Borverseny és hagyomány: idén is kinyílik a kőszegi kódex

MTI   
  Megosztom
Borverseny és hagyomány: idén is kinyílik a kőszegi kódex

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe.

A XVI. századtól élő hagyomány szerint a hajtásokból következtetnek a várható termésre, ezen a napon választották meg régen a hegybírót, a hegymestereket és más városi tisztségviselőket. A szőlőhajtások bemutatásának és berajzolásának kőszegi hagyományát 2013-ban felvették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, idén pedig a kékfestéssel együtt került be a Magyar Értéktárba.

A Szőlő Jövésnek Könyve eredetijét - egy díszes, leginkább a kódexekhez hasonlító kötetet - a német Vahiningen an der Enz tanácsától kapta ajándékba Kőszeg városa. A könyv azonban már régen betelt, így egy hasonlót nyitottak és abba folytatták a bejegyzéseket.

A hagyományokat követve idén is nemzetközi borverseny vezette fel az ünnepet, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Április 26-27-én az ünnepségsorozathoz kapcsolódva Kőszegen a Zwingerben rendezik meg a XI. Szőlő- és Klímakonferenciát.

Fotó: MTI/Büki László

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kőszeg

hagyomány

szőlő

bor