Irány a vidéki filmfesztivál: idén 145 alkotást vetítenek

MTI   
  Megosztom
Irány a vidéki filmfesztivál: idén 145 alkotást vetítenek

Hat helyszínen 145 alkotást vetítenek idén a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon május 24. és 26. között - mondta el a rendezvény főszervezője.

Az elsősorban gyerekeket és családokat megszólító fesztivál kiemelt témája idén a víz lesz. A filmvetítések mellett számos kísérőprogram, valamint 65 civil és szakmai kiállító várja a közönséget, mondta el Székelyhidi Tamás, a rendezvény főszervezője.

Új programelem lesz idén többek között az újrahasznosítás kézműveseinek utcája, a hal- és cápasimogató, a PET-palackból készült versenyautók futama, a filmes közönségtalálkozók is. Emellett több kiállítás, például a világhírű természetfotós, Máté Bence szabadtéri fotótárlata is várja majd az érdeklődőket.

A természetvédelem területén önmagában kevés az állami erőfeszítés, az eredményekhez szükség van a helyben élők, a gazdálkodók, az önkormányzatok, civil és társadalmi szervezetek, valamint a természetfilmesek összefogására is, mondta el Rácz András környezetügyért felelős államtitkár.

Magyarország területének egynegyede természetközeli állapotban megmaradt területnek minősül, 9 százaléka védett és 21 százaléka Natura 2000 terület. Az ország teljes területét lefedi a nemzeti parkok hálózata 1400 munkatárssal, közülük 250 a Természetvédelmi Őrszolgálatban dolgozik.

A természetvédelmi őrök sokrétű munkáját mutatja be az Akcióban a természet őrzői című nyolcrészes, egyenként 25 perces filmsorozat, amely szintén szerepel a fesztivál programjában, közölte az államtitkár.

Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Az általa alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány 85 millió forinttal támogatta idén a fesztivál megszervezését. A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál arra inspirál, hogy tegyünk valamit a természetvédelemért, a fenntarthatóságért, mondta el Krakkó Ákos, az alapítvány munkatársa.

A fesztivál fő médiapartnere az M5 kulturális csatorna. Agy héten keresztül kiemelten foglalkoznak a rendezvénnyel, május 24. és 26. között pedig élő bejelentkezésekkel, magyar természetfilmekkel várják a televíziónézőket, valamint átadnak egy különdíjat is a fesztiválon, tudatta Siklósi Beatrix csatornaigazgató.

Fotó: MTVA/Oláh Tibor

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

természet

gödöllő

természetfilm

fesztivál