Milliárdos fejlesztés indul Nyíregyházán: ilyen sem volt még az országban

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Milliárdos fejlesztés indul Nyíregyházán: ilyen sem volt még az országban

Több száz négyzetméteres egyházi történeti és művészeti múzeum épül Nyíregyházán. Várhatóan ősszel lerakják az alapkövet és kezdődik a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház beruházása. Restaurátor műhely, kiállító- és közösségi tér, valamint tanulmányi ház is szerepel a tervek között. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola képviseletében, Dr Szabó Irén, a projekt szakmai vezetője mesélt a HelloVidéknek a részletekről.

A magyarországi görögkatolikusok számára Észak-Magyarország a központ, Máriapócson van a bazilita gyűjtemény és Máriapócs mint kultuszhely van jelen a köztudatban. Ezért sem volt kérdés, amikor helyszínt kerestek egy új, többcélú kulturális intézmény kialakítására, hogy Nyíregyháza belvárosa lesz a megfelelő választás. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudomány Főiskola mellé építenek egy komplexumot, ami többek között egy múzeum és egy tanulmányi ház is lesz egyben.

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola azon kívül, hogy teológusokat, a leendő görögkatolikus papokat képzi, kántorképző, azon kívül jelentős felnőttképzési palettával rendelkezik és azon túl, hogy ezek a képzések hétvégén vannak és a tanulmányi ház kiszolgálja majd ezeket a tanulókat, a főiskolánk a Pápai Gergely Egyetem aggregált intézménye és jelentős kutatómunka folyik a főiskolánkon. A Lendület Kutatóprogram fontos helyszíne a főiskola és évente több konferenciát is szervezünk, de mégis a fejlesztés leghangsúlyosabb része az a múzeum lesz

- mesélt a projekt szakmai vezetője.

A Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjteményhez jelenleg nehezen fér hozzá a közönség, illetve a könyvtár állománya is helyhiánnyal küzd, ezeket is orvosolja majd az új épület. A főiskolai könyvtár rendelkezik egy 1500 tételből álló, nemzetközileg is jelentős 16-18. századi szláv nyelvű könyv- és kéziratgyűjteményt magába foglaló antikva állománnyal is, de az összmérete ettől jóval nagyobb. A beruházást az állam is támogatja.

2017 év végén vált publikussá, hogy állami támogatást kap a beruházás. Ezt nem a Nyíregyházi Egyházmegye, hanem a Görögkatolikus Metropólia kapta. Ebben a 600 millió forintos összegnél nevesítették is a múzeumépítést, így a tavalyi évben elkezdődött a tervezés folyamata. Először a funkciókat tisztáztuk le, hogy mi is kap majd helyet az épületben. A tervező Balázs Mihály, akinek a nevéhez fűződik a főiskola épülete is

- tette hozzá Dr Szabó Irén.

Balázs Mihály a Budapesti Műszaki Egyetem építész tanszékének egyik tanszékvezetője, valamint más munkái is Nyíregyházához kötődnek. Az épület látványterveit a városi tervtanács már elfogadta és kimagasló elismerést is kapott. A szakemberek egyetértenek abban, hogy Nyíregyháza emblematikus épületévé válhat a múzeum és a kortárs magyar építészetnek is kiemelkedő alkotása lehet. Egy hagyományos nyeregtetős, tradicionális “L” alakú épületet tervezett Balázs Mihály, amely színvilágában is illeszkedik a főiskola belvárosi épületéhez, közvetlenül az oktatási intézmény mellett kap helyet és össze is kötik a két épületet.

Mindenképpen egy olyan épületet szerettünk volna és szeretnénk Nyíregyháza belvárosában felépíteni, ami nem egyszerűen a görögkatolikus egyháznak szól és a görögkatolikus egyházról szól, hanem Nyíregyháza városát gazdagítja. Azzal a kulturális és turisztikai kínálattal, amit mi ezen az épületen keresztül mi nyújtani tudunk. Nem egy szűken véve felekezeti intézménynek a létrehozására törekszünk, bár az egésznek a tartalmi arculata az egy görögkatolikus egyházi történeti és művészeti múzeum, de a programjai és terei, amiket kialakítunk, ennél sokkal tágabbak és nyitottabbak lesznek

- folytatta Dr. Szabó Irén.

