Fordulni látszik a trend: a Balaton hozhatja haza a kivándorolt magyarokat

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Fordulni látszik a trend: a Balaton hozhatja haza a kivándorolt magyarokat

A Tánc Világnapját több évtizede ünneplik világszerte, hazánkban is számtalan programmal készülnek a táncosok, hogy népszerűsítsék a testmozgás ezen formáját. Badacsonytomajban például magyar rekordkísérletre készülnek.

A tánc egyes vélemények szerint egyidős az emberrel, már az ősközösségek mindennapjaiban is hatalmas szerepet töltött be, ez a mozgás elsősorban a munkában volt segítségére az ősembernek. Táncról a „hagyományos” értelemben a ritmus felismerésének fontosságtól beszélhetünk. Tehát ez a mozgásforma a legősibbek egyike. Számtalan fajtája, formája stílusa ismert, ami mindegyikben közös az a közösség-összetartó erő.

A táncművészet legnagyobb ünnepén, Badacsonytomaj központjában, április 29-én 14.00 órától magyar rekord kísérletre készül a Tördemic Néptáncegyüttes és a Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, melyhez Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye is csatlakozott társszervezőként. A hagyományőrző Zöldág-járás tömegszerű rekord kísérlethez csatlakoznak továbbá Badacsonytomaj, Szigliget, Tapolca, Zalahaláp, Nemesgulács, Zánka, Vigántpetend és Tihany táncosai is.

A Tánc Világnapját az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egyik részlege a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre 1982-ben. 37 éve ünnepeljük tehát a táncot Jean-Georges Noverre a "Balett Shakespeare-je"-ként ismert francia táncművész születésnapján. A kezdeményezés céljai között volt a tánc népszerűsítése az általános felfogásban.

Szabó Csaba a Tördemic Néptáncegyüttes művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy a rekordkísérlet is több célt fogalmaz meg:

Népszerűsíti az idén 10. születésnapját ünneplő, évek óta kiemelkedő országos eredményeket, sikereket elérő Tördemic Néptáncegyüttest, a Balaton-felvidéki és a helyi hagyományokat, annak az ifjabb generációk számára történő átörökítését, bebizonyítja annak összetartó erejét, és egy jó hangulatú rendezvényt hoz létre.

És mi sem bizonyítja jobban a tánc összetartó erejét, minthogy az együttes 2009-es megalakulását követően mára már 3 gyermek: a Kacamajkó, a Barkóca és a Kukonyák és egy ifjúsági tánccsoport is működik és nagyjából 100 néptáncos jár az együttesbe táncolni. Szabó Csaba hozzátette:

A heti többszöri próbák, fellépések összekovácsolják a táncosokat. A fárasztó munka után, még jobban tudnak örülni az egymás sikereinek és a közös sikereknek egyaránt. Tudják, számíthatnak egymásra. Az itt kötött barátságok még szorosabbá válnak, még szerelmek is szövődnek olykor. A közös utazások alatt élményekkel gazdagodnak a fiatalok. Büszkeséggel tölti el őket, hogy egy olyan közösséghez tartoznak, amely megbecsüli őket és azt a munkát, melyet szabadidejükben a hagyományápolásba fektetnek.

Sokszor előfordul, szinte már tendencia, hogy a nagyvárosok elszívják a fiatalokat vidékről. De a tánc ebben is segíthet:

Sajnos a környékünkön is érezzük a nagyvárosok/külföld elszívó erejét, de Balaton közeli településként azt is látjuk, hogy külföldről nagyon sokan vissza is térnek, elsősorban a vendéglátás területére. És egyre trendibb a vidékre költözés a városi fiatalok körében, akik itt, vidéken vállalnak munkát, vagy saját vállalkozást indítanak. A néptánc közösségformáló szerepét mi is érezzük. Nagyon sok környékbeli rendezvényen veszünk részt, ahol mindig igény van a színvonalas műsorra.

A rekordkísérletre is sokakat várnak (haza), a szervezők hozzávetőleg 400-500 gyermek részvételére számítanak, akik a környező iskolákból, óvodákból érkeznek, de természetesen minden érdeklődőt szeretettel várnak. „A Zöldág-járás vonulásba, közös táncba bárki beállhat, de ha regisztrál, akkor részt vesz a Magyar Rekord kísérletben és reméljük, hogy közösen örülhetünk annak sikerének” - fűzte hozzá Szabó Csaba.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

badacsony

badacsonytomaj

rekord

világrekord

rekorkísérlet

szín-vonal alapfokú művészetoktatási intézmény

tördemic néptáncegyüttes

tánc világnapja

szabó csaba