Halritkaság akadt horogra a Balatonon: fél évszázada nem volt ilyen

MTI   
  Megosztom
Halritkaság akadt horogra a Balatonon: fél évszázada nem volt ilyen

A horgászok 1965 óta nem találkozhattak a Balatonban menyhallal. Négy éve kezdték újra telepíteni a fajt a tóba, tegnap éjszaka pedig az első visszafogott példány horogra akadt: sok évtized után, egy kaposvári orvosnak sikerült újra menyhalat fogni a Balatonból – írja a likebalaton.

Fél órával ezelőtt Dr. Bajzik Gábor horgásztársunk a fonyódi-akadón süllőzés közben egy rendkívül jó kondícióban lévő, 28 cm-es, csodaszép menyhalat fogott! A rövid, nyeletést mellőző kapás után szájszélbe akadva került a csónakba. A hal gyors fotózás után ment is vissza a Balatonba. Gratulálok Doktor úrnak, azt hiszem, történelmi pillanatot élt meg, mi pedig nagyon örülünk, hogy lehet, lesz eredménye e titokzatos, őshonos halunk visszahonosításának! Ave Pelso! Köszönet Gábornak az azonnali híradásért, ha valamire, hát erre a pillanatra nagyon vártam!

– írta lelkesen a közösségi oldalon Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója.

Az öröm nem véletlen, hiszen a valamikor őshonos halfajt, 1965 óta nem fogtak ki a tóból és évtizedekig visszatelepíteni sem lehetett.

A menyhal balatoni állományát az 1965-ös nagy balatoni halpusztulás lényegében tönkretette, a megmaradt, utolsó példányok pedig az angolnáknak estek áldozatául.

– mondta Szári Zsolt.

Addig, amíg az angolna állománya nem csökkent egy kritikus érték alá, értelmetlen lett volna próbálkozni a menyhal-telepítéssel. 2015-ben tették vízbe az első példányokat és 2016-2017-ben is folytatták ezt a munkát, több korosztállyal és különböző méretű menyhalakkal: 2-4 centis és 8-10 centis halak kerültek a Balatonba.

Igaz, a Balatonban évtizedek óta nem, de a folyóvizeinkben máig megtalálható volt, a szakemberek a hazai állományból, a Dunából kifogott anyahalak ivadékaival tudták újra telepíteni a fajt a magyar tengerbe. Kifejlett példányok a hideg égövben méteresre is megnőnek, de hazánkban ritkán haladják meg az 50–60 centimétert és az egy-két kilogrammot. Ez a mostani 28 centis példány, azt bizonyítja, eredményes volt az az erőfeszítés, hogy újra megtelepedjenek a menyhalak a Balatonban.

Amikor még sok volt belőle, a menyhal, a téli horgászat komoly célpontjának számított, Szári Zsolt emlékszik olyan késő őszre, télre a 60-as évekből, amikor a nagyapja kétkilós menyhalakkal tért haza, nem is eggyel. Húsa fehér, ízletes, szálkamentes, nagyon különleges ízű, az egyetlen édesvízi tőkehal-féle és nagyméretű mája igazi gasztronómiai különlegességnek számít.

Bajzik Gábor, kaposvári radiológus évtizedek óta horgászik, ez a fogás biztosan az egyik büszkesége lesz.

Fotó: MTI/Bugány János

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hal

horgász

horgászat

balaton

haltelepítés

kaposvár