Számos új hagyatékkal várja az érdeklődőket a RepTár Repülőmúzeum

MTI   
  Megosztom
Számos új hagyatékkal várja az érdeklődőket a RepTár Repülőmúzeum

Értékes hagyatékokkal gazdagodott a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, ahová idén új gépek is érkeznek valamint számos programmal várják az érdeklődőket - közölte Kovács Ákos, a múzeum ügyvezető igazgatója csütörtökön Szolnokon sajtótájékoztatón.

Idén újabb díszfestésű Mi-24-es helikopterekkel bővül a múzeum állománya: a RepTárba kerül a 714-es oldalszámú Golden Hind, vagyis Arany Szarvastehén mintázatú gép és a 716-os Csőrike II. Az első különleges Mi-24-es harci helikopter a 117-es oldalszámú, rétisas festésű Csőrike I. 2017-ben érkezett a múzeumba, mondta el Kovács Ákos.

A RepTár gyűjteményébe érkezik az 1975 májusában Otrokovicében készült, 0076-os gyári számú Zlin-43 repülőgép is, amelyet 1976. április 30-án állított üzembe a Magyar Honvédség, majd a típus kivonása után 2007 márciusában átadták a Magyar Repülőszövetségnek. A repülőgép utolsó üzembentartója a Honvéd Sportrepülő Egyesület volt.

Minden múzeum számára az a legnagyobb elismerés, ha egy látogató azért tér vissza, hogy felajánlja a család féltve őrzött relikviáit, mondta a múzeum ügyvezető igazgatója. A felajánlások közül a legértékesebb Zoltán Lajos pilótaszemüvege, eszmei érték szerint pedig az Ujvári-hagyaték, mivel átfogó képet ad a korai aviatikából és az első világháborúból.

A RepTár fennállása óta mintegy 1500 felajánlott tárgyat kapott, köztük újságot, könyvet, jelvényt, felszerelési és emléktárgyat, egyenruhát, dokumentumokat, fényképeket, második világháborús emlékeket, modelleket, tudatta Magó Károly roncskutató, az MH86 Szolnok Helikopterbázis zászlósa.

Az 1939. március 24-i magyar-szlovák légi harcok voltak az első megmérettetései a Magyar Királyi Honvéd Légierőnek, a harcok emléktárgyai igen népszerűek voltak. Egy szlovák területen lelőtt roncs motorjának dugattyúiból hamutartókat készítettek, amelyekbe a pilótajelvényt, a harc helyét és dátumát belevésték. A vászonborításból a szlovák légierő felségjelzését kivágták és ebből is emléktárgyak készültek. A RepTár a felvidéki légi harcok 80. évfordulója alkalmából egy évre kölcsön kapta a tárgyakat, amelyet már megtekinthetnek a látogatók.

Május 1-jén lehetőség lesz a Mig-29 vadászgépbe is beszállni, csakúgy, mint öt további repülőgépbe és helikopterbe. Május 26-án a gyermeknap alkalmából izgalmas programokkal várják a látogatókat. A meglévő élményelemek mellett - akadálypálya, 4D mozi, szimulátorok, játszótér, pilótapont - további meglepetéseket kínálnak az érdeklődőknek.

Június 22-én, a Múzeumok éjszakáján hosszabb nyitva tartás mellett tartanak tárlatvezetéseket. Emellett a RepTár Esték keretein belül az Eltérített, lelőtt, elszabadult, eltűnt repülőgépek című előadást hallhatják az érdeklődők Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagytól. Július 5-én Ákos ad koncertet, augusztus 31-én piknikre várják a látogatókat.

Elkészült egy múzeumpedagógiai kiadvány, amelyben csoportok részére ajánlanak korosztályra specializált foglalkozásokat, jelezte az ügyvezető.

Fotó: MTI/Bugány János

  Megosztom

hellovidek

szolnok

repülőmúzeum