Folytatódik az Egri vár fejlesztése: újabb kétmilliárdot fordítanak a munkálatokra

MTI   
  Megosztom
Folytatódik az Egri vár fejlesztése: újabb kétmilliárdot fordítanak a munkálatokra

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újabb csaknem kétmilliárd forintból folytatódik az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése - jelentette be Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a beruházás programbemutató sajtótájékoztatóján és alapkőletételi ünnepségén, Egerben.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék - 20 kastély és 19 vár - újul meg. Ezek új funkciókkal is gazdagodnak annak érdekében, hogy adottságaikhoz igazodó módon megfeleljenek a mai turisztikai igényeknek, közölte Tuzson Bence.

Az egri vár nem csupán egy műemlék, hanem egy nemzeti szimbólum, mely azt üzeni az utókornak: ha van akarat és elhatározás, akkor meg lehet védeni egy országot, annak kultúráját és jövő nemzedékeit.

- mondta az államtitkár.

A várnak közösségteremtő ereje van, ezért kiemelt jelentőségű feladat az épületegyüttes felújítása és turisztikai célú fejlesztése, mely több lépcsőben, Magyarországon egyedülálló módon összesen mintegy 9 milliárd forintból valósul meg, tette hozzá az államtitkár. Ezen is túlmutató terv a vár hajdani székesegyházának újjáépítése, mondta Tuzson Bence, aki szerint a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram egyik legfontosabb célja a múlt kulturális jelentéstartalmát megfogalmazni a jelenkor embere és a jövő generációi számára.

Évente 400 ezer feletti látogatójával az egri Magyarország legnépszerűbb vára, ez is indokolja a magas támogatási összeget a kastély és várprogram összességében mintegy 59,5 milliárd forintos költségvetéséből, mondta Virág Zsolt miniszteri biztos. A megvalósuló fejlesztések mindegyike gazdaságélénkítő célokat is szolgál, lehetővé teszi, hogy az érintett várak működtetése legalább nullszaldós, de lehetőleg nyereséges legyen.

A most bemutatott és várhatóan másfél évig tartó beruházás keretében számos egyéb rekonstrukció mellett a 16. századi állapotot idéző módon helyreállítják a Varkoch-kapubástyát, ehhez kapcsolódóan pedig a korabeli szerkezetű, működőképes felvonóhidat. Emellett a fejlesztés meghatározó eleme a délnyugati ágyúdombban épülő látogatóközpont és az a vár, illetve a környék történelmét megelevenítő film, amelyet az itt kialakított modern vetítőteremben láthat majd a nagyközönség.

Az egri vár a magyar szabadságszeretet, nemzeti függetlenség, a világra szóló magyar diadal jelképe, mondta Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

2010 óta folyamatos Eger idegenforgalmának minőségi és mennyiségi növekedése és ebben nagy szerepe van a várnak, mondta el Habis László, a város polgármestere, hozzátéve, hogy tavaly 665 ezer vendégéjszakával a 23 megyei jogú város közül Eger volt a leglátogatottabb. E mutatóban a növekedés 2013 óta 65 százalékos, fűzte hozzá. A nemrégiben itt lezárult 2,1 milliárd forintos beruházás megalapozta a vár nagyívű fejlesztés-sorozatának folytatását. A városképi szempontból is meghatározó projektek Eger történelmének fénykorát jelentik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egri vár

eger

turizmus

fejlesztés