackfi János blogszövegeiből írt Alpár Balázs tizenkét dalt a Netentúli történetek című színdarabhoz. Lackfi János azt emelte ki, hogy a Fugato Orchestra nagy bátorsággal párosítja a mait a tegnapival, a száz évvel ezelőttit az ötszáz évvel ezelőttivel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

program

programajánló

szórakozás

magyar költészet napja

költészet napja

április 11

ünnep