Száz éve ez volt a sláger: nálatok mit énekeltek?

hvg.hu   
  Megosztom
Száz éve ez volt a sláger: nálatok mit énekeltek?

Különleges térképet töltöttek fel a Hungaricana nevű oldalra, ami abban segít, hogy belehallgass a száz évvel ezelőtti „slágerekbe”. Az MTA BTK Zenetudományi Intézet hangarchívumából több mint 12 ezer órányi felvétel kertül fel, többségében népdalok – írja a hvg.hu.

A portál szerint a többórás felvétel körülbelül 200 dalt takar, amik között területenként böngészgethetünk. Hazánkban még nem készült ehhez hasonló gyűjtés, ráadásul a felvételeket bárki, bármikor meghallgathatja, megoszthatja, szerzői jogi kötöttségek nélkül.

A térképet megnyitva már keresgélhetünk is a megyék, városok, falvak között. Ehhez nem kell mást tenni, csak nagyítani a képet, egészen addig, amíg meg nem látjuk a keresett térséget vagy helységet. A piros körök alatt rejtőző területhez mindig több dal is kapcsolódik, érdemes őket meghallgatni, biztosan felcsendülnek ismerős dallamok is.

(Ide kattintva már böngészheted is a térképet.)

A térkép segítségével visszaugorhatunk az időben húsz, negyven, de akár száz évet is. Ez annak köszönhető, hogy sok dal maradt fent magnóra vagy lemezre felvéve és nagyon sok dalhoz maradtak fent kottánk is. A felvételek között vannak, amelyeket még Kodály Zoltán gyűjtött, és vannak, amelyeket a kilencvenes években vettek fel.

Az adatbázis a tervek szerint elérhető marad sőt, még bővülni is fog. A projektet vezető Bolya Mátyás, az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa beszélt arról, hogy ugyan az archívum tartalmaz írásos emlékeket, ezeket ki szeretnék egészíteni filmfelvételekkel, így a néptánc-örökségünkbe is könnyen betekinthetünk az online felület segítségével.

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

népdal

népzene

gyűjtés

népdalgyűjtés

zeneakadémia

térkép