A körülbelül 300 négyzetméteres kiállítótér kialakítása meghatározza az egész épületet, ugyanis egy kilenc méter magas ikonosztázt állítanak majd fel a közepén, ez egy templomméretnyi. A Néprajzi Múzeum magyarkomjáti ikonosztázionjának restaurálása jelenleg is folyamatban van, ez a templomszentély csaknem száz darab képből áll. Ez kerül át Nyíregyházára.

A tanulmányi ház két célt is szolgál majd, szálláshelyként működik 10 kétágyas szobával és két apartmannal, valamint egy 20 főnek elegendő számítógépes oktatási helyiséget is kialakítanak benne. Az épület szíve a kiállító tér lesz, ahol múzeumi irodák és korszerű raktár működik majd, hogy a műtárgyakat megfelelőképpen tudják elhelyezni és gondozni.

Ennek érdekében egy egész szinten működnek majd restaurátor műhelyek is. Jelenleg egy főállású festő-restaurátor dolgozik Nyíregyházán, Seres Tamás ikonfestő, aki a szakmai felügyelője a magyarkomjáti ikonosztáz felújításának is. A földszint egy közösségi tér lesz, múzeumpedagógiai részleg és egy nagy kiállítótér, ami rendezvényeknek és időszaki tárlatoknak is helyszínt biztosít majd. Azokat az emlékeket és tárgyakat ismerhetik majd meg a látogatók a múzeumban, amelyek a magyar görögkatolikusság elmúlt 400-500 évét tudja bemutatni.

A görögkatolikus egyháznak az 1980-as évektől van egy kis gyűjteménye, jelenleg a Nyíregyházi Püspökség épületében. Ezt akkor Nagymihályi Géza atya hozta létre és Dr. Puskás Bernadett művészettörténész rendezte szakmailag. Sajnos ez jelenleg egy nagyon picike helyen van és nem igazán publikus, nehezen megközelíthető. Azt szerettük volna, hogy az a gazdag művészeti, kulturális és történelmi hagyaték, ami Magyarországon a görögkatolikus egyházhoz kapcsolódik, ami jelenleg a mai Magyarország területe, de ennél sokkal gazdagabb, hiszen az egész történelmi Magyarországra kiterjedt az egykori munkácsi egyházmegye, aminek a Magyarországon maradt része jelenleg a magyarországi Görögkatolikus Metropólia, fontos, hogy ez az egész kulturális hagyaték nyilvánosságot kapjon, meg tudjon mutatkozni. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt, nekünk görögkatolikusoknak az identitásunk, a múltunk felfedezése miatt. A tárgyi része a templomokhoz és a liturgiáinkhoz kapcsolódó eszközökből áll, ilyen értelemben a gyűjtemény nagyon sajátos. Ugyanakkor ez a gyűjtemény a tükre annak a kárpát vidéki művészetnek, ami a keleti és nyugati egyház találkozásának a metszéspontján alakul

- közölte a projekt szakmai vezetője, Dr. Szabó Irén.

A tervek szerint ősszel elhelyezik az alapkövet és elindul az építkezés a belvárosban. A magyar állam 600 millió forintos támogatása részben fedezi a teljes beruházást, ezen túl külföldi forrást és önerőt is felhasznál a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház az építkezésnél.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dr. szabó irén

dr. puskás bernadett

görögkatolikus

múzeum

nyíregyháza

magyarországi sajátjogú metropolitai egyház

restaurátor

seres tamás ikonfestő

nagymihályi géza atya

nyíregyházi egyházmegye

görögkatolikus metropólia

balázs mihály

budapesti műszaki egyetem