Gyűlnek a programok Debrecenben: erre érdemes elnézni a hétvégén

MTI   
  Megosztom
Gyűlnek a programok Debrecenben: erre érdemes elnézni a hétvégén

A virágvasárnapot ünnepli, valamint a 170 éve történt Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztására emlékeznek a hétvégén Debrecenben, ahol számos program, köztük térjáték, konferencia, táncelőadás, dalárdatalálkozó is várja az érdeklődőket.

A hit és a nemzet találkozik a hétvégén Debrecenben, amikor ugyanarra a napra esik a virágvasárnap és a trónfosztás évfordulója - fogalmazott Debrecen kulturális alpolgármestere kedden, a rendezvények sajtótájékoztatóján a helyi Kölcsey Központban.

Komolay Szabolcs emlékeztetett rá, hogy 170 évvel ezelőtt, 1849. április 14-én mondta ki a debreceni országgyűlés a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását, amit öt nappal később a Függetlenségi Nyilatkozat kiadásával erősített meg.

A trónfosztás évfordulója az idén egybeesik a virágvasárnappal, amit Debrecen polgárai az önkormányzat, a honvédség és az egyházak együttműködésével a Dominica Palmarum programsorozattal és újra dalárdatalálkozóval tesznek emlékezetessé - tette hozzá.

Egyebek között térjátékot rendeznek a Nagytemplom előtti Kossuth téren, Haza, nemzet, szuverenitás címmel tudományos konferencián elemzik azt, miként hatottak az akkori debreceni események a magyar jogállamiságra, lesz virágvasárnapi körmenet, dalárdatalálkozó, este a Csokonai Színházban pedig nagyszabású táncjáték a Hajdú néptáncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes részvételével - sorolta az alpolgármester

Berkesi Sándor Kossuth-díjas karnagy, a dalárdatalálkozó ötletgazdája felidézte: Debrecenben nagy hagyománya van a dalárdáknak.

Példaként említette, hogy Maróthy György polihisztor professzor 1739-ben alapított dalárdát a városban, s a Kollégiumi Kántus is dalárdaként működött. Erkel Ferenc szervezésében és dirigensi közreműködésével 1868-ban 60 kórus részvételével rendeztek dalárdatalálkozót, az 1929-ben tartott hasonló eseményen pedig 202 dalárda vett részt - sorolta.

Ma újra feltámasztott műfajként "a dalárdák a közösségépítés, az egészséges nemzeti érzés műhelyei", amelyek a határon túl is igen népszerűek. Az idei április 14-i dalárdatalálkozó hat kórusa a helyőrségi zenekar fúvósainak közreműködésével Kossuth-nótákat ad elő, de felhangzanak egyházi énekek, zsoltárok is - mondta Berkesi Sándor.

A virágvasárnapi programokról Krakomperger Zoltán, a debreceni római katolikus Szent Anna székesegyház plébánosa azt mondta, az idei keresztút témája a hazaszeretet lesz.

  Megosztom

hellovidék

debrecen

program

programajánló

szórakozás

tánc