Összefogott Révfülöp lakossága: népszavazás lesz a balatoni kikötőépítésről

24.hu   
  Megosztom
Összefogott Révfülöp lakossága: népszavazás lesz a balatoni kikötőépítésről

Az önkormányzat 133 férőhelyes kikötőt szeretne építeni Révfülöpön, de egy civil kezdeményezés útját állhatja a terveknek. Az önkormányzat olyan kikötő megépítésére kapott engedélyt, amelyikből télre sem kell kivenni a hajókat, folyamatos vízforgatással akadályoznák meg, hogy befagyjon a víz. A helyiek viszont nem törődtek bele abba, hogy a Balaton egyik legszebb részén kikötő lesz, aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy magunk dönthessenek lakóhelyük sorsáról.

Olyan kikötő megépítésére kapott engedélyt az önkormányzat, amelyikből télre sem kell kivenni a hajókat, vízforgatással akadályoznák meg, hogy befagyjon a Balaton. A helyiek szerint a tó egyik legszebb partját készülnek tönkretenni, a polgármester szerint fejlesztenek.

Kondor Géza polgármester előterjesztésére a képviselő-testület módosította a helyi rendeletet, 10-ről 25 százalékra emelte a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választók arányát, ez azt jelentette, hogy az 1158 választópolgár közül legalább 290 aláírása kellett ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni. Mivel még így is összejött a megfelelő számú aláírás, így az önkormányzatnak népszavazást kell kiírnia a kikötő megépítéséről, írja a 24.hu.

Így szól a kérdés:

Kondor Géza februárban még egy kifogást is benyújtott a helyi választási bizottsághoz, megpróbálta elérni, hogy megsemmisítsenek aláírásokat. A polgármester arra hivatkozott, hogy egy helyi általános iskolában is aláírásokat gyűjtöttek, ezt pedig törvényellenes. A választási bizottság bizonyíték hiányában elutasította a polgármester által benyújtott kifogást.

Egy érvényes népszavazás eredménye mindössze egy évig köti az önkormányzati képviselő-testületet (a népszavazás napjától, vagy ha rendeletet kell alkotnia, a rendeletalkotás napjától). Ezután már felülírhatja a képviselő-testület a népszavazás következményeit új határozattal, rendelettel, vagyis még ha elérik is céljukat az aláírásgyűjtők, amennyiben az önkormányzat nagyon kitartó, megvalósíthatja a milliárdos beruházást. Más kérdés, hogy megteszi-e, ha a népszavazáson nagy többség fejezi ki akaratát a kikötőépítéssel szemben.

A népszavazás akkor lesz érvényes és eredményes, ha a szavazásra jogosult 1158 révfülöpi több mint fele érvényesen szavaz, és az érvényesen szavazók több mint fele azonosan voksol.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

kikötő

révfülöp