Száz éve ez volt a sláger: nálatok mit énekeltek?

hvg.hu   
  Megosztom
Száz éve ez volt a sláger: nálatok mit énekeltek?

Különleges térképet töltöttek fel a Hungaricana nevű oldalra, ami abban segít, hogy belehallgass a száz évvel ezelőtti „slágerekbe”. Az MTA BTK Zenetudományi Intézet hangarchívumából több mint 12 ezer órányi felvétel kertül fel, többségében népdalok – írja a hvg.hu.

A portál szerint a többórás felvétel körülbelül 200 dalt takar, amik között területenként böngészgethetünk. Hazánkban még nem készült ehhez hasonló gyűjtés, ráadásul a felvételeket bárki, bármikor meghallgathatja, megoszthatja, szerzői jogi kötöttségek nélkül.

A térképet megnyitva már keresgélhetünk is a megyék, városok, falvak között. Ehhez nem kell mást tenni, csak nagyítani a képet, egészen addig, amíg meg nem látjuk a keresett térséget vagy helységet. A piros körök alatt rejtőző területhez mindig több dal is kapcsolódik, érdemes őket meghallgatni, biztosan felcsendülnek ismerős dallamok is.

(Ide kattintva már böngészheted is a térképet.)

A térkép segítségével visszaugorhatunk az időben húsz, negyven, de akár száz évet is. Ez annak köszönhető, hogy sok dal maradt fent magnóra vagy lemezre felvéve és nagyon sok dalhoz maradtak fent kottánk is. A felvételek között vannak, amelyeket még Kodály Zoltán gyűjtött, és vannak, amelyeket a kilencvenes években vettek fel.

Az adatbázis a tervek szerint elérhető marad sőt, még bővülni is fog. A projektet vezető Bolya Mátyás, az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa beszélt arról, hogy ugyan az archívum tartalmaz írásos emlékeket, ezeket ki szeretnék egészíteni filmfelvételekkel, így a néptánc-örökségünkbe is könnyen betekinthetünk az online felület segítségével.

  Megosztom

hellovidék

népdal

népzene

gyűjtés

népdalgyűjtés

zeneakadémia

térkép