Bőséges az idei tavasz: rengeteg új állat született a Kecskeméti Vadaskertben

HelloVidék   
  Megosztom
Bőséges az idei tavasz: rengeteg új állat született a Kecskeméti Vadaskertben

Bennett-kenguru, indiai antilop, hófehér lámacsikó és gyűrűsfarkúmaki-ikerpár is született az elmúlt hetekben a Kecskeméti Vadaskertben, ahol új fejlesztések is várhatók – írja a VidékMA.

A Bennett-kenguru Tasmaniában és Ausztráliában őshonos, közepes testű kengurufajta. Három felnőtt – két nőstény és egy hím – mellett a kis kölyök a negyedik Bennett-kenguru a Kecskeméti Vadaskertben, ahol 15 éve tartják már ezt a fajt. Az új jövevény nemét egyelőre nem lehet megállapítani, mert még sok időt tölt anyja erszényében, bár egyre gyakrabban kimerészkedik.

Különösen örvendetes, hogy az indiai antilopoknál is született kisborjú, hiszen állományuk száma országosan is jelentősen lecsökkent, mondta mondta el Zomboryné Polyák Irén, igazgatóhelyettes. Az állatkertekben leggyakrabban tartott, Dél-Ázsiában őshonos antilopok magas stresszérzékenységük miatt sűrűn szenvednek sérülést, kockázatos a szállításuk, ezért nagyon nehéz a tartásuk. A Fővárosi Növény- és Állatkertből érkezett két fiatal nősténnyel azonban úgy tűnik sikerül megfordítani ezt a tendenciát, hiszen már tavaly is született egészséges antilopborjú Kecskeméten, és idén újabb ellés várható.

Nincs három hete, hogy az állatgondozók etetés közben egészséges, hófehér lámacsikóra figyeltek fel. A ritka színváltozatú csikó fél órán belül lábra állt, egy órával később pedig már vígan szökdécselt a kifutóban, miközben a hattagú lámacsapat féltve követte. A kis kanca fehér színe miatt a Vattacukor nevet kapta, mondta el Zomboryné Polyák Irén.

A gyűrűsfarkú makik kizárólag Madagaszkár szigetén fordulnak elő, természetes közegükben matriarchális elven szerveződő csoportokban élnek. A Kecskeméti Vadaskertben már évek óta csak az alfanősténynek születnek utódai, de neki minden évben, a kis ikerkatták nemét még nem lehet tudni, anyjuk ugyanis óvja minden mozdulatukat, folyton magán hordozva mindkettőt.

Idén már tizennégy gida született az afrikai kameruni törpekecskék családjában, és a dél-amerikai nandu futómadaraknál is várják csibék születését. A tojók tojásait a kakas csőrével hengergeti egy helyre, majd három-négy héten át őrzi, óvja a fészket, miközben költi a tojásokat. Tavaly a hat fiókából végül kettő lett életképes.

A közelmúltban érkezett amerikai csíkos bűzösborz párnak már elkészült a kifutója, így átköltöztették hozzájuk a mosómedvéket, mondta el az idei fejlesztésekről az igazgatóhelyettes. Az Afrika-panoráma átalakítási munkálatait követően zebrapárt fogadnának, majd a Kárpát-medence régióban a nőstény dámszarvasnak és a később érkező bikának, illetve a muflonoknak építenek egy kifutókomplexumot. A gyerekeknek egy teljesen új játszóteret alakítanak ki a régi helyén, mondta Zomboryné Polyák Irén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

állat

állatkert

vadaspark

kecskemét