Sokszínű a költészet napja: van, aki versbusszal, van, aki kisvonattal ünnepli

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Sokszínű a költészet napja: van, aki versbusszal, van, aki kisvonattal ünnepli

1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésnapján tartják Magyarországon a költészet napját. Ugyanezen a napon született 1900-ban a magyar irodalom egy másik kiemelkedő alakja, Márai Sándor is. Mindenhol másképp ünneplik e jeles eseményt; Veszprémben versbusszal, Lillafüreden pedig verses kisvonattal.

Versbuszok járnak a költészet napján Veszprémben, ahol a Petőfi Színház Fizesse verssel színházjegyét! programja keretében a versmondásért színházjegy is jár, tájékoztatta kedden az MTI-t a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettese.

A költészet napján, április 11-én színházjegy jár azoknak a vállalkozó kedvű irodalomkedvelőknek, akik egy szabadon választott verset mondanak a színház dolgozóiból álló közönség előtt délelőtt 10 és este 6 óra között, mondta el Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettese.

A versbusz felirattal közlekedő helyi járaton a város irodalomtanárai által előzetesen javasolt műveket lehet majd meghallgatni délelőtt 10 és délután 5 óra között a veszprémi színészek és a színház fiatal tehetségeinek tolmácsolásában.

Balatonfüreden a Vaszary Galériában a Balatoni nyár - Írófényképek című kiállításon Kovács Ida, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést - közölte Cserép László, a város önkormányzatának kulturális osztályvezetője. Ezt követően a Lesznai Anna költő és Zoób Kati divattervező műveit bemutató kiállításon kalauzolja végig a látogatókat a tárlat kurátora, Török Petra, majd Lesznai Anna és Lackfi János találkozása címmel irodalmi estet hallhatnak az érdeklődők a Kisfaludy Színház előadásában.

Ajkán a település várossá nyilvánításának 60. évfordulója alkalmából indított és idén augusztusban záruló programsorozat részeként emlékeznek a költészet napjára, mondta a program egyik szervezője.

Péntektől vasárnapig hatvanórás programsorozatot szerveznek az ajkarendeki művelődési házban: kulturális programokkal, filmvetítéssel, olvasósarokkal, táncházzal, irodalmi előadásokkal várják a látogatókat, akik kedvenc versüket is előadhatják, közölte Rainiss Andrea, az Ajkarendekért Egyesület elnöke.

A szervező hozzátette, hogy a rendezvényen tovább kötik azt a sálat, melyet 2017-ben kezdtek el, azzal a céllal, hogy Ajka várostábláját idén nyáron összekössék Ajkarendekkel, annak tiszteletére, hogy a település 1977-ben csatlakozott Ajkához. A két tábla között 1500 méter a távolság, amelyet a sállal és élőlánccal kötnek majd össze.

Lillafüreden, József Attila Óda című versének születési helyén köszöntik idén is a magyar költészet napját a versolvasó miskolciakat, ahova idén először verses kisvonat is indul. Régi terv vált valóra azzal, hogy sikerült "megnyerni" kezdeményezésükhöz az Északerdő Zrt.-t, és a társaság által üzemeltetett erdei vasút kisvonatával, különjáratával mehetnek Lillafüredre az érdeklődők, mondta el a programot szervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Prokai Margit.

1933 júniusában József Attila is ezzel a vonattal érkezett a Lillafüredre, ahol Óda című versének ihletőjére, gyönyörű asszonyra és tájra talált. A vonattal most mások mellett költők, írók - Csorba Piroska, Fecske Csaba, Üveges Tamás, Zemlényi Attila - is utaznak.

A városi ünnepség az Óda-táblánál április 11-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődik, ünnepi beszédet Turczi István József Attila- és Babérkoszorú díjas költő, műfordító mond, az Ódát Farkas Dávid, a városi '56-os versmondó verseny győztese, a MSZC Bláthy Ottó Szakgimnázium tanulója adja elő. A könyvtár - szintén hagyományosan - már Szabó Lőrinc születésnapjától, március 31-étől hangolódik programjaival a költészet napjára.

Fotó: MTI/Nagy Lajos

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

költészet napja

vers

veszprém

lillafüred