Gyűlnek a programok Debrecenben: erre érdemes elnézni a hétvégén

MTI   
  Megosztom
Gyűlnek a programok Debrecenben: erre érdemes elnézni a hétvégén

A virágvasárnapot ünnepli, valamint a 170 éve történt Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztására emlékeznek a hétvégén Debrecenben, ahol számos program, köztük térjáték, konferencia, táncelőadás, dalárdatalálkozó is várja az érdeklődőket.

A hit és a nemzet találkozik a hétvégén Debrecenben, amikor ugyanarra a napra esik a virágvasárnap és a trónfosztás évfordulója - fogalmazott Debrecen kulturális alpolgármestere kedden, a rendezvények sajtótájékoztatóján a helyi Kölcsey Központban.

Komolay Szabolcs emlékeztetett rá, hogy 170 évvel ezelőtt, 1849. április 14-én mondta ki a debreceni országgyűlés a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását, amit öt nappal később a Függetlenségi Nyilatkozat kiadásával erősített meg.

A trónfosztás évfordulója az idén egybeesik a virágvasárnappal, amit Debrecen polgárai az önkormányzat, a honvédség és az egyházak együttműködésével a Dominica Palmarum programsorozattal és újra dalárdatalálkozóval tesznek emlékezetessé - tette hozzá.

Egyebek között térjátékot rendeznek a Nagytemplom előtti Kossuth téren, Haza, nemzet, szuverenitás címmel tudományos konferencián elemzik azt, miként hatottak az akkori debreceni események a magyar jogállamiságra, lesz virágvasárnapi körmenet, dalárdatalálkozó, este a Csokonai Színházban pedig nagyszabású táncjáték a Hajdú néptáncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes részvételével - sorolta az alpolgármester

Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagy, a dalárdatalálkozó ötletgazdája felidézte: Debrecenben nagy hagyománya van a dalárdáknak.

Példaként említette, hogy Maróthy György polihisztor professzor 1739-ben alapított dalárdát a városban, s a Kollégiumi Kántus is dalárdaként működött. Erkel Ferenc szervezésében és dirigensi közreműködésével 1868-ban 60 kórus részvételével rendeztek dalárdatalálkozót, az 1929-ben tartott hasonló eseményen pedig 202 dalárda vett részt - sorolta.

Ma újra feltámasztott műfajként "a dalárdák a közösségépítés, az egészséges nemzeti érzés műhelyei", amelyek a határon túl is igen népszerűek. Az idei április 14-i dalárdatalálkozó hat kórusa a helyőrségi zenekar fúvósainak közreműködésével Kossuth-nótákat ad elő, de felhangzanak egyházi énekek, zsoltárok is - mondta Berkesi Sándor.

A virágvasárnapi programokról Krakomperger Zoltán, a debreceni római katolikus Szent Anna székesegyház plébánosa azt mondta, az idei keresztút témája a hazaszeretet lesz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

program

programajánló

szórakozás

tánc